Τρίτη 15 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απορυθμίζουν την υγεία και διαλύουν την ασφάλιση

Απάντηση με το παναθηναϊκό συλλαλητήριο την Πέμπτη στο Σύνταγμα, ώρα 7 μ.μ.

Το παναθηναϊκό συλλαλητήριο, που θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος την προσεχή Πέμπτη, θα είναι η αφετηρία των κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.

Αυτό ήταν ένα απ' τα κεντρικά σημεία στα οποία κατέληξαν χτες οι εκπρόσωποι των φορέων που πήραν μέρος στη σύσκεψη που έγινε χτες στα γραφεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Το Παναθηναϊκό συλλαλητήριο, που οργανώνεται με πρωτοβουλία της ΕΙΝΑΠ, θα γίνει στο Σύνταγμα, στις 7 μμ, και ήδη άρχισαν οι πρώτες μαχητικές δηλώσεις συμμετοχής.

Χτες στη σύσκεψη της ΕΙΝΑΠ πήραν μέρος εκπρόσωποι από 26 φορείς. Ειδικότερα συμμετείχαν εκπρόσωποι των προεδρείων των εξής φορέων: ΓΣΕΕ, Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά, Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Σύλλογος Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθήνας, Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά, Σύλλογος Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Πειραιά, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμου Βύρωνα, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών (ΤΣΑ), Σωματείο Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων Αττικής, Σωματείο Αποκλειστικών Αδελφών "Αλληλεγγύη", Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Ομοσπονδία Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αττικής και Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (παραπληγικών και τυφλών).

Οι εκπρόσωποι των φορέων συμφώνησαν ότι:

  • Με το νομοσχέδιο για την υγεία η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει δομικές αναπροσαρμογές που ανοίγουν το δρόμο στην απορύθμιση και τη διάλυση της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.
  • Το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν καλύπτει τα χρονίζοντα προβλήματα της υγείας, αλλά αντίθετα δημιουργεί εκείνους τους όρους που καταργούν το δημόσιο χαρακτήρα της, τη δωρεάν και ισότιμη παροχή της και οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση.
  • Η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης, η κατάργηση της μονιμότητας, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η άρνηση της δημοκρατίας μέσα στις υπηρεσίες υγείας, αποτελούν λίγα μόνο στοιχεία των αντιλαϊκών στόχων του νομοσχεδίου.
Οι ομιλίες στη σύσκεψη

Ο Γ. Μαυρίκος,γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, δήλωσε ότι ο αγώνας των νοσοκομειακών γιατρών πρέπει να απασχολήσει συνολικά το λαϊκό κίνημα και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Κ. Οικονόμου,τόνισε ότι χωρίς τη συναίνεση όλων των λειτουργών της υγείας, οποιοδήποτε σύστημα δεν μπορεί να αποδώσει, θα διαβρωθεί.

Ο Γ. Καβαλάρης,εκ μέρους του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να βγάλει απ' τη μέση τους λειτουργούς της υγείας και τους φαρμακοποιούς για να περάσει τις θέσεις της.

Ο Χρ. Τριάντης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, δήλωσε ότι το συλλαλητήριο της Πέμπτης θα αποτελέσει το εφαλτήριο για το σταμάτημα της κατεδάφισης του κράτους πρόνοιας. "Αν δεν ενώσουμε της δυνάμεις μας ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης, να είστε σίγουροι ότι σύντομα θα ψάχνουμε για συντάξεις και ασφαλιστικά Ταμεία", προέβλεψε.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθήνας, Ι. Χονδρόπουλος,έφερε ως παράδειγμα προσωπική του περιπέτεια και κάλεσε τους εκπροσώπους των 26 φορέων να προσπαθήσουν να πείσουν το λαό ότι "όποιος ασθενήσει και δεν έχει χρήματα δε θα έχει περίθαλψη και ότι γι' αυτό πρέπει να παλέψει".

Εκ μέρους της ΕΣΚ Τυφλών παραβρέθηκε ο Χ. Χουρδάκης,ο οποίος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Πρόσθεσε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν μπορούν μόνοι να σηκώσουν το βάρος των κινητοποιήσεων και για το λόγο αυτό πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έμπρακτα να δείξουν τη συμπαράστασή τους. "Ο χαρακτήρας και το μέλλον της υγείας είναι υπόθεση όλου του λαού - σημείωσε. Δεν υπερασπιζόμαστε αυτό καθεαυτό το σημερινό δημόσιο σύστημα, αλλά ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα, μη εμπορεύσιμο".

Ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Γ. Ελευθερίου,είπε ότι με το νομοσχέδιο καταρρίπτεται το κοινωνικό πρόσωπο που προσπαθεί να επιδείξει η κυβέρνηση. "Θα διεκδικήσουμε τη δημιουργία ενός συστήματος υγείας που θα είναι αντάξιο των προσδοκιών όλων μας", τόνισε.

Ο γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, Στ. Τσούκαλος,είπε ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν πρέπει να δουλεύουν βάσει του κέρδους. "Αυτή η λογική λέει ότι κάποιος πρέπει να πληρώνει για να κερδίζει κάποιος άλλος", πρόσθεσε. Ο Στ. Τσούκαλος επισήμανε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν μπορούν να φέρουν μόνοι εις πέρας αυτόν τον αγώνα. "Θέλουμε την απόλυτη συμπαράταξη του ελληνικού λαού. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας είναι τόσο δικός μας όσο και δικός σας", είπε στους εκπροσώπους των σωματείων.

Λίγο πριν λήξει η σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Χ. Ζαχαρόγιαννης,χαρακτήρισε τη χτεσινή συνάντηση ελπιδοφόρα. "Την Πέμπτη δεν τελειώνουμε, αλλά ξεκινάμε", τόνισε. Διευκρίνισε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί με τον αγώνα τους δεν υπερασπίζονται τη σημερινή αθλιότητα στα δημόσια νοσοκομεία. "Παλεύουμε για ένα σύστημα που θα παρέχει δωρεάν υψηλού επιπέδου περίθαλψη σε όλο το λαό - πρόσθεσε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εκλείψουν από το Σώμα τα φαινόμενα που μας διασύρουν".

Τέλος, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια σε συναντήσεις τέτοιου τύπου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ