Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρώτα «φίλος» των καρτέλ

Δεν είναι δουλιά της κυβέρνησης να κρίνει αν και πού υπάρχουν καρτέλ, δηλώνει κοφτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπλέοντας με τη θέση της ΔΕΛΤΑ ότι δεν υπάρχουν καρτέλ στην αγορά γάλακτος!

Πλήρη προστασία και εγγύηση στην απρόσκοπτη δράση των καρτέλ σε όλους τους κλάδους της οικονομίας προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, αδιαφορώντας επιδεικτικά για την καταλήστευση των παραγωγών και των εργαζομένων από τους μονοπωλιακούς κολοσσούς.

Επιβεβαιώνοντας τους πανίσχυρους δεσμούς και την αδιάρρηκτη συμμαχία με τα μονοπώλια, η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται προκλητικά να προχωρήσει σε κάποιους, εικονικούς έστω, ελέγχους, αλλά στρατεύεται στο πλευρό τους, αρνούμενη ουσιαστικά την ύπαρξη καρτέλ στην αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση υιοθέτησε τη θέση που εξέφρασε η πολυεθνική ΔΕΛΤΑ που κυριαρχεί στην αγορά γάλακτος ότι «δεν υπάρχουν ούτε μπορούν να υπάρξουν καρτέλ στην αγορά γάλακτος». Σημειώνεται ότι πρόεδρος της ΔΕΛΤΑ (νυν Vivartia) είναι ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος... Επιπλέον, γίνεται ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση ρίχνει το πολιτικό βάρος της όχι στην καταπολέμηση των δήθεν «στρεβλώσεων στη λειτουργία της αγοράς», όπως λένε τα στελέχη της, αλλά στην «κάλυψη» και υποστήριξη των μονοπωλίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν παραδέχεται τη λειτουργία καρτέλ ούτε στις τράπεζες ούτε αποδοκιμάζει την άγρια, πλην νομιμοποιημένη, ληστεία σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.

Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις που έδωσε χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δήλωσε ορθά κοφτά ότι δεν είναι δουλιά της κυβέρνησης να κρίνει αν και πού υπάρχουν καρτέλ! Επιπλέον κρύβεται πίσω από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να μπορούν τα καρτέλ να συνεχίζουν ανενόχλητα την επέλαση κατά του λαού. Σε κάθε περίπτωση, ούτε μία λέξη αποδοκιμασίας δεν ακούγεται από κυβερνητικά στελέχη για τα καρτέλ, επιβεβαιώνοντας την «επιρροή» που ασκούν τα τελευταία πάνω στην κυβέρνηση.

Για του λόγου το αληθές, ιδού ένα απόσπασμα από το χθεσινό διάλογο του κυβερνητικού εκπροσώπου με τους δημοσιογράφους:

Ερώτηση: «Η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ, σε χθεσινή ανακοίνωση, λέει ότι ποτέ δεν υπήρξε καρτέλ γάλακτος, ούτε μπορεί να υπάρξει. Η κυβέρνηση τι λέει επ' αυτού; Μπορεί να υπάρξει καρτέλ γάλακτος; Υπάρχει;».

Αντώναρος: «Οπως γνωρίζετε, απάντησε χθες σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Ρουσόπουλος. Εχω απαντήσει και εγώ - αν θυμάμαι καλά - την περασμένη εβδομάδα. Σας είπα ότι γίνεται μια έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η έρευνα πραγματοποιείται θεσμικά από την αρμόδια Αρχή. Οταν ολοκληρωθεί η έρευνα, θα σας γίνουν γνωστά τα αποτελέσματά της».

Ερώτηση: «Υπάρχει ή δεν υπάρχει καρτέλ; Τι ψάχνετε να βρείτε;».

Αντώναρος: «Προφανώς, δεν έγινε αντιληπτό αυτό που έχουμε πει πολλές φορές: Οτι η Αρχή Ανταγωνισμού είναι που διεξάγει την έρευνα. Θα ολοκληρωθεί η έρευνα και τότε θα πληροφορηθείτε τα αποτελέσματα».

Ερώτηση: «Στις τράπεζες υπάρχει καρτέλ, με δεδομένη και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που διαπιστώνει τη μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, ανάμεσα στην Ελλάδα και στο μέσο όρο της ΕΕ;».

Αντώναρος: «Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα - και σας έχω πει κι άλλες φορές ότι η Ελλάδα είναι πολύ υπερήφανη που είναι μια από τις 25 χώρες κράτη - μέλη της ΕΕ - δεν είναι αποστολή, δουλιά της κυβέρνησης, να κρίνει αν και πού υπάρχουν καρτέλ ή εναρμονισμένες πρακτικές. Αυτό είναι αντικείμενο έρευνας από τις θεσμικά αρμόδιες Αρχές».

Ερώτηση: «Το πολιτικό της βάρος η κυβέρνηση πού το ρίχνει; Υπέρ των τραπεζών;».

Αντώναρος: «Απάντησα».

Ερώτηση: «Μα, ακριβώς αυτό μας λέτε. Τότε καλύπτετε το καρτέλ των τραπεζών. Η πολιτική σας τοποθέτηση αυτό σημαίνει».

Αντώναρος: «Μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε ερμηνεία θέλετε. Δε σας αμφισβητώ, σε καμία περίπτωση, αυτό το δικαίωμα. Η κυβέρνηση, όπως σας υπενθυμίζω, έχει ενισχύσει θεσμικά όλες εκείνες τις Αρχές, οι οποίες από το Σύνταγμα και τους νόμους είναι εξουσιοδοτημένες, ώστε να διεξάγουν αυτούς τους ελέγχους».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας Π. Δούκας, ο οποίος, αν και «απείλησε» πως «δε σκοπεύουμε να χαριστούμε για οποιαδήποτε τραπεζική πρακτική που δε συνάδει με τις προσταγές του διεθνούς και του υγιούς ανταγωνισμού», στη συνέχεια, αφ' ενός, φάνηκε να συμμερίζεται τα επιχειρήματα των τραπεζών («υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης»!), από την άλλη, παραδέχτηκε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να ισχύσει ό,τι ισχύει και για όλες τις τράπεζες στην ΕΕ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταστροφική πολιτική για την κτηνοτροφία(2012-09-22 00:00:00.0)
Σε αφανισμό οδηγούνται οι αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγοί(2008-12-04 00:00:00.0)
Καρτέλ... δεν υπάρχει(2006-10-03 00:00:00.0)
Νέα προνόμια στα καρτέλ(2006-09-26 00:00:00.0)
Το άλλο με τον «ανταγωνισμό» το ξέρετε;(2006-09-15 00:00:00.0)
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ τον Αύγουστο(2006-06-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ