Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Συναινετικά και γρήγορα θέλει η κυβέρνηση

Τη βούλησή της να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και προπάντων συναινετικά τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαίωσε χτες η κυβέρνηση σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη.

Οπως προέκυψε από τις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος ο Ευ. Βενιζέλος η κυβέρνηση επείγεται να «προσαρμόσει» το Σύνταγμα στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης, εκχωρώντας μέσα και από τον καταστατικό χάρτη κυριαρχικά δικαιώματα στις Βρυξέλλες, όσο και να προχωρήσει στη θέσπιση αυταρχικών και αντιδημοκρατικών διατάξεων στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος ο Ευ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη όσο πρέπει γιατί «τα μέτωπα πολιτικής σύγκρουσης είναι λίγα. Είναι πολλά τα πεδία της πολιτικής συμφωνίας και της πολιτικής συναίνεσης. Θέλουμε να διατηρήσουμε μέχρι τέλους αυτό το συναινετικό χαρακτήρα και να συγκεντρώσουμε την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία γύρω από την αναθεώρηση των διατάξεων».

Ταυτόχρονα, όμως, ανέδειξε την ανάγκη να αναδειχτούν οι «σημαντικές τομές που γίνονται σε όλο το σύστημα των συνταγματικών διατάξεων». Αυτό, όπως διευκρίνισε, αφορά το πολιτικό σύστημα, το διοικητικό σύστημα, την οργάνωση της δικαιοσύνης, την τοπική αυτοδιοίκηση, τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ανέφερε ότι η Επιτροπή Αναθεώρησης θα αρχίσει να λειτουργεί μαζί με το Γ' τμήμα διακοπών και έχει προθεσμία να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ενώ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τους εισηγητές των άλλων κομμάτων πριν αρχίσει τις εργασίες της η Επιτροπή. Οσον αφορά τη διαδικασία της συζήτησης ανέφερε ότι θα γίνει σε εφτά ενότητες και θα ολοκληρωθεί με την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας ώστε να αρχίσει και η συζήτηση για το Σύνταγμα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν έγινε συζήτηση για το θέμα των σχέσεων κράτους - εκκλησίας είπε ότι «δεν αποτελούν αντικείμενο της αναθεώρησης του Συντάγματος» και πρόσθεσε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρέπει «το άρθρο 3 του Συντάγματος να αποτελέσει αντικείμενο της αναθεώρησης». Οι σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο «μπορούν να ρυθμιστούν με ένα πιο σύγχρονο, πιο ευέλικτο, πιο διορατικό τρόπο προς αμοιβαίο όφελος, χωρίς να απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος».

Η συζήτηση στη χτεσινή σύσκεψη έγινε πάνω σε κείμενο που είχε στείλει πριν από αρκετό καιρό ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος Ευ. Βενιζέλος, που περιλάμβανε το σύνολο των θέσεων για τις αναθεωρητέες διατάξεις. Στη σύσκεψη μετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης και οι υπουργοί Μιχ. Σταθόπουλος και Μιλτ. Παπαϊωάννου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην αντεπίθεση με όπλο ...τις «μεταρρυθμίσεις»(2007-02-03 00:00:00.0)
Ξεκάθαρη η συμπαιγνία κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ(2006-10-26 00:00:00.0)
Νεκρανασταίνουν το ευρωσύνταγμα...(2005-12-23 00:00:00.0)
Μη σας ξενίζει η διαφθορά...(2000-10-31 00:00:00.0)
Κόντρες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας(2000-08-31 00:00:00.0)
Ζητά συμμετοχή...(1998-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ