Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με ξόρκια κατά της διαφθοράς
  • Μεγάλα λόγια και κούφια επίδειξη αποφασιστικότητας, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει την πολιτική που παράγει τα φαινόμενα διαφθοράς
  • Αποφεύγει επίμονα και πεισματικά να αποδοκιμάσει τη δράση των καρτέλ που λυμαίνονται όλους τους τομείς της οικονομίας

Με βαρύγδουπες διακηρύξεις και φραστική επίδειξη αποφασιστικότητας επιχειρεί η κυβέρνηση να ξορκίσει τα φαινόμενα διαφθοράς, ενώ στην πράξη εντείνει τους ρυθμούς υλοποίησης της πολιτικής που τα «παράγει».

Αδυνατώντας να στραφεί ενάντια στο ίδιο το σύστημα που υπηρετεί και να απαρνηθεί την ίδια τη φύση της, η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει την πολιτική ζημιά από την επ' αυτοφώρω σύλληψη στελεχών της για χρηματισμό και να προλάβει νέες αποκαλύψεις.

Χαρακτηριστικό της στάσης της κυβέρνησης είναι ότι μέχρι τώρα έχει αποφύγει επίμονα και πεισματικά να εκφέρει έστω και μία λέξη αποδοκιμασίας για την εξόφθαλμη λειτουργία και δράση καρτέλ στην αγορά γάλακτος (και όχι μόνο), γεγονός που αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη για τη συμμαχία που έχει συμπήξει μαζί τους ενάντια στους παραγωγούς κτηνοτρόφους από τη μια και τους καταναλωτές - εργαζόμενους από την άλλη.

Μετά από αυτό, επιχειρεί να περιορίσει το όλο ζήτημα στην ηθική διάστασή του, βρίσκοντας πολύτιμο σύμμαχο το ΠΑΣΟΚ, πυροδοτώντας ταυτόχρονα τις δικομματικές κοκορομαχίες. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι αν τις επόμενες μέρες «δε βγει στον αέρα» άλλο κρούσμα διαφθοράς θα μπορέσουν να ελέγξουν την κατάσταση και το θέμα «να ξεχαστεί» πριν τις κάλπες των δημοτικών εκλογών. Αν και δεν παραδέχονται δημόσια ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, ομολογούν ωστόσο ότι υπάρχει ένα πολιτικό κόστος, που προσπαθούν να περιορίσουν στο ελάχιστο. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούν ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα την προσαγωγή των κατηγορουμένων με χειροπέδες στις φυλακές. Από την άλλη όμως, επειδή δέχονται επικρίσεις, εκ των έσω, ότι δε χειρίστηκαν σωστά από την πρώτη στιγμή την υπόθεση, δεν προφύλαξαν την εικόνα της κυβέρνησης και δεν υπερασπίστηκαν στελέχη, η κυβέρνηση πρόσφερε πλήρη κάλυψη στη συμπεριφορά του νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη.

Κινούμενος στη «γραμμή άμυνας», που έχει χαράξει, ο Κ. Καραμανλής μιλώντας την Κυριακή στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ, πλειοδότησε σε φραστικές επιθέσεις κατά της διαφθοράς, επιχειρώντας να πείσει για την πολιτική βούληση του ίδιου και της κυβέρνησης. «Είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί προς κάθε κατεύθυνση. Είμαστε σε διαρκή και μετωπική σύγκρουση, με κάθε νοσηρό φαινόμενο. Οπου διαπιστώνονται αποκλίσεις από τη νομιμότητα, όπου εντοπίζονται σκιές διαφθοράς, ήμασταν και θα είμαστε σκληροί, άτεγκτοι, αμείλικτοι», τόνισε. Παράλληλα, κατέφυγε στις βολικές συγκρίσεις με την «εποχή ΠΑΣΟΚ», λέγοντας ότι «οι εποχές της ανοχής, οι εποχές της συγκάλυψης και της ατιμωρησίας έχουν περάσει προ πολλού».

Ανυποχώρητοι στις «μεταρρυθμίσεις»

Την ίδια στιγμή, όμως, ο πρωθυπουργός έκανε επίδειξη της αποφασιστικότητάς του να επιταχύνει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις παντού, προχωρώντας έτσι στο «σκάνδαλο των σκανδάλων». Δε δίστασε, μάλιστα, να εμφανίσει αυτήν την πολιτική ως «καθολική κοινωνική απαίτηση»(!), στην οποία «δε χωρούν οπισθοχωρήσεις». Ξεχωριστή αναφορά έκανε στις «μεταρρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα», όπως ο νέος νόμος για τις ΔΕΚΟ, ο νόμος - πλαίσιο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι αποκρατικοποιήσεις με έμφαση την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, στόχος της οποίας είναι «η ανταγωνιστική λειτουργία του οργανισμού»(!). Στις «μεταρρυθμίσεις» που βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας συμπεριέλαβε τη φορολογική, το νέο αναπτυξιακό νόμο, την κατάρτιση του εθνικού χωροταξικού σχεδίου μαζί με τα ειδικά για τον τουρισμό, τις παραλίες και τους ορεινούς όγκους, την «τακτοποίηση» των καταπατημένων δημοσίων κτημάτων και την οριοθέτηση του αιγιαλού...

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στις «μεταρρυθμίσεις» στην Παιδεία, σημειώνοντας ότι είναι «επιτακτική ανάγκη και πρώτος στόχος στο διάστημα που ακολουθεί». Επέκρινε όσους δε συμμετέχουν στο διάλογο γιατί «η άρνηση προδίδει αντίληψη παρωχημένη και αντιδραστική» και άφησε σαφώς να διαφανεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ώρα είναι τώρα».

Το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων για «μετά τις εκλογές του 2008», όπως είπε, περιλαμβάνει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, τη μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής και βέβαια το ασφαλιστικό, ώστε «να γίνει βιώσιμο στο χρόνο». Μέχρι τότε «δίνουμε λύσεις σε χρόνιες εκκρεμότητες και κοινωνικές αδικίες», βαφτίζοντας έτσι μια σειρά αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που θα περάσει τους επόμενους μήνες. Ολοκληρώνοντας την αντιλαϊκή επίθεση επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να μπει στο φαύλο κύκλο των παροχών»...

Αναφερόμενος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, προσπάθησε για άλλη μια φορά να υποβαθμίσει το περιεχόμενο της ψήφου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια εκλογική διαδικασία που αφορά «την ανάδειξη των συμβουλίων και τους επικεφαλής τους στους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας». Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι «να αναδειχτούν πολίτες ικανοί και καταξιωμένοι». Στο ίδιο μήκος ο υπουργός Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκης συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση κρίνεται στις εθνικές εκλογές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση συγκρούσεων(2016-03-30 00:00:00.0)
Υποδαυλίζοντας το ρατσισμό(2009-07-15 00:00:00.0)
Με συνταγές δικομματικής όξυνσης(2007-07-04 00:00:00.0)
Μηδενική ανοχή στην πολιτική τους(2006-09-13 00:00:00.0)
Η διέξοδος(2005-10-04 00:00:00.0)
Εκσυγχρονιστική σαβούρα(2003-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ