Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαράδεκτο καθεστώς εκβιασμών από τις γαλακτοβιομηχανίες

Συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη έδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων Ελλάδας

Για απαράδεκτη και εκβιαστική συμπεριφορά κατήγγειλαν τις βιομηχανίες γάλακτος τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπή Αγελαδοτρόφων Ελλάδας που έδωσαν χτες συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη. Τις κατηγόρησαν ότι ασκούν πιέσεις στους παραγωγούς και μειώνουν τις τιμές ασκώντας μη κοινωνικά υπεύθυνη στάση με το να μην έρχονται σε συλλογικό διάλογο με τους παραγωγούς. Πρόσθεσαν ότι αυτή τη στιγμή ο Ελληνας καταναλωτής δε γνωρίζει ακριβώς τι γάλα πίνει, ενώ παράλληλα οι τιμές που δίνονται στους παραγωγούς χρόνο με το χρόνο είναι χαμηλότερες. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή αγοράς από τον παραγωγό διαμορφώνεται περίπου στα 33 λεπτά το λίτρο, όταν το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 36 λεπτά το λίτρο.

Σημείωσαν ότι το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει την αύξηση των χρονικών ορίων του χαρακτηρισμού του γάλακτος ως φρέσκου από τέσσερις σε οχτώ ή δέκα μέρες. Με τον τρόπο αυτό θα γίνονται εισαγωγές παστεριωμένου εμφιαλωμένου γάλακτος, σύμφωνα πάλι με το υπουργείο, και θα υπάρξει μείωση των τιμών καταναλωτή. Οι γαλακτοπαραγωγοί απαντούν ότι σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, οι εισαγωγές γαλακτοκομικών επηρεάζουν θετικά τις τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα. Μάλιστα, στα ράφια των σούπερ μάρκετ το εισαγόμενο γάλα διαρκείας δεν είναι φθηνότερο.

«Φαίνεται ότι για μια ακόμα φορά προωθούνται τα συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ», σημείωσαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγελαδοτρόφων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ