Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ
Παιχνίδια στις πλάτες του μεταναστών

Αθλιο παιχνίδι στις πλάτες των κατατρεγμένων οικονομικών μεταναστών παίζουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η μεν τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να «εκθέσει» την ελληνική κυβέρνηση επειδή επαναπροωθεί μαζικά και εγκαταλείπει τους μετανάστες στις ακτές της, ενώ η κυβέρνηση απαντά, ανεπίσημα, πως κινείται «σύμφωνα με τα διεθνώς κρατούντα».

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο από τουρκικά ΜΜΕ, που πρόβαλαν καταγγελίες ότι σκάφη του ελληνικού Λιμενικού διώχνουν βάρκες με μετανάστες από τα χωρικά μας ύδατα προς την Τουρκία και τους εγκαταλείπουν στην τύχη τους. Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «νέα κρίση» με την Ελλάδα και ισχυρίζονται ότι τα ελληνικά σκάφη μπήκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αναγκάζοντας τις βάρκες με τους μετανάστες να γυρίσουν πίσω, χωρίς να έχουν καν κουπιά. Μάλιστα το δίκτυο «Κανάλ Ντε»", υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ακολουθεί συστηματικά την ίδια τακτική και στον Εβρο, δείχνοντας εικόνες με τους Τούρκους στρατιώτες να μεταφέρουν εξαθλιωμένους μετανάστες που αδυνατούν να περπατήσουν.

Από ελληνικής πλευράς, κυβερνητικοί κύκλοι δε διέψευδαν την ουσία των καταγγελιών και περιορίζονταν να δηλώσουν απλά ότι όλα γίνονται «σύμφωνα με τα διεθνώς κρατούντα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Επισήμαναν την ανάγκη να ιδρυθεί η «ευρωπαϊκή ακτοφυλακή» και επικαλούνταν το «πρωτόκολλο επαναπροώθησης» που έχει υπογραφεί το 2001 με την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ