Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Εγινε η κατάσχεση στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Αρχισε χτες η διαδικασία κατάσχεσης των γερμανικών κρατικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, μετά την άρνηση του γερμανικού δημοσίου να συμμορφωθεί με την απόφαση των δικαστηρίων της χώρας μας για καταβολή χρηματικής αποζημίωσης στους συγγενείς των 295 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο. Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Μάη η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με ψήφους 15 έναντι 5, επικύρωσε τελεσίδικα τη σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για άμεση καταβολή της παραπάνω αποζημίωσης, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει κρατική ασυλία για τους Γερμανούς, όσον αφορά τέτοιου είδους εγκλήματα.

Χτες, δικαστική επιμελήτρια, παρουσία αστυνομικού οργάνου, ολοκλήρωσε την κατάσχεση του κτιρίου του Ινστιτούτου Γκαίτε στην οδό Ομήρου, στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, έκανε λεπτομερή περιγραφή και εκτίμηση του ακινήτου, προκειμένου να συντάξει μέσα σε οχτώ μέρες την κατασχετήρια έκθεση, με την οποία θα ορίζονται η ημερομηνία και οι όροι διεξαγωγής του πλειστηριασμού (ενδέχεται να γίνει στις 20 ή στις 29 Σεπτέμβρη), ο συμβολαιογράφος που θα παρίσταται και η τιμή της πρώτης προσφοράς, που θα κυμαίνεται στο μισό της εκτίμησης της αξίας. Ακολούθως, η έκθεση αυτή θα επιδοθεί στους υπευθύνους του Ινστιτούτου Γκαίτε, οι οποίοι, μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο από την επίδοσή της, θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση ανακοπής του πλειστηριασμού. Σήμερα, η δικαστική επιμελήτρια αναμένεται να συνεχίσει τη διαδικασία των κατασχέσεων στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και αύριο στη Γερμανική Σχολή.

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο συνήγορος των κατοίκων του Διστόμου, Γιάννης Σταμούλης, ανέφερε ότι «με την κατασχετήρια έκθεση θα γίνει ταυτόχρονα η αποτίμηση της αξίας των ακινήτων». Προσδιόρισε δε σε 15 περίπου δισ. δρχ. το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβάλει η γερμανική κυβέρνηση στους κατοίκους του Διστόμου, ενώ η αξία των τριών ακινήτων που κατάσχονται ανέρχεται κατά προσέγγιση σε 8 δισ. δρχ. Ο κ. Σταμούλης πρόσθεσε, επίσης, σχολιάζοντας το χειρισμό της υπόθεσης από την ελληνική κυβέρνηση: «Η κυβέρνηση εκ του Συντάγματος δεν έχει, δε θέλει να έχει και ούτε πρέπει να έχει οποιαδήποτε παρέμβαση επί του θέματος. Είναι ένα θέμα που τα δικαστήρια απεφάνθησαν και μάλιστα επί αναιρέσεως, την οποία άσκησε το γερμανικό δημόσιο. Τα δικαστήρια απολάβουν πλήρους ανεξαρτησίας και οι αποφάσεις τους δεν είναι επιδεκτικές οιασδήποτε παρεμβάσεως. Ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε κατηγορηματικά και σε μένα και δημόσια νομίζω ότι δεν του συγχωρείται καμία παρέμβαση επί του θέματος και αν το γερμανικό δημόσιο έχει την άποψη ότι κακώς επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση ή ότι η αναγκαστική εκτέλεση πάσχει από οποιαδήποτε ακυρότητα, ο δρόμος των ελληνικών δικαστηρίων είναι ανοιχτός για να ασκήσει τις οποιεσδήποτε αντιρρήσεις και ανακοπές του».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αλ. Μαγκάκης δήλωσε χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι δε θεωρεί αυτή τη διαδικασία τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο για να διεκδικήσει κανείς το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων.

  • Αργά χτες το απόγευμα ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στο διπλωματικό γραφείο του Ελληνα υπουργού των Εξωτερικών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ