Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Πιέζει για γενικευμένη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών

Η δήθεν κριτική που επιχείρησε χτες ο τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο δεν είχε καμιά σχέση με την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών που έχουν γίνει βορά στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά αποτελεί ένα μέσο πίεσης για την επέκταση εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας μέσα από γενικευμένη εποπτεία του κράτους.

Ετσι η γενική πρόταση - που αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να παρουσιαστεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου - όπως τη διατύπωσε ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι: «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα ιδιωτικό σύστημα, Εθνικό Σύστημα Υγείας στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, θα βάλουμε όρους του συστήματος του ιδιωτικού τομέα. Ο,τι δηλαδή έχουμε καλό από τον ιδιωτικό τομέα να μπορέσουμε να το πάρουμε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και ό,τι έχουμε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας καλό να το πάρουμε για τον ιδιωτικό τομέα». Ειδικότερα, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) - και απαντώντας σε ερώτηση για το μνημόνιο που υπέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος με το Διαδημοτικό Διαδίκτυο που αναλαμβάνει την πρόληψη - η Μαρία Δαμανάκη είπε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν και δημόσιες και ιδιωτικές δομές στην ΠΦΥ. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι όλες οι δομές της ΠΦΥ να περάσουν κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου».

Υποταγμένες σε αυτή τη λογική «της συνύπαρξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας με ενιαία πιστοποίηση και έλεγχο από το δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα» ήταν και οι κεντρικές επισημάνσεις για την πολιτική της ΝΔ στο χώρο της Υγείας και αφορούσαν στα χρέη των νοσοκομείων, στις ελλείψεις του προσωπικού, στις φαρμακευτικές δαπάνες, καθώς και τη λεγόμενη «διαφάνεια και αξιοκρατία». Ετσι, λόγου χάρη, η κριτική για τα χρέη στα νοσοκομεία δεν ήταν για τις αιτίες που τα προκαλούν - όπως η υποχρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό - και τον τρόπο της εξάλειψής τους, αλλά για το ρυθμό αύξησής τους. Αποκαλυπτικός ήταν ο Εκτωρ Νασιώκας, ο οποίος θύμισε ότι και επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έγιναν τρεις ρυθμίσεις χρεών. «Δεν κάνουμε λοιπόν κριτική, είπε ο Εκτωρ Νασιώκας. Εμείς γνωρίζουμε ότι τα νοσοκομεία με το χαμηλό νοσήλιο θα κάνουν χρέη... Αυτό που βλέπουμε είναι ότι πολλαπλασιάστηκε το χρέος από το νοσοκομείο».

Ανταποκρινόμενος σε αυτή τη συναινετική... πρόκληση ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ «να συνεργαστεί, για να απαλλαγεί η Υγεία από είκοσι ετών βάρη και να ανοίξει ο δρόμος για ένα σύγχρονο, διάφανο και αποτελεσματικό σύστημα Υγείας».

«Υπάρχει θέμα Κακλαμάνη»

Απαντώντας σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα όσον αφορά τη χρηματοδότηση του προεκλογικού αγώνα του Νικήτα Κακλαμάνη ως βουλευτή της ΝΔ, η Μαρία Δαμανάκη είπε ότι το «θέμα υπάρχει, είναι υπαρκτό και σοβαρό πολιτικό θέμα» για τον νυν υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων που στηρίζει η ΝΔ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της «Ελευθεροτυπίας» (Σαββάτου και Κυριακής) φαρμακευτικές εταιρείες κάλυψαν μέρος των εξόδων προεκλογικής συγκέντρωσης του Νικήτα Κακλαμάνη στις 17.2.2006. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, υπήρξε προσύμφωνο των εταιρειών και της ιδιαιτέρας του Νικήτα Κακλαμάνη για να καλυφθεί από αυτές μέρος των εξόδων της συγκέντρωσης με τιμολόγια που θα ανέφεραν άλλους λόγους, όπως π.χ. «η εξέταση υποψηφίων για το τμήμα δημοσίων σχέσεων».

Αργά το βράδυ ο Νικήτας Κακλαμάνης εξέδωσε γραπτή δήλωση με την οποία χαρακτηρίζει πρωτοφανή την επίθεση εναντίον του και ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο παιχνίδι της πόλωσης και του αποπροσανατολισμού. Υπόσχεται όμως ότι δε θα ξεχάσει και ότι θα ρίξει φως σ' αυτή τη «σκοτεινή πολιτική απρέπεια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδραστικό πακέτο προς όφελος των ιδιωτών(2008-05-30 00:00:00.0)
Συνεργοί στην εμπορευματοποίηση(2007-08-23 00:00:00.0)
«Γιατροσόφια» με χαράτσια(2006-02-03 00:00:00.0)
Και τα Κέντρα Υγείας στους επιχειρηματίες(2003-11-02 00:00:00.0)
Είλωτες με μεροκάματο 21 ευρώ(2003-04-02 00:00:00.0)
Ο Εκτωρ απέτυχεν...(2003-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ