Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιβίωσε ο ισραηλινός κυβερνητικός συνασπισμός

Αρχίζει, σήμερα, στο Καμπ Ντέιβιντ η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύνοδος κορυφής υπό τις έντονες πιέσεις της Ουάσιγκτον

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Επιβίωσε, τελικά, της πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησής του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, του οποίου η αντιπολίτευση, παρά την αποχώρηση τριών κομμάτων από τον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία για να ανατρέψει την κυβέρνηση. Υπό αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας, ο Μπάρακ μεταβαίνει, σήμερα, στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση κορυφής με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Παρά τις 54 ψήφους υπέρ, έναντι 52 κατά και 7 αποχών, το «Λικούντ» δεν κατάφερε να ξεπεράσει τη σχετική πλειοψηφία και να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 61 ψήφους προκειμένου να ανατρέψει τον κυβερνητικό συνασπισμό του Εχούντ Μπάρακ μετά από πολύωρη συνεδρίαση, που έληξε αργά χτες το βράδυ. Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, ο Εχούντ Μπάρακ άνοιξε τη χτεσινή συνεδρίαση δηλώνοντας αποφασισμένος να προχωρήσει στη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον, σεβόμενος τις πάγιες αρχές της ισραηλινής διπλωματίας, αλλά, παράλληλα, «σεβόμενος και τη λαϊκή εντολή για προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστινίους», που έλαβε, πριν από ένα χρόνο, από περισσότερους από 2 εκατομμύρια Ισραηλινούς. Τη θέση του Μπάρακ ήρθε να ενισχύσει και μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε, χτες, και έδειχνε ότι η πλειοψηφία του ισραηλινού λαού τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής της συνόδου στις ΗΠΑ.

Στις απόψεις τους, όμως, επέμειναν και τα τρία δεξιά κόμματα που αποχώρησαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Το «Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα», το υπερορθόδοξο εβραϊκό κόμμα «Σας» και το κόμμα των Ρώσων μεταναστών «Israel B' Aliya» κατηγόρησαν τον Μπάρακ για μεγάλες υποχωρήσεις απέναντι στους Παλαιστινίους και του στέρησαν 26 βουλευτές και 6 υπουργούς, μετατρέποντας την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς στηρίζεται μόνο από 42 βουλευτές, έναντι 68 που είχε μέχρι σήμερα.

Στο πλευρό του Εχούντ Μπάρακ έσπευσε να σταθεί και η Ουάσιγκτον, χωρίς να παραλείψει, στιγμή, να επαναλάβει τη μέγιστη σημασία που αποδίδει στη σύνοδο του Καμπ Ντέιβιντ που αρχίζει σήμερα. Την ικανοποίησή της για «το πάθος και την επιμονή του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην πορεία της ειρήνης» εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, που αναγνώρισε ότι η κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ περιπλέκει την ήδη προβληματική κατάσταση. Εξίσου πεπεισμένος για την αποφασιστικότητα του Μπάρακ εμφανίστηκε και ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρντ, απέφυγε να σχολιάσει την ισραηλινή κυβερνητική κρίση και επέμεινε στη λαϊκή εντολή που έχει ο Μπάρακ να προωθήσει την ειρήνη, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσιγκτον «περιμένει πολλά και από τις δύο πλευρές».

Παραιτήθηκε ο Ισραηλινός Πρόεδρος

Την παραίτησή του υπέβαλε, χτες το απόγευμα, και επισήμως ο Εζέρ Βάισμαν, αποχωρώντας από τη θέση του τρία χρόνια πριν από την κανονική λήξη της δεύτερης θητείας του. Το κείμενο της παραίτησης ανέγνωσε στο ισραηλινό Κοινοβούλιο ο πρόεδρός του Αβραάμ Μπουργκ, ο οποίος και θα αναλάβει χρέη Προέδρου μέχρι την 31η Ιουλίου, οπότε η Κνεσσέτ θα προχωρήσει σε εκλογή νέου Προέδρου. Ως επικρατέστερος διάδοχος εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες.

Η παραίτηση Βάισμαν ήταν αναμενόμενη μετά την εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς, κατά τη διάρκεια της βουλευτικής και υπουργικής του θητείας στη δεκαετία του '80.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ