Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο ... επόπτης της τοκογλυφίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τις γνωστές συστάσεις, για την ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» (σ.σ. διάβαζε κερδοφορίας των επιχειρήσεων) με νέα αντιλαϊκά μέτρα (συμπίεση αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων, νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, κλπ.), αναμένεται να επαναλάβει σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας, με την ευκαιρία κατάθεσης στη Βουλή της ενδιάμεσης έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική.

Ωστόσο, για την τοκογλυφία, στην οποία επιδίδονται οι τραπεζίτες στην Ελλάδα (χρεώνοντας επιτόκια πολύ μεγαλύτερα και απ' αυτό το μέσο όρο της ΕΕ, αλλά και φουσκωμένες προμήθειες για όλες σχεδόν τις συναλλαγές των πελατών τους), ο - λαλίστατος κατά τ' άλλα - Ν. Γκαργκάνας δεν πρόκειται ούτε αυτή τη φορά να ασχοληθεί. Αντί να «τραβήξει τα αυτιά» των τραπεζιτών, που αισχροκερδούν, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αναμένεται να ξανακάνει συστάσεις στα εργαζόμενα νοικοκυριά, να περιορίσουν τα καταναλωτικά δάνεια, παίρνοντας υπόψη τους σοβαρότατους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις μέχρι τώρα αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ, που αναμένεται να συνεχιστούν. Βεβαίως, για την αντιμετώπιση της φτώχειας, την προστασία των ανέργων ο κ. Διοικητής της Τράπεζας δε λέει κουβέντα. Και τι τον νοιάζει, άλλωστε; Αυτόν τον νοιάζει να κερδοφορούν οι επιχειρήσεις και βεβαίως οι τράπεζες. Ετσι, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, προτιμά το ρόλο του ...επόπτη των κερδοσκοπικών και τοκογλυφικών παιχνιδιών, στα οποία επιδίδονται - με το αζημίωτο - οι κάθε είδους τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Ματαιοπονούν...

Φαίνεται πως κάποιες γραφίδες, προκειμένου να ρίξουν νερό στο μύλο του αποπροσανατολιστικού καυγά που διεξάγεται ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μακριά από την ουσία του ζητήματος, δε διστάζουν ακόμα και να σκυλέψουν πολιτικά τον νεκρό συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ Μ. Γουρνιεζάκη που κηδεύτηκε χτες. Στο σινάφι αυτό ανήκουν και οι Κ.Π. του «Εθνους» και Γ. ΚΑΡ. της «Ελευθεροτυπίας». Με σχόλιά τους στα χτεσινά αντίστοιχα φύλλα, ο πρώτος εγκαλεί τον «Ρ» για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψε το θέμα του θλιβερού περιστατικού στο Σύλλογο των ΕΛΤΑ, και κάνει λόγο για «γαλαζοκόκκινη συμμαχία», υπό τον τίτλο «"Ομερτά" στο "Ριζοσπάστη"». Στο ίδιο πάνω - κάτω συμπέρασμα καταλήγει και ο δεύτερος των δημοσιογράφων, επικαλούμενος μάλιστα την ...έγκυρη άποψη του Μ. Κοψίδη στην «Ημερησία».

Τόσο ο Κ.Π., όσο και ο Γ. ΚΑΡ. μάλλον ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι ο «Ρ» δεν πήρε μέρος - όπως οι ίδιοι θα ήθελαν - στην επιχείρηση καθαγιασμού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που από κοινού ευθύνονται για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις πρώην ΔΕΚΟ, όπου η μάχη για τη νομή της εξουσίας έχει οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις την κόντρα για το ποιος θα καταλάβει τη συνδικαλιστική καρέκλα. Τα όσα ήρθαν το Σαββατοκύριακο στην επιφάνεια, από καταγγελίες των ίδιων των εμπλεκομένων σ' αυτή την κόντρα, δικαιώνουν τον «Ρ» για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα.

... και το ξέρουν

Για να δούμε, όμως, το ζήτημα και την αλήθεια πιο συγκεκριμένα:

Γεγονός είναι ότι κάτω από την «κορυφή» του θανάτου του συνδικαλιστή κρύβεται ένα τεράστιο και δύσοσμο «παγόβουνο», που με τη συνενοχή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, συνδέει και διαπερνά τη διοίκηση και τη συνδικαλιστική ηγεσία («μπλε» και «πράσινη»), στα ΕΛΤΑ και (προφανώς) σε άλλες πρώην ΔΕΚΟ. Αυτό ωστόσο σε τίποτα δεν αναιρεί το απαράδεκτο της επίθεσης μελών της ΔΑΚΕ. Ούτε βέβαια και την τραγικότητα του θανάτου του Μ. Γουρνιεζάκη. Αυτό σημειωνόταν την Παρασκευή στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ανακοίνωση της παράταξης που στηρίζει το ΠΑΜΕ στο σωματείο των ΕΛΤΑ και στη δήλωση του Γ. Μαυρίκου, σαν εκπροσώπου του ΠΑΜΕ, τις οποίες δημοσίευσε ο «Ρ» το Σάββατο.

Φαίνεται όμως ότι τόσο το «Εθνος», όσο και η «Ελευθεροτυπία», δε βρήκαν ούτε δυο αράδες χώρο για να γράψουν έστω και μια κουβέντα απ' αυτά. Και αποσιωπώντας την ανακοίνωση του ΚΚΕ, έσπευσαν τη Δευτέρα να χύσουν δηλητήριο για δήθεν «γαλαζοκόκκινες» συμμαχίες. Μάταιος κόπος. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη και το ξέρουν. Ο «Ρ», όχι μόνο θα συνεχίσει να στηλιτεύει τέτοια απαράδεκτα γεγονότα, αλλά δε θα πάψει να αναδεικνύει και τα πραγματικά αίτια που τα γεννούν. Δηλαδή, μια πέρα από κάθε όριο αντιπαράθεση για τη νομή της εξουσίας και μόνο, σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων.

Εγκληματική πολιτική

Οπως σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος, με την πρώτη δυνατή βροχή, οι κάτοικοι πολλών περιοχών της χώρας έζησαν σκηνές φρίκης. Ανθρωποι αγνοούνται, περιουσίες εξαφανίστηκαν, καλλιέργειες και δρόμοι μεταβλήθηκαν σε λίμνες, έργα υποδομής έπαθαν ανεπανόρθωτες ζημιές. Προχτές ήταν η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική και η Αργολίδα, χτες ήταν η σειρά της Μαγνησίας και ακόμη το κύμα κακοκαιρίας δεν έχει τελειώσει... Παντού ξανά οι ίδιες εικόνες από το παρελθόν: Μπροστά στους αγανακτισμένους και απελπισμένους κατοίκους, νομάρχες, δήμαρχοι και εκπρόσωποι της κυβέρνησης της ΝΔ και της αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, ρίχνουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο κι όλοι μαζί στον... κακό μας τον καιρό, στα ακραία καιρικά φαινόμενα! Η ευθύνη «γλιστράει» ανάμεσα σε 5-6 υπουργεία, νομαρχίες, σε δεκάδες δήμους και 3.500 υπηρεσίες.

Το σύστημά τους είναι τόσο «όμορφα» δομημένο, ώστε κανείς, τελικά, να μην είναι υπεύθυνος! Το είπε καθαρά και ξάστερα χτες η ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ: Το υπουργείο «δεν έχει καμία αρμοδιότητα για το σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων. Η αρμοδιότητα ανήκει στους δήμους, τις νομαρχίες και την περιφέρεια». Ας απευθυνθούν, λοιπόν, στο υπουργείο Οικονομικών για τις αναγκαίες πιστώσεις. Κι αν δεν τους δώσει, ας βάλουν - εννοείται - νέα χαράτσια και πλημμυρόσημα στους δημότες. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι βέβαια αρμόδιο για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Ωστόσο οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής ακόμη περιμένουν την εξαγγελία των έργων που υποτίθεται θα έκανε ο Γ. Σουφλιάς από την άνοιξη του 2005...

Οι καταστροφές, φυσικά, δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μιας μεγάλης βροχής. Είναι το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής, που ακολουθούν όλοι αυτοί και που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων, στους νόμους του κέρδους. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η αλόγιστη επέκταση των πόλεων προς όφελος των κερδοσκόπων γης, χωρίς καν την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η νομιμοποίηση των καταπατήσεων, η κάλυψη και η τσιμεντοποίηση των ρεμάτων, η καταστροφή των δασών από τις πυρκαγιές των εμπρηστών - ή ακόμη και με δασοκτόνες νομοθετικές παρεμβάσεις - η παραχώρηση κάθε ελεύθερου χώρου στο μεγάλο κεφάλαιο. Ακόμη και όσα αντιπλημμυρικά έργα κατασκευάζουν οι πρασινογάλαζες αυτές δυνάμεις, που εναλλάσσονται στις κυβερνήσεις, στους δήμους και τις νομαρχίες, είναι μηδαμινά σε σχέση με τα απαιτούμενα, είναι αποσπασματικά και με προδιαγραφές που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες του λαού, αλλά των κατασκευαστών.

Η πολιτική τους, επομένως, είναι η πραγματική θεομηνία. Γ' αυτό οι λαϊκοί άνθρωποι πρέπει να πουν το «Φτάνει πια, ως εδώ και μη παρέκει». Και να το κάνουν πράξη. Καταδικάζοντας την πολιτική και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών τους στην Αυτοδιοίκηση στις εκλογές. Και να ενισχύσουν αποφασιστικά τους συνδυασμούς της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών. Οι δυνάμεις, δηλαδή, εκείνες που θέτουν ως πρώτη τους προτεραιότητα τον αγώνα για τις λαϊκές ανάγκες, που υπερασπίζονται την ίδια τη ζωή του λαού, γι' αυτό και παλεύουν για έργα όπως αυτά της αντιπλημμυρικής προστασίας, της αντισεισμικής θωράκισης κ.ά. Οι δυνάμεις που μπορούν να τα διεκδικήσουν ενεργοποιώντας και κινητοποιώντας τον ίδιο το λαό, που σήμερα ζουν σε «ανοχύρωτες» πόλεις.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Πρακτικές αποκλεισμού...

Την άρνηση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας να θέσει σε ψηφοφορία κατά την τελευταία γενική συνέλευση, την πρόταση και το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, διαλύοντας μάλιστα τη γενική συνέλευση, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ηλείας. Οπως φαίνεται, δεν πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση που οι θέσεις του ΠΑΜΕ, το οποίο στρέφεται ξεκάθαρα ενάντια στον υπεύθυνο για την κατάσταση στην Παιδεία και προτείνει την αγωνιστική διέξοδο για μια Παιδεία προς όφελος του λαού, δε φτάνουν στη βάση του κλάδου με ανάλογες παρεμβάσεις. Στερώντας ουσιαστικά από τη βάση των εκπαιδευτικών το δικαίωμα να αποφασίσει για τον προσανατολισμό του αγώνα που παρά τις πολύμορφες κυβερνητικές προσπάθειες να καμφθεί, συνεχίζεται πιο αποφασιστικά.

Τα ... δημοσιοταξίτικα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΕΧΟΥΝ ουσίες που χρησιμοποιούνται στην τροφική αλυσίδα»! Οχι δεν πρόκειται για φράση κάποιου που διαφήμιζε υγιεινές τροφές. Πρόκειται για φράση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα και μάλιστα στη Βουλή, όταν περιέγραφε τα ...δακρυγόνα που ρίχνει η Αστυνομία στους διαδηλωτές.

Πάλι καλά, δηλαδή, που δε μας είπε ότι η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνει υποχρεωτική ...τρεις φορές την εβδομάδα για λόγους διατήρησης της φόρμας και της υγείας των εργαζομένων.

Να σας πούμε επίσης ότι κατά δήλωση του Βύρωνα Πολύδωρα «δε συζητούμε νερά από αυτοκίνητα, μπογιές και σφαίρες από καουτσούκ» ως μέτρα αντιμετώπισης των διαδηλώσεων. Προφανώς, επιθυμεί να εκτιμήσουμε τη ...γενναιοδωρία του και το γεγονός ότι θα μας ρίχνουν μόνο δακρυγόνα.

Τώρα, αν κάποιοι εκ των «πραιτόρων» - στελεχών της Αστυνομίας δείξουν υπερβάλλοντα ζήλο και χρησιμοποιήσουν τίποτε σιδηρογροθιές, κλοτσιές, «γκλομπιές» και άλλα συναφή δεν ...τρέχει και τίποτε. Απλά τη δουλιά τους κάνουν.

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ, έχουμε κόντρα Κακλαμάνη και Σκανδαλίδη για το ποιος έχει ή είχε στο παρελθόν χορηγούς εταιρείες στην προεκλογική του καμπάνια. Φαίνεται ότι όσο πλησιάζουμε στην Κυριακή των εκλογών ανεβαίνει ...το επίπεδο.

Μάλλον θα ήταν πιο χρήσιμο να μας πληροφορήσουν για το ποιος έχει χορηγούς ...μετεκλογικά. Και εννοούμε, φυσικά, τα ιδιωτικά συμφέροντα που περιμένουν πώς και πώς να επωφεληθούν από τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών.

Φυσικά, τέτοιες θέσεις υπάρχουν στα προγράμματα και των δύο υποψηφίων και μάλιστα εκεί βρίσκεται και η ουσία των πολιτικών που προτείνουν.

Ας αφήσουν, λοιπόν, τη ...«χορηγολογία» αφού μια τέτοια συζήτηση αν θέλουν να την κάνουν στα σοβαρά δε συμφέρει κανέναν τους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στους δρόμους για την Παιδεία

Ενα αποφασιστικό και κρίσιμο βήμα για την εξέλιξη και την αποτελεσματικότητα του αγώνα για μια Παιδεία στην υπηρεσία του λαού, σηματοδοτούν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Καθώς οι δάσκαλοι διανύουν ήδη την τέταρτη βδομάδα της απεργίας τους, οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, μέσα από τα τοπικά Συντονιστικά και με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων στα σχολεία τους, αποφασίζουν καταλήψεις. Διεκδικούν Παιδεία που «θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει» και σχολείο που «θα εξοπλίζει αντί να κοιμίζει». Την ίδια ώρα, τα ταξικά συνδικάτα αποφασίζουν 24ωρη απεργία για την Τετάρτη, 11 Οκτώβρη, μέρα πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα η εργατική τάξη να κάνει δική της υπόθεση τον αγώνα για την Παιδεία. Φοιτητές και σπουδαστές προετοιμάζουν ήδη την πολύμορφη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και σ' αυτές που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα.

Τούτη την ώρα, είναι επιτακτική η ανάγκη ο καθένας να κάνει το βήμα. Να πάρει τη δική του θέση στον κοινό αγώνα ενάντια στο σχολείο της αγοράς, για μια Παιδεία που θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του λαού, των ίδιων των εκπαιδευτικών. Κάθε γονιός έχει χρέος να συμπαρασταθεί με όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα των μαθητών, να αγκαλιάσει τα δίκαια αιτήματα που προβάλλει το Συντονιστικό των Σχολείων και αφορούν στην ουσία της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αποκαλύπτουν τις συνέπειες και τους πραγματικούς υπεύθυνους για το αλυσόδεμα της Παιδείας στα συμφέροντα των επιχειρήσεων.

Κανένας εργάτης και υπάλληλος δε δικαιολογείται να λείπει την Τετάρτη από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια για την Παιδεία. Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά στο παρόν και το μέλλον των παιδιών του, αλλά και στο δικό του, με δεδομένο ότι τα λαϊκά νοικοκυριά είναι αυτά που δέχονται πρώτα και κύρια τις συνέπειες από την εμπορευματοποίηση και τους εντεινόμενους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Ο αγώνας για την Παιδεία είναι αγώνας άρρηκτα δεμένος με τη μάχη για τη βελτίωση των όρων ζωής και δουλιάς της εργατικής τάξης. Είναι πρώτα και κύρια αγώνας των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου. Και η μαζική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις με αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες μπορεί να γείρει την πλάστιγγα προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.

Σ' αυτή τη μάχη, οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν, δίνουν και θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Στους τόπους δουλιάς, στα σχολεία, στη γειτονιά. Για να πλατύνει το μέτωπο της Παιδείας, να βαθύνουν τα ταξικά χαρακτηριστικά του, να αποκαλυφθούν οι πολιτικοί υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση στην εκπαίδευση, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι πολιτικές της ΕΕ. Και να πληρώσουν σε όλα τα μέτωπα. Να αποδυναμωθούν σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά να τιμωρηθούν και να υποστούν σημαντικό πλήγμα και στις επερχόμενες τοπικές εκλογές. Θα είναι μεγάλη συνεισφορά στον αγώνα για μια λαϊκή Παιδεία, παρακαταθήκη συνολικά για τις ταξικές μάχες που έρχονται.

Πολιτική - εκτελεστής ονείρων

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι καταλήψεις στα σχολεία «το μόνο που κάνουν είναι ότι στήνουν στα έξι μέτρα το μέλλον 15χρονων παιδιών»! Η χτεσινή αθλιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θ. Ρουσόπουλου, που επιχείρησε να προβοκάρει και να τρομοκρατήσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών, δεν εκπλήσσει κανέναν. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στα χνάρια των προκατόχων της, έχει δείξει το πραγματικό της πρόσωπο απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας. Επί του συγκεκριμένου όμως: Δεν είναι οι καταλήψεις που στήνουν στα έξι μέτρα το μέλλον των μαθητών, αλλά η πολιτική της κυβέρνησης που εκτελεί εν ψυχρώ τα όνειρά τους. Είναι η πολιτική που υψώνει διαρκώς νέα ταξικά τείχη για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, που δίνει ολοένα λιγότερα κονδύλια για τα σχολεία αναγκάζοντας τους γονείς να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, είναι η πολιτική που ενισχύει με κάθε τρόπο την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, η πολιτική που προσαρμόζει την εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα, η πολιτική που ενισχύει το λειτουργικό αναλφαβητισμό, κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, είναι η κυβερνητική πολιτική εκείνη που οξύνει τα προβλήματα στην Παιδεία και άρα καθ' όλα δικαιολογημένα πυροδοτεί αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τους μαθητές, τους δασκάλους, τους γονείς και τους εργαζόμενους. Και αυτό το δίκιο των αγώνων καμία κυβερνητική αθλιότητα δεν μπορεί να το επισκιάσει.

Πόρτες... «ανοιχτές»

«Οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές για τους εκπαιδευτικούς», έχει δηλώσει επανειλημμένως η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και χτες έδειξε τι πραγματικά εννοεί. Οταν την ώρα της απεργιακής συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο αντιπροσωπεία των ΔΣ της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και συλλόγων του Λεκανοπεδίου επιχείρησε να συναντήσει την υπουργό Παιδείας η απάντηση ήταν αρνητική επειδή «δεν είχε διατυπωθεί κανένα αίτημα συνάντησης με την πολιτική ηγεσία» και ότι «μόλις διατυπωθεί επίσημα σχετικό αίτημα, αυτό ευθύς θα ικανοποιηθεί».

Ετσι το υπουργείο αποδεικνύει τελικά ότι το περί «ανοιχτής πόρτας» αποτελεί ένα τέχνασμα που απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία για να καλύψει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, η οποία εμμένει στην αντιεκπαιδευτική της πολιτική και παρατάσσει τα ΜΑΤ μπροστά από τις κατά τ' άλλα ανοιχτές πόρτες του υπουργείου...

Κροκοδείλια δάκρυα Ψωμιάδη

Κροκοδείλια δάκρυα χύνει μέρα - νύχτα στα κανάλια ο νομάρχης Θεσσαλονίκης για τις καταστροφές από τις πλημμύρες στο νομό του. «Τα πράγματα είναι τραγικά εδώ. Πάω στις περιοχές και κλαίω γιατί δε γίνεται τίποτα»(!), μυξόκλαιγε διαρκώς, ακριβώς για να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες, τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της τωρινής της ΝΔ όσο και του ίδιου που είναι της ΝΔ.

«Τα έλεγα και με κορόιδευαν, αλλά σήμερα δικαιώνομαι(!). Η καταστροφή είναι βιβλική», επαναλάμβανε συνεχώς, χωρίς βέβαια να πει τίποτα συγκεκριμένο, δηλαδή σε ποιους τα έλεγε και τι έλεγε. Δεν έλεγε όμως γιατί, πέρα από τα λόγια, η νομαρχία δεν έκανε τίποτα στην πράξη για την αντιπλημμυρική θωράκιση όχι μόνο των περιοχών που επλήγησαν, αλλά ολόκληρου του νομού.

Ως συνήθως, ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική πολιτική έμενε στο απυρόβλητο, ενώ περίσσεψαν οι αστείοι λεονταρισμοί, στους οποίους επιδίδεται χρόνια τώρα: «Ο πρωθυπουργός περιμένω να δώσει λύση, αν δε δώσει εγώ είμαι εδώ», αγρίεψε. Σιγά τα αίματα...

Μπράβο τους... .

Χτες το πρωί το ζάπινγκ σταματά για λίγο στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1. Καταλαβαίνουμε ότι συζητείται το περιστατικό ξυλοδαρμού μιας μαθήτριας από συμμαθητές της σε σχολείο της Λάρισας. Ο κ. Δ. Φιλιππίδης, καλεσμένος της εκπομπής, υποψιαζόμαστε ως εκπρόσωπος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, προσπαθεί να αναδείξει κάποια κοινωνικά αίτια που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών. Λέει περίπου (ας μας συγχωρήσει που δεν έχουμε επακριβώς τα λόγια του) ότι πρωτεύουσα της ανεργίας είναι η Λάρισα, προβλήματα στις λαϊκές οικογένειες μεταφέρονται και στα παιδιά... Χαμός στο στούντιο, έπεσαν να τον φάνε τον άνθρωπο! Ο κ. Λιαρέλης, μάλιστα, σχολιάζει με ύφος: «Δεν τσακώθηκαν για την ανεργία τα παιδιά»!!! Ενώ ο κ. Παπαδάκης κρίνει σκόπιμο να ρωτήσει τον καλεσμένο αν κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής!!! Θαυμάσια προσέγγιση... Μπράβο... Αν δεν ξέρουν, ας ρωτήσουν -πριν αποφανθούν- για την επίδραση που έχει σε κάθε παιδί η αγωνία, η ανασφάλεια, ο πόνος της οικογένειάς του να εξασφαλίσει τα απολύτως απαραίτητα. Η αντίδρασή τους μάλλον προσβλητική για όσους ζουν το πρόβλημα αυτό και ξέρουν από πρώτο χέρι τις συνέπειές του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ