Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
13η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ AIDS
«Μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα»

ΝΤΟΥΡΜΠΑΝ.-

Τη μεγαλύτερη απειλή τους, τους τελευταίους αιώνες, το AIDS, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι περισσότερες κοινωνίες και ιδιαίτερα οι αναπτυσσόμενες χώρες, τόνισαν σε όλους τους δυνατούς τόνους ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων και οργανώσεων υγείας από όλο τον κόσμο, που συμμετέχουν στην 13η Διεθνή Διάσκεψη για την επιδημία του αιώνα, που άρχισε, χτες, στη Νότια Αφρική. Οι αξιωματούχοι των οργανώσεων, αλλά και οι ειδικοί επιστήμονες περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί, κυρίως στον Τρίτο Κόσμο και εκτίμησαν ότι το μέλλον δεν είναι απλώς ζοφερό, αλλά διαγράφεται τραγικό.

«Εάν οι κυβερνήσεις επιθυμούν πραγματικά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την ασθένεια, θα πρέπει να αναλάβουν τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των δυνάμεων στην ιστορία τους και να οργανωθούν σαν να πολεμούσαν σε έναν ολοκληρωτικό απελευθερωτικό αγώνα», υπογράμμισε στην ομιλία της η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Carol Bellamy. «Η αποστέρηση περισσότερων από 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα 600 εκατομμύρια παιδιά, από τις στοιχειώδεις παροχές υγιεινής και τροφής οφείλεται στη φτώχεια», συνέχισε η Bellamy, υπογραμμίζοντας ότι όσο δεν μπορεί να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τα 130 εκατομμύρια παιδιά που έρχονται στον κόσμο κάθε χρόνο, «η ανθρωπότητα θα βιώνει μια ανεπανάληπτη τραγωδία χωρίς ορατό τέλος».

Υποτιμήσαμε τους ρυθμούς εξάπλωσης

Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι εμφανίστηκαν και οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Απογραφής και της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών. «Οι ρυθμοί εξάπλωσης της επιδημίας είναι μεγαλύτεροι ακόμη και από αυτούς που προέβλεπαν οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις», υπογράμμισε ο καθηγητής Ιατρικής Πολ ΝτιΛέι. Ο ΝτιΛέι παραδέχτηκε ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα, οι ειδικοί ερευνητές, αλλά και οι διεθνείς αρμόδιες υπηρεσίες υποτίμησαν τους ρυθμούς εξέλιξης της ασθένειας, υποτίμησαν τη σοβαρότητα της ασθένειας. «Δεν μπορούσε, δυστυχώς, κανένας να φανταστεί ότι θα ερχόταν κάποια στιγμή, υπογράμμισε ο ΝτιΛέι, που θα υπήρχαν χώρες με ποσοστό μεγαλύτερο του 30% του πληθυσμού τους να είναι φορέας ή να έχει νοσήσει από τον ιό»!

Τουλάχιστον τραγικά είναι τα στοιχεία που οι διεθνείς υπηρεσίες υγείας, αλλά και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας παρουσίασαν, χτες, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Διάσκεψης. Εκτιμάται ότι κάθε λεπτό 6 νέοι, μικρότεροι των 24 ετών, προσβάλλονται από τον ιό, γεγονός που δικαιολογεί το γεγονός ότι το 1/3 των φορέων και ασθενών του AIDS είναι νέοι άνθρωποι ανάμεσα στα 15 και στα 24 χρόνια τους, αριθμός που υπολογίζεται, κατά προσέγγιση, στα 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Το AIDS είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην αφρικανική ήπειρο και η τέταρτη παγκοσμίως.

Στη δίνη της ασθένειας η Κεντρική και Νότια Αφρική

Οι εφιαλτικές διαστάσεις που έχει λάβει η εξάπλωση του ιού στη μαύρη ήπειρο είναι αντιληπτές και μόνο από τους ψυχρούς αριθμούς και τα ποσοστά. Το 90% των ασθενών του AIDS, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι στην Αφρική, δηλαδή 34,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Από αυτούς το 71%, περίπου 24,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν στις χώρες κάτω από τη Σαχάρα, δηλαδή στην Κεντρική και κυρίως στη Νότια Αφρική, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή αυτή δεν κατοικεί παρά μόνο το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ποσοστό μεγαλύτερο του 8,6% των ενηλίκων που κατοικούν στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής είναι φορείς του ιού, ενώ αντίθετα χαρακτηριστικό είναι ότι στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό μόλις που φθάνει το 0,6%.

Επτά είναι οι χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αφρικής που φαίνεται ότι βρίσκονται στο «μάτι της μάστιγας» που θερίζει πραγματικά με εκπληκτικά τάχιστους ρυθμούς. Σε αυτές τις χώρες, σήμερα, ποσοστό μεγαλύτερο του 20% του πληθυσμού νοσεί από AIDS. Στη χειρότερη μοίρα βρίσκεται η Μποτσουάνα, όπου φορείς και ασθενείς ξεπερνούν το 36% του πληθυσμού και μέχρι το 2010 αναμένεται ο μέσος όρος ζωής να μην ξεπερνά τα 29 χρόνια!

Ακολουθούν η Ναμίμπια, με αναμενόμενο μέσο όρο ζωής, το 2010, τα 33 χρόνια, η Ζιμπάμπουε με 33 χρόνια, η Σουαζιλάνδη με 30 χρόνια, η Ζάμπια, το Λεσότο και η Νότια Αφρική. Για να γίνει αντιληπτή η πραγματικά έκρηξη στην εξάπλωση της ασθένειας που εκτιμάται ότι θα βιώσουν οι αφρικανικές αυτές χώρες, αρκεί να αναφερθεί ότι σήμερα ο μέσος όρος ζωής, κατά προσέγγιση, σε όλες αγγίζει τα 71 χρόνια.

Τα μεγαλύτερα πλήγματα στις νέες γυναίκες

«Οι αρνητικές συνέπειες της εξάπλωσης του ιού του AIDS εντείνονται ακόμη περισσότερο, καθώς, τα τελευταία χρόνια, έχει επιβεβαιωθεί ότι πλέον ο πληθυσμός που δέχεται τα μεγαλύτερα πλήγματα είναι οι νεαρές γυναίκες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεξέλεγκτη μετάδοσή του και στα παιδιά τους», σημείωσε στην παρέμβασή της η Κάρεν Στανέτσκι, επικεφαλής της Αμερικανικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το τέλος του 2000 θα αφήσει 13 εκατομμύρια παιδιά στην ορφάνια, επειδή οι γονείς τους θα έχουν πεθάνει από AIDS. Η Στανέτσκι τόνισε ότι ακριβώς επειδή ο ιός σκοτώνει πια παιδιά και νέους, μέχρι το 2003 αναμένεται, ενδεικτικά στην Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε και τη Νότια Αφρική, συρρίκνωση του πληθυσμού κατά 0,1% έως 0,3%.

Την πρώτη αυτή μέρα της Διεθνούς Διάσκεψης δόθηκαν στη δημοσιότητα και ιδιαίτερα αποκαλυπτικά στοιχεία όσον αφορά στην πρόληψη της ασθένειας, τα οποία δεν μπορούν παρά να εντείνουν την όποια υπάρχουσα απαισιοδοξία. Κάνουν, επίσης, ακόμη πιο αναγκαία και επίκαιρη την άμεση ικανοποίηση της έκκλησης της Εκτελεστικής Διευθύντριας της UNICEF για αντιμετώπιση της φτώχειας και ριζική βελτίωση των όρων ζωής εκατοντάδων εκατομμυρίων συνανθρώπων μας, που η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των χωρών τους από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα τους έχει καταδικάσει σε ατελείωτες πολεμικές συρράξεις και σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

Σύμφωνα με τα αλληλοσυμπληρούμενα στοιχεία που παρουσίασαν η UNICEF και η Αμερικανική Στατιστική Υπηρεσία, τα κορίτσια και οι νέες γυναίκες έχουν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουν την ασθένεια από ό,τι τα αγόρια και οι νέοι άνδρες. Ενδεικτικό της παντελούς έλλειψης ενημέρωσης, αλλά και μέτρων πρόληψης είναι το γεγονός ότι: Σε αρκετές χώρες σχεδόν τα μισά κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών δε γνωρίζουν ότι ένας άνθρωπος που φαίνεται υγιής, μπορεί να είναι φορέας του AIDS. Σε πολλές χώρες όπου το AIDS έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, περισσότερες από τις μισές σεξουαλικά ενεργείς γυναίκες, ηλικίας 15 - 19 ετών, πιστεύουν ότι δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο να κολλήσουν την ασθένεια, ενώ σε τουλάχιστον 17 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και οι περισσότερες πληγείσες αφρικανικές χώρες, περισσότεροι από τους μισούς εφήβους, και κυρίως τα κορίτσια, δε γνώριζαν να κατονομάσουν ούτε μία μέθοδο προστασίας από το AIDS.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ