Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΑΤΑΜΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αισιοδοξία στις συναντήσεις, μεγάλες διαδηλώσεις στους δρόμους

Ιρανοί οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδηλώνουν στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ιρανού Προέδρου

Associated Press

Ιρανοί οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδηλώνουν στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ιρανού Προέδρου
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

«Νέο ξεκίνημα» και «αισιόδοξη νέα αρχή», χαρακτήρισαν ο Γερμανός Πρόεδρος Γιοχάνες Ράου και ο Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, αντίστοιχα, την επίσημη τριήμερη επίσκεψη που άρχισε, χτες, στη Γερμανία ο Ιρανός Πρόεδρος Μωχάμαντ Χαταμί. Η διπλωματική θετική ατμόσφαιρα, πάντως, δεν περιόρισε τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει τις τελευταίες ημέρες η γερμανική αστυνομία, που βρέθηκε, χθες, αντιμέτωπη και με χιλιάδες Ιρανούς αντιφρονούντες που διαδήλωσαν στο κέντρο του Βερολίνου.

«Πρόκειται για μια πολύ ικανοποιητική επίσκεψη που μας αφήνει το περιθώριο συνεργασίας σε πολλά πεδία, κυρίως στο οικονομικό και το πολιτιστικό», τόνισε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό Πρόεδρο, ο Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο Γερμανός Καγκελάριος παραδέχτηκε ότι παραμένουν μεγάλες οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σε εξίσου θετικό ύφος κινήθηκαν οι δηλώσεις και του Γερμανού Προέδρου Γιοχάνες Ράου, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στις παραδοσιακά καλές σχέσεις που διατηρούσε η Γερμανία με το Ιράν. Ο Ράου, πάντως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόσφατη καταδίκη από ιρανικό δικαστήριο 10 Ιρανών Εβραίων, υπογραμμίζοντας ότι «είναι θεμέλιο κάθε δημοκρατίας η προστασία των μειονοτήτων».

Από την πλευρά του, ο Ιρανός Πρόεδρος τόνισε ότι το Ιράν είναι δύναμη σταθερότητας στην περιοχή και ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι προσηλωμένοι στο δρόμο της προόδου. Εξέφρασε την ελπίδα ότι έχει, ήδη, ξεκινήσει ένας διαπολιτιστικός διάλογος σε βάθος του Ιράν με την Ευρώπη «με σεβασμό, πάντα, στην πολιτιστική αυτοτέλεια της κάθε πλευράς, χωρίς να αποκλείεται η εύρεση κοινών σημείων».

Υπό αστυνομικό κλοιό το Βερολίνο

Μέτρα υψίστης ασφαλείας έχει λάβει η γερμανική Αστυνομία, τις τελευταίες ημέρες, ενόψει της άφιξης του Ιρανού Προέδρου καθώς υπήρχαν πληροφορίες ακόμη και για βίαιες συγκρούσεις μελών μιας από τις ισχυρότερες ιρανικές αντιπολιτευτικές οργανώσεις με τους άνδρες της γερμανικής ασφάλειας. Οπως έγινε γνωστό, την περασμένη βδομάδα, η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε σπίτια 50 αντικαθεστωτικών Ιρανών ακτιβιστών ενώ, παράλληλα, εκτεταμένοι και αυστηροί ήταν οι έλεγχοι στα αεροδρόμια και στα σύνορα της χώρας.

Ισχυρές δυνάμεις της γερμανικής αστυνομίας αναπτύχθηκαν, χθες, μπροστά από τους χιλιάδες Ιρανούς αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στη Βόννη και προσπάθησαν να πλησιάσουν την Πύλη του Βραδεμβούργου. Κυριότερα συνθήματα των διαδηλωτών, που στην πλειοψηφία τους ήταν υποστηρικτές του Εθνικού Συμβουλίου Ιρανικής Αντίστασης, του πολιτικού σκέλους της οργάνωσης «Μουτζαχεντίν του Λαού» που δρα στο Ιράν, ήταν τα: «Χαταμί έξω από τη Γερμανία», «Το εμπόριο με τους μουλάδες είναι αντίθετο με τα δικαιώματα του ανθρώπου» κ.ά. Επίσης, δεκάδες ήταν τα πορτρέτα του ηγέτη του ενόπλου σκέλους Μασούντ Ραντζαβί, του οποίου μαγνητοσκοπημένο μήνυμα μεταδόθηκε από γιγαντοοθόνες.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, του οποίου οι μετακινήσεις ακόμη και εντός του Βερολίνου γίνονται με ελικόπτερο, σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ο καθένας έχει δικαίωμα στην αντίθετη άποψή του». Κατά της επίσκεψης του Χαταμί στη Γερμανία είχε εκφραστεί τόσο η τοπική εβραϊκή κοινότητα όσο και η Διεθνής Αμνηστία, η οποία κάλεσε τη γερμανική ηγεσία να ασκήσει πιέσεις στον Ιρανό Πρόεδρο για τη βελτίωση των όρων σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ