Τρίτη 25 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Καθήκον όλων η πάλη για την κατάργησή τους

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και φορέων που επισκέφτηκαν πρόσφατα τις απάνθρωπες φυλακές

Να κλείσουν τώρα τα λευκά κελιά που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 122 άτομα και έχουν επιφέρει μόνιμη βλάβη στην υγεία περισσοτέρων από 600 κρατουμένων ζήτησαν για άλλη μία φορά - μέσω συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες - οι εκπρόσωποι των ελληνικών συνδικαλιστικών οργανώσεων που βρέθηκαν στην Τουρκία και επισκέφθηκαν τόσο τις φυλακές «Τύπου F», όπως ονομάζονται, όσο και τους απεργούς πείνας.

Συγκεκριμένα, τα μέλη των αντιπροσωπειών, εξήγησαν για άλλη μία φορά το ποιος είναι ο ρόλος των λευκών κελιών και μετέφεραν το μήνυμα του δικηγόρου Μπεχίτς Αχτσι και της Γιουλτσάν Γιουρούρογλου, μητέρας δύο παιδιών οι οποίοι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας «μέχρι θανάτου». Οι τελευταίοι, ως γνώστες του προβλήματος καθώς πέρασαν από τα φρικτά λευκά κελιά της Τουρκίας, ξεκίνησαν απεργία πείνας στις 5 Απρίλη - Παγκόσμια Μέρα Δικηγόρων - και 14 Μάη - Παγκόσμια Ημέρα Μητέρας, αντίστοιχα. Στόχος τους, δεν είναι άλλος από την κατάργηση της απομόνωσης που όπως αναφέρει η Γιουρούρογλου σε επιστολή της, «καταστρέφει πνευματικά και σωματικά τους ανθρώπους». Από την άλλη, ο Αχτσι, επισημαίνει πως ο λόγος που ξεκίνησε την απεργία πείνας δεν έχει προσωπικό αίτημα. «Το μοναδικό μου αίτημα είναι η κατάργηση της απομόνωσης στα λευκά κελιά».

Μέσο προάσπισης της ιμπεριαλιστικής εξουσίας

Ο Θανάσης Πατουλιάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, από το μικρόφωνο της εκδήλωσης, μίλησε αρχικά για τον πόλεμο στο Λίβανο και την Παλαιστίνη. «Είναι καθήκον μας, να καταδικάσουμε τη βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ κατά του Λιβάνου και της Παλαιστίνης και να βγούμε στους δρόμους να φωνάξουμε το δικαίωμα των λαών να έχουν πατρίδα». Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη στη γειτονική χώρα, όπου συναντήθηκαν και με τον Μ. Αχτσι, τόνισε πως «είναι κοινή πεποίθηση όλων το από πού προέρχεται η επίθεση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων στην Τουρκία. Την επίθεση στο λαό της Τουρκίας κάνουν στην πραγματικότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα».

Ο Θ. Πατούλιας, μίλησε και για τον τρομονόμο που ψηφίστηκε στις 30 του περασμένου Ιούνη στην Τουρκία και θεωρεί ακόμα και τους αντιφρονούντες του καθεστώτος ως τρομοκράτες. «Ο τρομονόμος είναι εμπνευσμένος από τα ευρωπαϊκά κέντρα προκειμένου να θωρακίσουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Τουρκίας». Από την πλευρά του, ο Κώστας Παπλωματάς, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, επισήμανε πως τα λευκά κελιά επεκτείνονται για όλους τους κρατούμενους και πως πρέπει να γίνει ένας συντονισμένος αγώνας ενάντια σε αυτούς που απαξιώνουν τα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Στη συνέντευξη Τύπου, μίλησαν επίσης ο Παύλος Αντωνόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο Βασίλης Παπαστεργίου, εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, η Βούλα Ασημακοπούλου, μέλος του ΔΣ της ΟΣΒΑ και ο Τάκης Σκιαδάς, μέλος της Ομοσπονδίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πράξη αντίστασης

Παρέμβαση στη συνέντευξη Τύπου έκανε ο Στρατής Κόρακας, εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ο οποίος εξήγησε πως κάποιοι που δε γνωρίζουν τι σημαίνουν τα λευκά κελιά «θα μπορούσαν να πουν πως ο αγώνας αυτός είναι μάταιος. Αντίθετα. Ο αγώνας των δύο αυτών ατόμων - αναφερόμενος στους Μ. Αχτσι, Γ. Γιουρούρογλου - είναι πράξη αντίστασης». Γενικότερα για τα λευκά κελιά, επισήμανε πως «αν δούμε τι γίνεται στις ΗΠΑ, δηλαδή το Γκουαντάναμο και τις φυλακές του Αμπου Γκράιμπ, αυτό που γίνεται στην Τουρκία δεν είναι και πολύ μακριά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτυρία για τα «λευκά κελιά»(2004-12-28 00:00:00.0)
Στους 103 οι νεκροί απεργοί αγωνιστές(2002-12-24 00:00:00.0)
Στόχος, να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα(2000-12-30 00:00:00.0)
Θέλουν το θάνατο των απεργών πείνας(2000-12-16 00:00:00.0)
Στην Κωνσταντινούπολη ελληνική αποστολή συμπαράστασης(2000-12-13 00:00:00.0)
Πορεία για τα λευκά κελιά(2000-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ