Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Το Μαυροβούνιο και πάλι στο προσκήνιο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Για άλλη μια φορά, το θερμόμετρο της έντασης ανεβαίνει, όσον αφορά το γιουγκοσλαβικό παζλ και οι δίγλωσσες εξωτερικές παρεμβάσεις ανασυνθέτουν το σκηνικό, όπου ο κίνδυνος για μία ανάφλεξη ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή.

Αφορμή γι' αυτές τις εκδηλωμένες αντιθέσεις ήταν οι αλλαγές του Ομοσπονδιακού Συντάγματος της Γιουγκοσλαβίας, που προώθησε αιφνιδιαστικά ο Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη. Μετά από μία έκτακτη συνεδρίαση που κράτησε όλη τη νύχτα της Παρασκευής, το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου υιοθέτησε τις προτάσεις της τοπικής κυβέρνησης και απέρριψε τις επίμαχες αλλαγές, χαρακτηρίζοντάς τες «παράνομες και απαράδεκτες». Αλλά, όπως και η κυβέρνηση, έτσι και το Κοινοβούλιο κράτησε χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης και φωνές βουλευτών που ζητούσαν άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την απόσχιση του Μαυροβουνίου.

Σε αυτή την κίνηση του Μαυροβουνίου, ο υπουργός Πληροφοριών της Γιουγκοσλαβίας, Αλεξάντρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα «πάρει μέτρα για να προστατεύσει τη συνταγματική τάξη», χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίσει τα μέτρα που θα ληφθούν. Στο θέμα απάντησε εκ νέου, τόσο ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, όσο και ο πρωθυπουργός Φίλιπ Βουγιάνοβιτς.

Πιο «εμπρηστικός» αυτή τη φορά, ο Τζουκάνοβιτς δήλωσε χθες ότι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επέλεξε να καταστρέψει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (RFY) για να μην παρουσιαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ και εκτίμησε πως οι συνταγματικές τροποποιήσεις που υιοθέτησε την περασμένη βδομάδα το γιουγκοσλαβικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αποτελούν «πολιτική και νομική παραβίαση και μια βάναυση επίθεση» εναντίον της RFY. «Ο λόγος της πολιτικής και νομικής αυτής παραβίασης είναι σαφής: Εχει αποκλειστικό στόχο να διασφαλίσει την παραμονή στην εξουσία του Μιλόσεβιτς», καταλήγει ο Τζουκάνοβιτς. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός είπε πως η χώρα του τάσσεται υπέρ μιας «πολιτικής αυτοσυγκράτησης» και θέλει να αποφύγει κάθε σύγκρουση με το Βελιγράδι.

Πάντως, το Μαυροβούνιο εμφανίζεται να αποκτά και νέους «συμμάχους» πέρα από την ΕΕ, η οποία εξέφρασε την απόλυτη στήριξή της προς την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. Συγκεκριμένα, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο Μαυροβούνιο και στον Πρόεδρο Τζουκάνοβιτς και καταδίκασαν τις ενέργειες του Μιλόσεβιτς. Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι τρεις πρωθυπουργοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τη σημερινή κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία, που αποτελεί απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Βαλκανίων. Η ανακοίνωση αυτή είναι απότοκη της τριμερής διάσκεψης των πρωθυπουργών της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δυρράχιο της Αλβανίας.

Οι συνομιλίες των τριών αποσκοπούν στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και επίσημες πηγές δήλωσαν ότι επιλέχτηκε η πόλη του Δυρραχίου για τη διάσκεψη, λόγω της σημασίας του λιμανιού της, το οποίο θεωρείται ότι θα είναι η κεντρική πόρτα του «Διαδρόμου οκτώ», που θα «ενώσει» την ανατολική με τη δυτική Ευρώπη. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι οι τρεις χώρες δεσμεύονται να συνεργαστούν στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Επίσης, τονίζονται τα «θετικά βήματα» στις σχέσεις των χωρών αυτών, και σαν παράδειγμα αναφέρεται η υπογραφή πριν από λίγους μήνες του πρωτοκόλλου συνεργασίας, στην Ποντγκόριτσα, μεταξύ Αλβανίας και Μαυροβουνίου και η διάνοιξη δύο συνοριακών φυλακίων από τις δύο χώρες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ