Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
«Πολεμικό κλίμα»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Επιστροφή στο παρελθόν των «ταραχών» με εκρήξεις βομβών, αλλά και επεισόδια που εισήλθαν σε δεύτερη βδομάδα. Παρά την «ειρήνευση» και τις εκκλήσεις όλων των πολιτικών φορέων, αλλά και του Βρετανού πρωθυπουργού, τίποτα δε φαίνεται να κάμπτει την οργή των Προτεσταντών, που ξεσπά στις πόλεις και απειλεί να τις πυρπολήσει.

Μετά από μία επεισοδιακή και γεμάτη ένταση βδομάδα, η Δευτέρα ξημέρωσε βρίσκοντας με «τα όπλα παρά πόδας» φανατικούς Προτεστάντες και το βρετανικό στρατό στο Ντραμκρί. Επί της ουσίας από προχτές τη νύχτα οι εκατοντάδες Προτεστάντες βρίσκονται αντιμέτωποι με την αστυνομία και το βρετανικό στρατό στους πρόποδες του λόφου Ντραμκρί, νοτιοανατολικά του Μπέλφαστ, σε μία οξεία αντιπαράθεση δυνάμεων που κορυφώθηκε τις προηγούμενες μέρες. Αυτό είναι το «φλέγον σημείο» που αναδύθηκε την Κυριακή μπροστά στο χώρο που οροθετεί την είσοδο στο προάστιο των Καθολικών στην πόλη, προκειμένου να τους εμποδίσουν να εισέλθουν, όταν η αστυνομία είχε σταματήσει παρέλαση των μελών του τάγματος της Οράγγης, τα οποία ήθελαν να διαβούν το καθολικό προάστιο του Κάρβαγκι Ρόουντ, από την άλλη πλευρά του λόφου, το οποίο η ισχυρή δύναμη των αρχών και τα συρματοπλέγματα το έχουν μετατρέψει σε προμαχώνα. Η «πολεμική» σκηνή φωτίζεται από τους προβολείς ενός ελικοπτέρου που υπερίπταται της περιοχής και από τα φώτα των θωρακισμένων αυτοκινήτων της αστυνομίας, που σταθμεύουν σε μικρή απόσταση.

Ετσι το αναμενόμενο έγινε και πολλά επεισόδια σημειώθηκαν με την έλευση της νύχτας, καθώς δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να παρακάμψουν τη γέφυρα που οδηγεί στο Κάρβαγκι Ρόουντ, περνώντας δίπλα από τα συρματοπλέγματα. Ανήσυχοι οι Καθολικοί κάτοικοι του προαστίου, είχαν βγει από τα σπίτια τους και συγκεντρώθηκαν στη ζώνη που περιχαράκωναν τα θωρακισμένα οχήματα του στρατού.

Το σκηνικό της έντασης που επικρατεί στο Ολστερ πυροδοτήθηκε ακόμη περισσότερο, μετά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή μπροστά από το αστυνομικό τμήμα του Στιούαρτσνταουν, στο κεντρικό Ολστερ, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Πόρτανταουν, όπου είχε προγραμματιστεί να γίνει διαδήλωση Προτεσταντών μέσα από συνοικίες Καθολικών. Από την έκρηξη δεν υπήρχαν τραυματισμοί και η αστυνομία του Ολστερ την αποδίδει σε «εξαγριωμένους Προτεστάντες».

Ετσι, η ένταση και η βία παραμένουν και παρά την «πυροσβεστική» επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ προς τον Νίγκελ Ντάουσον, εκ των ηγετικών στελεχών του Τάγματος της Οράγγης στο Πόρτανταουν, στην οποία αναφέρει πως είναι κατανοητή η απογοήτευση των μελών του Τάγματος για την απόφαση των αρχών να απαγορεύσει την παρέλαση σε περιοχές όπου ζουν Καθολικοί, αλλά επισημαίνει όμως ότι η επιτροπή που αποφάσισε την απαγόρευση δεν είναι κυβερνητική, αλλά ανεξάρτητη. Τέλος, ο Μπλερ απηύθυνε έκκληση στον Ντάουσον να μην πυροδοτεί την ένταση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ