Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Δυναμικές κινητοποιήσεις προ των πυλών

Ξεκίνησε χτες το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η συνεδρίαση της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ). Η πρώτη συνάντηση των μελών της Γραμματείας, μετά το συνέδριο που έγινε το Μάη στην Αθήνα και στο οποίο αποφασίστηκε η μεταφορά της έδρας του ΠΣΕ στη χώρα μας, έφερε στην επιφάνεια πολύ σημαντικά ζητήματα, που αφορούν το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα. Οι τοποθετήσεις των μελών της Γραμματείας ανέδειξαν, με τον καλύτερο τρόπο, τη σημερινή κατάσταση σε όλες σχεδόν τις ηπείρους του Κόσμου.

Η εισήγηση του εκτελεστικού γραμματέα του ΠΣΕ Θ. Παφίλη αποτέλεσε τη βάση της συζήτησης που ακολούθησε στη συνεδρίαση της Γραμματείας. Ο Θ. Παφίλης παρουσίασε τα σημεία, πάνω στα οποία έγιναν οι τοποθετήσεις των μελών της Γραμματείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισήγηση, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής: Το Εθνικό Σύστημα Πυραυλικής Αμυνας των ΗΠΑ, το νέο πυρηνικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ και η εγκατάσταση πυρηνικών όπλων σε Ουγγαρία, Τσεχία και Πολωνία. Επίσης, η Διάσκεψη Κορυφής των G-8 στην Ιαπωνία, καθώς και η κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στην Κολομβία και στη Λατινική Αμερική.

Παράλληλα, στην εισήγησή του, ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι «αντιπρόσωποι του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης συμμετείχαν το διάστημα μετά το συνέδριο σε τρεις διεθνείς συναντήσεις στη Μαδρίτη, στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, προβάλλοντας και παρουσιάζοντας τις θέσεις του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος».

Προετοιμάζονται μεγάλες κινητοποιήσεις

Ο εκπρόσωπος του κινήματος ειρήνης της Ιαπωνίας και μέλος της Γραμματείας Ταντάκι Καουάτα τόνισε ότι το φιλειρηνικό κίνημα της Ιαπωνίας προετοιμάζει μια μεγαλειώδη κινητοποίηση έξω από την αμερικάνικη βάση της Οκινάουα. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι θα περικυκλώσουν τη βάση, με κυρίαρχο αίτημά τους την άμεση απομάκρυνσή της από το νησί. Ενώ στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση γίνεται μόλις μια μέρα πριν από την έναρξη των εργασιών της ομάδας των G-8 στην Ιαπωνία - θα γίνει το διάστημα 21-22 Ιούλη - ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες κινητοποιήσεις τις συγκεκριμένες μέρες. Παράλληλα, ο Τ. Καουάτα αναφέρθηκε και στις εξελίξεις των συνομιλιών, ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Βορείου και Νοτίου Κορέας.

Στο πόδι η Λατινική Αμερική...

«Πυριτιδαποθήκη», χαρακτήρισε τη Λατινική Αμερική ο αντιπρόεδρος του ΠΣΕ Ορλάντο Φουντόρα, ο οποίος με ιδιαίτερη έμφαση τόνισε: «Δεν υπάρχει σήμερα χώρα στη Λατινική Αμερική, που να μη συγκλονίζεται από μεγάλες εργατικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις». Κινητοποιήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τον Ορ. Φουντόρα, αναγκάζουν τους κυβερνώντες να αποσύρονται από την πολιτική σκηνή, κάτω από τη λαϊκή πίεση, αλλά και τα σκάνδαλα διαφθοράς που ξεσπούν σε πολλές χώρες.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κολομβία, τόνισε ότι «ένα πολύ σημαντικό γεγονός είναι η ομογενοποίηση των αντάρτικων οργανώσεων». Μια εξέλιξη, η οποία βοηθά την πρόοδο των ειρηνευτικών διαδικασιών στη συγκεκριμένη χώρα. Τέλος, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, για την άνοδο στην εξουσία στη χώρα του Μεξικό, ενός κόμματος, που, όπως χαρακτηριστικά είπε, «εκφράζει την άκρα Δεξιά». Μάλιστα, κάλεσε τη Γραμματεία του ΠΣΕ να ενισχύσει και να στηρίξει τις κινητοποιήσεις του λαού, που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, εναντίον της κυβέρνησης, στη συγκεκριμένη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του Πορτογαλικού Κινήματος Ειρήνης, Μπλάσκο Φερνάντεζ, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο «σχέδιο Κολομβία», τονίζοντας ότι «με πρόφαση την καταπολέμηση των καρτέλ των ναρκωτικών, οι Αμερικάνοι προετοιμάζουν ουσιαστικά έναν πόλεμο στη χώρα αυτή με την εμπλοκή και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής».

Επίσης, εικόνα για τις δραματικές εξελίξεις, που υπάρχουν αυτή την περίοδο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετέφερε και ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος Μαρί Αμπντελ Ράχμαν. Η συνεδρίαση της Γραμματείας θα συνεχιστεί και σήμερα, ενώ, με το τέλος των εργασιών της, αναμένεται να ανακοινωθούν τα πορίσματά της και, παράλληλα, να υπάρξει συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία για μια παγκόσμια κινητοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ