Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ
Δεν προσεγγίζεται η ουσία στα προβλήματα των εγκύων γυναικών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ  στη συζήτηση για την ασφάλεια και την υγεία των εγκύων

«Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά μπροστά σε καταιγισμό καλών προθέσεων που ακόμη και όταν μεταφράζονται σε σύνταξη θετικών προτάσεων είναι καταδικασμένες να παραμείνουν κενό γράμμα, αφού δεν προσεγγίζεται η ουσία του προβλήματος και δε θίγεται η κεντρική κατεύθυνση που το δημιουργεί». Τα παραπάνω, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στη συζήτηση για την ασφάλεια και την υγεία των εγκύων γυναικών. Και συνέχισε:

«Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει πολλές θετικές προτάσεις, που όμως ακυρώνονται από την ίδια την ανεπάρκειά της να θέσει συνολικά το πρόβλημα των αρνητικών εξελίξεων στην εργασία και τις εργασιακές σχέσεις. Από τη στιγμή που δε θίγεται η κεντρική κατεύθυνση αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, συρρίκνωσης και κατάργησης θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, όταν το πλαίσιο των εργασιακών συνθηκών η ελαχιστοποίηση του χρόνου και των συνθηκών εργασίας, πρόσκαιρη και μερική απασχόληση, περικοπή της κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας - το πλαίσιο που διαμορφώνεται είναι απόλυτο αρνητικό και ανασταλτικό για την εφαρμογή της όποιας πολιτικής για την προστασία των εργαζομένων γυναικών κατά την περίοδο πριν και μετά την εγκυμοσύνη.

Θα θέλαμε να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και να υπογραμμιστούν οι κίνδυνοι που αφορούν στην αυστηρή απαγόρευση των απολύσεων, ιδιαίτερα υπό το υπάρχον και εντεινόμενο κράτος της γενίκευσης των άτυπων συμβάσεων εργασίας, τον έμμεσο αποκλεισμό στις προσλήψεις εγκύων γυναικών, την ανάγκη όχι απλά της διατήρησης και κατοχύρωσης αλλά και της αύξησης της άδειας μητρότητας, την ύπαρξη σαφέστερου καθορισμού του επιδόματος αδείας, στην τήρηση αυστηρότερων και ουσιαστικότερων ελέγχων για τη νυχτερινή εργασία των εγκύων και των λεχωνών εργαζομένων γυναικών.

Ταυτόχρονα, με την ενίσχυση του νομικού προστατευτικού πλαισίου που αφορά στην ασφάλεια και υγεία των εγκύων, συμπληρώνοντας τα κενά και συγκεκριμενοποιώντας ασάφειες - «δούρειους ίππους» παράκαμψης και παραβίασής του, πρέπει να αντιμετωπιστεί η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την ουσιαστική εφαρμογή της Οδηγίας από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών. Ελλειψη που αποδεικνύεται εύκολα, αν εξετάσει κανείς τη στάση των ελεγκτικών μηχανισμών των κρατών - μελών το προηγούμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ελλάδας και των ελλιπών ελέγχων ως προς την εργοδοτική υποχρέωση για ύπαρξη ολοκληρωμένης γραπτής εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου στους χώρους εργασίας, στα πλαίσια της οποίας πρέπει να εντάσσεται και η ιδιαίτερη ανάλυση των κινδύνων για τις εγκύους και λεχώνες εργαζόμενες.

Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι όταν η απασχολησιμότητα και η «προσαρμοστικότητα» ανάγονται σε κατευθυντήρια γραμμή των κοινοτικών προτεραιοτήτων για τα θέματα απασχόλησης καθίσταται ουσιαστικά ανύπαρκτη κάθε προστασία και ακυρώνονται στην πράξη επιμέρους ρυθμίσεις. Το πρόβλημα είναι ποιες είναι οι κατευθύνσεις που δίνονται τις είδους πολιτική απασχόλησης ασκείται. Και δυστυχώς, η ΕΕ όπως επιβεβαιώνεται επιμένει στον παραπέρα δραστικό περιορισμό των επιδομάτων και της κοινωνικής ασφάλισης τροποποιεί προς το χειρότερο διατάξεις που αφορούν τις απολύσεις τη συρρίκνωση ή κατάργηση των προστατευτικών διατάξεων σχετικά με τις συνθήκες εργασίας.

Δεν επιτρέπονται αυταπάτες ούτε για το χαρακτήρα της πολιτικής απασχόλησης και γενικά της κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ ούτε για τα συμφέροντα που αυτή εκφράζει. Για το λόγο αυτό όσο και αν συμμεριζόμαστε τη θετική τοποθέτηση του ΕΚ για το θέμα της προστασίας των εγκύων εργαζομένων γυναικών πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται παρά για μια ακόμη έκθεση ιδεών και καλών προθέσεων. Γι' αυτό καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τους κοινωνικούς τους αγώνες για συνολική αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, για την προώθηση μιας άλλης με κέντρο τον άνθρωπο και το σεβασμό των αναγκών και της αξιοπρέπειας του. Αγώνες με πρωταρχικό στόχο την υλοποίηση της αρχής της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, με πλήρη και κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα για όλους. Μόνο το πλαίσιο αυτό μπορεί να εγγυηθεί τα δικαιώματα της ιδιαίτερα ευαίσθητης κατηγορίας των εγκύων γυναικών, τα δικαιώματα και το σεβασμό της ζωής που δεν αποτελεί πρώτη ύλη κέρδους και δεν υπάγεται σε νόμους του κόστους του ανταγωνισμού και της ανελέητης αγοράς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ