Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ζει και βασιλεύει η παραοικονομία

ΣΟΦΙΑ.-

Σχεδόν το ένα τέταρτο του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας προέρχεται από το λαθρεμπόριο, το οργανωμένο έγκλημα και συνολικά την παραοικονομία. Και αυτή είναι η επίσημη εκδοχή, που σημαίνει ότι με «ρεαλιστικούς όρους» το πέρασμα της χώρας από το σοσιαλιστικό τρόπο διαχείρισης στον καπιταλιστικό αποδεικνύεται πολύ πιο οργιώδες και φυσικά «σκοτεινό».

Στο διά ταύτα, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε χτες ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της, η παραοικονομία στη Βουλγαρία αντιστοιχεί στο 22% του βουλγαρικού ΑΕΠ. Οι εκτιμήσεις αυτές μάλλον είναι πολύ «συγκρατημένες», καθώς σε έκθεση που κατέθεσε, το 1999, ο αυστριακός καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου του Λιντζ Φρίντριχ Σνάιντερ ανεβάζει το ποσοστό επί του ΑΕΠ στο 32,7%.

Σε ανάλογο συμπέρασμα καταλήγει κανείς ακόμη και από τις επίσημες δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων, όπως του Βούλγαρου υπουργού Οικονομικών Μουραβέι Ράντεφ, που υποστηρίζει το ένα τρίτο των πωλήσεων λιανικής στη Βουλγαρία προέρχεται από την παράλληλη οικονομία. Μάλιστα, για το λόγο αυτό, από τις αρχές του χρόνου η βουλγαρική κυβέρνηση επέβαλε την υποχρεωτική χρήση ταμειακών μηχανών και απηύθυνε έκκληση προς τους Βουλγάρους πολίτες να ζητούν απόδειξη λιανικής, ώστε να βοηθήσουν το κράτος στην είσπραξη φόρων.

Η καταπολέμηση του φαινομένου θα επιτρέψει τη δημιουργία πηγής εσόδων, η οποία «θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε τους φόρους», επισήμανε ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα, ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών Εμμανουήλ Γιορντάνοφ ζήτησε προσφάτως από τους διανομείς προϊόντων μεγάλων εταιριών, όπως η Nestle και η Johnny Walker, να εντείνουν τα μέτρα κατά των παράνομων εισαγωγών. Ενδεικτικό είναι ότι το 35% των αλκοολούχων που καταναλώνονται στη Βουλγαρία προέρχεται από παράνομες εισαγωγές, ενώ το 10% με 13% παράγεται παρανόμως σε εγχώρια εργαστήρια, τα οποία ειδικεύονται σε απομιμήσεις ξένων ποτών.

Σύμφωνα με το Κέντρο «Σπουδών για τη Δημοκρατία» Σόφια, το 33% των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Βουλγαρίας και ΕΕ - 890 εκατ. ευρώ - συντελούνται μέσω καναλιών λαθρεμπορίου. Το 15% των βουλγαρικών εξαγωγών προς τις χώρες - μέλη της ΕΕ δεν εμφανίζονται στις στατιστικές του Eurostat. Από την άλλη, εμπορεύματα συνολικής αξίας 501 εκατ. ευρώ, τα οποία εξάγονται από τις χώρες της ΕΕ προς τη Βουλγαρία δεν εμφανίζονται ως εισαγωγές στη βόρεια γείτονά μας.

Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι αγόρασε το 1999 περί τα 500 εκατ. δολάρια των οποίων την προέλευση δεν ήταν σε θέση να δικαιολογήσει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ