Τρίτη 15 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιμονή στις συνοπτικές διαδικασίες

Θα ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή το νομοσχέδιο, δήλωσε χτες ο Μ. Σκουλάκης

Στις συνοπτικές διαδικασίες εισαγωγής και ψήφισης απ' τα Θερινά Τμήματα της Βουλής του αντι-ΕΣΥ, όπως το χαρακτηρίζει η ΕΙΝΑΠ, νομοσχεδίου επιμένει η κυβέρνηση, ενώ με μοχλό την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή επιχειρεί να βάλει στην προκρούστεια κλίνη του "κοινωνικού διαλόγου", με απώτερο στόχο την εκποίηση, και τις τελευταίες πλευρές του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης σε συνάντηση που είχε χτες με τους συλλόγους ειδικευομένων γιατρών έξι νοσοκομείων της Αθήνας και του Πειραιά, ήταν κατηγορηματικός: "Αύριο (σ.σ. σήμερα) ξεκινά η συζήτηση στο Θερινό Τμήμα της Βουλής και μέχρι την Παρασκευή θα έχει ψηφιστεί".

Με τον υφυπουργό συναντήθηκαν εκπρόσωποι των ειδικευομένων γιατρών των νοσοκομείων Γενικό Κρατικό Αθήνας, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, "Σωτηρία", "Σισμανόγλειο", ΝΙΜΤΣ και "Ευαγγελισμός". Προηγουμένως, έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η στάση του υφυπουργού ήταν αδιάλλακτη και ο χρόνος που διέθεσε στους εκπροσώπους των ειδικευομένων των έξι νοσοκομείων ήταν ελάχιστος. "Δεν αλλάζει τίποτα, παρά μόνο κάποιες τροποποιήσεις", είπε στους γιατρούς. Τροποποιήσεις, που οι γιατροί τις κρίνουν ως επουσιώδεις. Οι ειδικευόμενοι γιατροί απάντησαν στον υφυπουργό Υγείας ότι "δε θα δεχτούν, αφού δε συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, να αποφασίσουν άλλοι γι' αυτούς" και δήλωσαν αποφασισμένοι να καταργήσουν στην πράξη το νομοσχέδιο, αν τελικώς ψηφιστεί.

Ανθυγιεινέςυποδείξεις της ΟΚΕ

Συνήλθε χτες η Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), ύστερα από πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της, με θέμα το νομοσχέδιο υγείας.

Η Ολομέλεια λοιπόν δεν είναι ευχαριστημένη με αυτό το νομοσχέδιο και έτσι προτείνει να μπουν για συζήτηση στον "κοινωνικό διάλογο" οι βασικές πλευρές του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση. Ετσι έρχεται για συμπλήρωση - αποκαλυπτική άλλωστε για τους στόχους της κυβέρνησης - ότι με αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να γίνει "ορθότερη αξιοποίηση του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία και η προώθηση της συνεργασίας με τους ιδιώτες γιατρούς", για να μη διοριστούν άλλοι γιατροί στα νοσοκομεία και επιβαρυνθεί το μισθολογικό κόστος του ΕΣΥ.Ακόμα, στην εισήγηση της ΕΕ πλειοψήφησε η άποψη για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων και η πρόταση να πληρώνουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και τα επείγοντα περιστατικά. Μ' άλλα λόγια, αλλεπάλληλα χαράτσια και μάλιστα διαφοροποιημένα, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.

Βέβαια, όλα αυτά χρησιμεύουν ως πρόσκαιρη συγκάλυψη των προθέσεων της κυβέρνησης, καθώς εμφανίζεται ότι με το νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομείων, και ακόμα ότι το υπουργείο Υγείας "κρατά άμυνα" σε πιο άγριες ρυθμίσεις, σαν κι αυτές δηλαδή της ΟΚΕ.

Το παιγνίδι είναι "σικέ", διότι επανειλημμένα ο Κ. Γείτονας έχει δηλώσει ότι το νομοσχέδιο αυτό έχει μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα. Αρα έπονται και άλλα μακροπρόθεσμα μέσα. Και προς αυτή την κατεύθυνση προσφέρεται η ΟΚΕ, όπου συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Το γεγονός ότι στην ΟΚΕ πλειοψήφησαν εκείνες οι εξοργιστικές απόψεις που ξεθεμελιώνουν ό,τι απόμεινε απ' τις παλιές υποσχέσεις για το ΕΣΥ, ανάγκασε την ΑΔΕΔΥ να βγάλει ανακοίνωση, που έλεγε ότι οι εκπρόσωποί της στην ΟΚΕ ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων και της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Το θέμα της μη αλλαγής των εργασιακών σχέσεων έθεσε χτες η αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ και στη συνάντησή της με τον υπουργό Κ. Γείτονα,ο οποίος όμως τους αποπήρε με το επιχείρημα ότι πρέπει να το επιδιώκει και η ΑΔΕΔΥ, γιατί έτσι θα εξασφαλιστεί καλύτερη ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Οταν τέθηκε το θέμα των πόρων των νοσοκομείων - διαφοροποιημένο νοσήλιο - ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και είπε στην αντιπροσωπεία ότι δεν καταλαβαίνει γιατί ξεσηκώνεται θόρυβος απ' την πλευρά του ΙΚΑ.

Κατά τα άλλα η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ κάλεσε χτες - τελευταία δηλαδή στιγμή - μια σύσκεψη με τις ομοσπονδίες των υγειονομικών και παρέδωσε στον υπουργό ένα υπόμνημα που θυμίζει έκθεση ιδεών παρά διεκδικητικό κείμενο ενός κορυφαίου συνδικάτου. Το μόνο ουσιαστικό που ακούστηκε στη σύσκεψη ήταν εκ μέρους του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Υγειονομικών του ΙΚΑ (ΠΟΥΓΥΙΚΑ) που έθεσε θέμα να υπάρξει κλειστό νοσήλιο.

  • Τέλος η πλειοψηφία της ηγεσίας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ευθυγραμμιζόμενη με το υπουργείο Υγείας για το νομοσχέδιο, αποφάσισε 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή, με αίτημα και την κατάθεση στη Βουλή του νέου Ειδικού Ιατρικού μισθολογίου.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ