Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Διπρόσωπη» προεκλογική τακτική

Από τη μια, εντείνει την αδιαλλαξία και τον αυταρχισμό απέναντι στα αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων και, από την άλλη, δημαγωγεί ασύστολα, επιδεικνύοντας υποκριτικό ενδιαφέρον για τα λαϊκά προβλήματα

Επίδειξη αδιαλλαξίας απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και ένταση του αυταρχισμού απέναντι στους αγώνες τους από τη μια, δημαγωγία και υποκριτικό ενδιαφέρον για τα λαϊκά προβλήματα από την άλλη, αποτελούν τις δύο όψεις της τακτικής της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Η διπρόσωπη τακτική της κυβέρνησης έχει έναν ενιαίο στόχο: Από τη μια, να «εξαγνίσει» μέσα από τις κάλπες την πολιτική πυγμής στα αιτήματα και τους αγώνες των δασκάλων και να «δικαιώσει» τις προωθούμενες αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» και, από την άλλη, να αποτρέψει την έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Το τελευταίο επιδιώκεται με διάφορες κινήσεις, όπως η «αιφνιδιαστική» επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στις πλημμυροπαθείς περιοχές σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική που χαρακτηρίστηκε από υποκριτικές διαβεβαιώσεις ότι τάχα «η πολιτεία στηρίζει έμπρακτα τους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν».

Απόρροια της παραπάνω τακτικής είναι ότι η κυβέρνηση συνεχίζει και την τελευταία βδομάδα πριν τις εκλογές την αδιάλλακτη στάση της απέναντι στα δίκαια των δασκάλων και αντιμετωπίζει με πυγμή τις κινητοποιήσεις τους, ενώ την ίδια στιγμή δε διστάζει να ρίχνει «λάδι στη φωτιά», εφαρμόζοντας το δόγμα της προληπτικής καταστολής για τις καταλήψεις στα σχολεία (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ).

Το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κ. Καραμανλής είναι ότι «δε φοβάται το πολιτικό κόστος» και θα προχωρήσει «με κάθε θυσία» στην υλοποίηση των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων». Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει αμέσως μετά τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να επιτραπεί η δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ.

Τη γραμμή αυτή περιέγραψε με παραστατικό τρόπο ο υπουργός Αμυνας Β. Μεϊμαράκης: «Θα ήταν πολύ εύκολο για την κυβέρνηση να είχε κάνει πίσω σε ορισμένα ζητήματα ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Είναι προς τιμήν του Καραμανλή και δείχνει πράγματι ότι αλλάζουμε τους πολιτικούς όρους στο πολιτικό παιχνίδι, που δεν κάνουμε πίσω», είπε μιλώντας στον «Σκάι». Και έσπευσε να γίνει πιο συγκεκριμένος: «Θα μπορούσαμε να λαϊκίσουμε. Θα μπορούσαμε επίσης να πούμε, "Τι θέλετε, το επίδομα;". "Ναι". "Πάρτε το. Πόσο είναι, 103; Πάρτε παραπάνω". Και όμως βλέπετε, σπάμε αυτόν το φαύλο εκλογικό κύκλο, ο οποίος έχει δημιουργήσει τρομακτικά προβλήματα στην πολιτική ζωή του τόπου. Και αυτό είναι προς τιμήν μας»(!).

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η κυβέρνηση τρέμει το πολιτικό κόστος για τις αντιλαϊκές επιλογές παρά τα αντιθέτως λεγόμενα. Αδιάψευστος μάρτυρας η εσπευσμένη πρωθυπουργική επίσκεψη χθες στις περιοχές που πλημμύρισαν, ενώ παρόμοια επίσκεψη δεν είχε πραγματοποιήσει στα δυόμισι χρόνια κυβερνητικής θητείας της ΝΔ. Επιπλέον, παίζει δυνατά στο παιχνίδι της δικομματικής πόλωσης, ώστε να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια...

Το συμπέρασμα, πάντως, που βγαίνει είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο: Αν δε μαυριστούν οι γαλάζιοι συνδυασμοί (εννοείται και οι πράσινοι), η κυβέρνηση θα εκλάβει την ψήφο των δημοτικών εκλογών ως επιβράβευση της μέχρι τώρα πολιτικής της και θα εντείνει την ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση. Μπορεί τώρα να δηλώνει ότι η ψήφος έχει πρώτα και κύρια αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, αλλά είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα την επικαλεστεί για να δικαιώσει τις αντιλαϊκές πολιτικές της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ