Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Τουρκική αδιαλλαξία, ελληνική αμηχανία

Η ελληνική κυβέρνηση «ζορίζεται» από την επιμονή της Αγκυρας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία

Αμήχανη από την αδιαλλαξία με την οποία η τουρκική κυβέρνηση επιμένει να αρνείται την αναγνώριση της Κύπρου, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά εύσχημους τρόπους για να δικαιολογήσει την υποστήριξη που παρέχει στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Μάλιστα, η αμηχανία της Αθήνας εντείνεται, καθώς εκτός των στρατηγών και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εμφανίζεται να αναζητά τρόπους δημιουργίας τριβών στα Ελληνοτουρκικά. Την ίδια στιγμή, εντυπώσεις δημιούργησε η «ασθένεια» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται, όπως και η Ελληνίδα συνάδελφός του, στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Παρά τα προβλήματα... υγείας του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, η συνάντησή του με την Ντόρα Μπακογιάννη πραγματοποιήθηκε χτες στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. Τόσο ο Α. Γκιουλ, που είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί «σκληρή γραμμή» έναντι της Ελλάδας, όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη που αισθάνεται άβολα, εξαιτίας της άνευ όρων υποστήριξης που παρέχει η χώρα στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ξεπέρασαν τις δυσκολίες τους και συναντήθηκαν, καθώς οι Αμερικανοί οικοδεσπότες τους απαιτούν τουλάχιστον τη διατήρηση μιας εικόνας διαλόγου και προσέγγισης.

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, αυτό που προέκυψε είναι μια δέσμευση για τη διατήρηση καλής επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων των δύο χωρών προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα «ατυχημάτων» εξαιτίας των στρατιωτικών τους δραστηριοτήτων στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό αξιολογήθηκε η θετική συμβολή του μορατόριουμ για τις στρατιωτικές ασκήσεις κατά τους θερινούς μήνες.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η Ντόρα Μπακογιάννη απλώς επανέλαβε τις ανησυχίες που διατυπώνουν πλέον ανοιχτά πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι, σχετικά με την αδυναμία της Τουρκίας να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Με αφορμή την παραμονή της στη Νέα Υόρκη και την προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη παραχώρησε συνέντευξη σε ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπου επιχείρησε να συνοψίσει τη θέση της Αθήνας γύρω από τα Ευρωτουρκικά.

«Η Ελλάδα, σημείωσε η υπουργός, επιθυμεί να καταστεί η Τουρκία πλήρες μέλος της ΕΕ, ωστόσο, συμπλήρωσε, η Αγκυρα οφείλει να αναγνωρίσει την Κύπρο, εάν επιθυμεί να καταστεί μέλος της ΕΕ». Η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «όπως όλες οι άλλες χώρες, που προσβλέπουν στην εισδοχή τους στην 25μελή ΕΕ, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις ενταξιακές προϋποθέσεις, που περιλαμβάνουν σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία, καλές σχέσεις με τις όμορες χώρες και ελεύθερη Τελωνειακή Ενωση».

Η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «ήταν έκπληξη για πολλούς ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ήταν τόσο σαφής στην υποστήριξη των ευρωπαϊκών προσδοκιών της Τουρκίας», προσθέτοντας: «Η αλήθεια είναι ότι για την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας να συνορεύει με μία Ευρωπαϊκή Τουρκία, να συνορεύει με μία ευρωπαϊκή δημοκρατία και για το λόγο αυτό, είμαστε τόσο σαφώς υπέρ της υποστήριξης της εισδοχής της χώρας στην ΕΕ».

Η υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε, όμως, ότι «αυτό δε συνεπάγεται άνευ όρων υποστήριξη. Αυτό που πραγματικά επιθυμούμε είναι η μετατροπή της Τουρκίας σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία, το οποίο σημαίνει ότι ισχύουν προϋποθέσεις για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή υποψήφια χώρα. Αυτές οι προϋποθέσεις ή τα κριτήρια δεν εφευρέθηκαν για την Τουρκία. Πρόκειται για ευρωπαϊκά κριτήρια, που ισχύουν για κάθε υποψήφιο μέλος της ΕΕ. Ευελπιστώ ότι η Τουρκία το κατανοεί και εφαρμόζει τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες έχει αποδεχτεί».

Περί του κυπριακού προβλήματος, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «χρειάζεται πολιτική βούληση για την επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επανένωση της Κύπρου». Οταν ρωτήθηκε για τον τρόπο επίτευξης «πολιτικής βούλησης» για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι αμφότερες οι πλευρές βλέπουν στο μέλλον και αναγνωρίζουν ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να παραμένει διαιρεμένη, όπως είναι σήμερα. «Η αλήθεια είναι ότι το τείχος στη Λευκωσία είναι το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ανατολίτικο παζάρι»

Είναι λάθος αν η Τουρκία αντιμετωπίζει την Ευρωπαϊκή Ενωση με όρους παζαριού και δη ανατολίτικους, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας». Ο Γ. Βαληνάκης ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει ενθαρρύνει με ειλικρίνεια την ευρωπαϊκή προσαρμογή της Τουρκίας. Κι αυτή είναι στρατηγική επιλογή και όχι ένα "ευκαιριακό κοστούμι". Αλλά από την πρώτη στιγμή διακηρύξαμε ότι στόχος μας είναι ο ευρωπαϊκός μετασχηματισμός της γειτονικής χώρας».

«Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Τουρκία. Η ένταξή της στις ευρωπαϊκές δομές έχει λειτουργήσει ευεργετικά για όλες τις χώρες που την επιδίωξαν και την πέτυχαν. Και αυτό γιατί η ΕΕ έχει οικοδομηθεί πάνω σε συγκεκριμένες αρχές και αξίες: Δημοκρατία, κράτος δικαίου, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δέσμευση για συνεργασία και σχέσεις καλής γειτονίας. Οποια χώρα έχει ευρωπαϊκές φιλοδοξίες, είναι υποχρεωμένη να προσαρμοστεί απολύτως στα κριτήρια και προαπαιτούμενα που η ΕΕ έχει θέσει». Η Τουρκία «βρίσκεται ήδη ενώπιον συγκεκριμένου πλαισίου αποφάσεων και επιλογών. Πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά, γιατί αλλιώς θα έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Είναι λάθος της αν αντιμετωπίζει την ΕΕ με όρους παζαριού και δη ανατολίτικου. Διότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο προσδιορίζει με ακρίβεια και αυστηρότητα όλα τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ικανοποιηθούν, ώστε η Τουρκία να προχωρήσει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσηλωμένη στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας(2009-02-17 00:00:00.0)
Υπέρ των θέσεων της ΠΓΔΜ(2007-12-19 00:00:00.0)
Πετρελαιοκίνητες... σχέσεις(2006-11-23 00:00:00.0)
Ασαφή μηνύματα προς την Αγκυρα(2006-06-30 00:00:00.0)
Επαφές στη Μόσχα(2006-06-29 00:00:00.0)
«Σιωπή» της Αθήνας στην τουρκική πίεση(2000-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ