Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΤΗΣΕΙΣ CIA
Διαψεύδει την... πραγματικότητα η κυβέρνηση

Βοά ο τόπος ότι χρησιμοποιήθηκε και η χώρα μας κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση ο Ορ. Κολοζώφ

Παρά το γεγονός ότι η εμπλοκή της χώρας μας στις μεταφορές «υπόπτων» από αεροπλάνα της CIA έχει επιβεβαιωθεί και επίσημα, η κυβέρνηση επιμένει να παριστάνει την ανήξερη και να αρνείται κάθε ανάμειξη.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ επικαλούμενος σχετική έκθεση Ελβετού γερουσιαστή, από την οποία προκύπτει ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις 14 χώρες που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά υπόπτων από τη CIA. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε ο Ορ. Κολοζώφ, οι υπεύθυνοι της αμερικάνικης βάσης στη Σούδα αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τον εισαγγελέα που έκανε τη σχετική έρευνα και έτσι η υπόθεση κατέληξε στο αρχείο.

Απαντώντας στην Ερώτηση ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης είπε ότι η έκθεση του Ελβετού γερουσιαστή Σ. Μάρτιν που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης βασίστηκε σε ενδείξεις και ερωτήματα, ενώ κατέτασσε την Ελλάδα στην πλέον «ανώδυνη και ουδέτερη κατηγορία κρατών». Για να αποδείξει τη μη εμπλοκή της Ελλάδας στη μεταφορά κρατουμένων από τη CIA επικαλέστηκε έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία δε γίνεται καμία αναφορά στη χώρα μας. Κατά τον Γ. Βαληνάκη είναι παντελώς αβάσιμες οι καταγγελίες ότι αρνήθηκαν οι Αμερικανοί να συνεργαστούν, αφού - όπως ισχυρίστηκε - στελέχη της βάσης της Σούδας εξετάστηκαν από τον εισαγγελέα που έκανε την έρευνα.

Ο τόπος βοά και στην επιφάνεια έρχονται συνεχώς νέα στοιχεία, τόνισε στην παρέμβασή του ο Ορ. Κολοζώφ. Είπε ότι στην έκθεση του Ελβετού γερουσιαστή περιέχονται αρκετά στοιχεία, τα οποία όμως η κυβέρνηση αρνήθηκε να ερευνήσει. Ο βουλευτής ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία έγιναν πτήσεις αεροσκαφών της CIA από αεροδρόμια της χώρας μας και συγκεκριμένα 72 πτήσεις έγιναν από το «Ε. Βενιζέλος» ενώ αρκετές άλλες από το Ηράκλειο, την Κέρκυρα και τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, υπήρξε κλιμάκωση των πτήσεων και μέχρι το Νοέμβρη του 2005 είχαν γίνει 32 πτήσεις. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η μεταφορά κρατουμένων από αεροπλάνα της CIA έχει επιβεβαιωθεί και από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπους, αλλά παρ' όλα αυτά οι Αμερικανοί στη χώρα μας αρνήθηκαν να συνεργαστούν στις σχετικές έρευνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ