Σάββατο 8 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Πιέσεις για μεγαλύτερη εμπλοκή στις επεμβάσεις
  • Πιο ενεργό συμμετοχή σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ ζήτησε ο Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ
  • Δεσμεύσεις στο πλαίσιο του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου χωροφύλακα

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ενώ προβαίνει σε δηλώσεις παρουσία της Ελληνίδας ΥΠΕΞ

Eurokinissi

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ενώ προβαίνει σε δηλώσεις παρουσία της Ελληνίδας ΥΠΕΞ
Πιο ενεργό εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ αξίωσε από την ελληνική κυβέρνηση ο ΓΓ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το έδαφος για το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου χωροφύλακα.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει την επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ ως μια «επίσκεψη ρουτίνας», χωρίς «συγκεκριμένα αιτήματα», η πραγματικότητα είναι ότι ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος και συγκεκριμένος ήταν και απαιτητικός όσον αφορά στις «συμμαχικές υποχρεώσεις» της χώρας.

«Η συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Σέφερ ήταν γενικής πολιτικής φύσεως και επικεντρώθηκε στην κατάσταση στο χώρο των Βαλκανίων και στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ», περιορίστηκε να δηλώσει ο Ευ. Αντώναρος, αναφορικά με τη συνάντηση Κ. Καραμανλή - Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, παραπέμποντας για «λεπτομέρειες» στις επαφές που είχε ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος με τους υπουργούς Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκη.

Ωστόσο από τις δηλώσεις που έκανε αργότερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ προκύπτει με σαφήνεια ότι τέθηκαν πλήθος συγκεκριμένων θεμάτων και «καθηκόντων» για την ελληνική κυβέρνηση, τα οποία δικαιολογούν την εκτίμησή του για «σημαντικό ρόλο» της Ελλάδας στις επεμβάσεις της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Συγκεκριμένα:

-- Παραπέρα ενίσχυση στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν: Αν και ο Σέφερ είπε ότι δεν υπέβαλε συγκεκριμένο αίτημα, ωστόσο τόνισε ότι «υπάρχουν ακόμα ελλείψεις και κενά στο Αφγανιστάν και η γενική έκκλησή μου σε όλους τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι ότι όποιος σύμμαχος θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτές τις ελλείψεις, πρέπει να το κάνει». Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη απάντησε με νόημα ότι «σε μένα δεν υπήρξε κανένα συγκεκριμένο αίτημα». Ωστόσο, στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Ευ. Μεϊμαράκη, ζήτησε «βοήθεια» όσον αφορά στις στρατιωτικές αερομεταφορές (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο «C-130»). Οι πληροφορίες από την πλευρά του ΥΕΘΑ κάνουν λόγο για αρνητική απάντηση του υπουργού Αμυνας, «όχι για λόγους πολιτικούς αλλά για οικονομικούς» (δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας).

-- Συμμετοχή στην εκπαίδευση των Ιρακινών ταγματασφαλιτών. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ζητά μεγαλύτερη συνεισφορά στην εκπαίδευση των ιρακινών ταγμάτων κατοχής, μέσω των σχολών που έχει δημιουργήσει το ΝΑΤΟ. Η ελληνική κυβέρνηση αρνούνταν, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, να στείλει Ελληνες εκπαιδευτές στο Ιράκ και συμμετέχει στην εκπαίδευσή τους εκτός Ιράκ (Γερμανία, Βουλγαρία). Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεισφέρει για το σκοπό αυτό τεράστια κονδύλια, περίπου 300 εκατ. ευρώ το χρόνο(!). Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σέφερ χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη συμμετοχή της Ελλάδας «σε πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται με στόχο, για παράδειγμα, την εκπαίδευση των δυνάμεων στο Ιράκ και την προμήθεια του ιρακινού στρατού». Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε περήφανη για τη «συνεισφορά και στις προσπάθειες στήριξης για ένα ανεξάρτητο, ασφαλές, κυρίαρχο, ενιαίο και δημοκρατικό Ιράκ».

-- Στρατεύματα στο Κόσσοβο: Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι συμφώνησε με την ελληνική κυβέρνηση για την παραμονή της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης KFOR στο Κόσσοβο ως την ολοκλήρωση των συνομιλιών για το «μελλοντικό καθεστώς». Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι οι ΝΑΤΟικοί ζητούν την παραμονή της στρατιωτικής δύναμης και όταν διαμορφωθεί «το μελλοντικό καθεστώς», αίτημα που αντιμετωπίζει θετικά η ελληνική κυβέρνηση. Η τοποθέτηση του Σέφερ τα λέει όλα: «Το ΝΑΤΟ είναι εκεί (σ.σ. στο Κόσσοβο) με μία ισχυρή δύναμη 17.000 ανδρών, την KFOR. Το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει εκεί. Δεν μπορούμε να αμβλύνουμε την επιφυλακή μας. Ετσι η KFOR χρειάζεται να παραμείνει εκεί στη βάση της σημερινής της δύναμης και φυσικά το ΝΑΤΟ δε θα κλείσει την πόρτα πίσω του, όταν σε κάποιο στάδιο - δεν ξέρουμε πότε ακριβώς - θα τελειώσουν οι συνομιλίες για το καθεστώς»...

-- ΝΑΤΟικές αποστολές στη Μεσόγειο. «Η Ελλάδα έχει φυσικά έναν κυρίαρχο ρόλο στη ναυτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο "Active Endeavor"», τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εγκωμιάζοντας τη συνεισφορά της χώρας στις αποστολές και τους ελέγχους που κάνει για λογαριασμό του ΝΑΤΟ σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

Ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ

Ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ και η αναδιοργάνωση της «Συμμαχίας» βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της συνομιλιών του Γ. Χ. Σέφερ με την ελληνική κυβέρνηση, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, το Νοέμβρη.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν έκρυψε τα σχέδια για επέκταση της δράσης της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας «πέρα από την παραδοσιακή περιοχή», (δηλαδή σε όλο τον πλανήτη), πράγμα που επιδιώκεται μέσω των «στρατηγικών συμμαχιών» με μακρινές χώρες, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία κ.ά.

«Είναι σημαντικό για το σημερινό ΝΑΤΟ να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες συνεργασίες, να δούμε πώς μπορούμε να έχουμε έναν πιο ισχυρό διάλογο με νέους εταίρους. Μπορώ να αναφέρω τη συμμετοχή της Αυστραλίας στο Αφγανιστάν, της Νέας Ζηλανδίας στο Αφγανιστάν. Ενώ και η Ιαπωνία έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για ό,τι συμβαίνει στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά ο Χ. Σέφερ.

Επίσης, ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ, ως παγκόσμιου χωροφύλακα, θα στηριχτεί, όπως είπε, στις «δυνάμεις και δυνατότητες που χρειάζεται για να διαχειριστεί επιτυχημένα τις επιχειρήσεις και τις αποστολές του».

Τέλος - και αυτό ήταν φυσικά το κύριο θέμα συζήτησης με τον υπουργό Αμυνας - είναι σημαντικό ότι το ΝΑΤΟ διαθέτει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που χρειάζεται τον 21ο αιώνα για να διαχειριστεί επιτυχημένα τις επιχειρήσεις και τις αποστολές του. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τις δυνατότητές μας, να τις κάνουμε περισσότερο επιχειρησιακές, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούμε να τις αναπτύξουμε και πέρα από την παραδοσιακή περιοχή.

Η Ντ. Μπακογιάννη πρόσφερε την «ευλογία» της διαπιστώνοντας την «ανάγκη ορισμένων σημαντικών προσαρμογών και μετασχηματισμού της λειτουργίας και του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ στο διεθνές περιβάλλον ασφαλείας». Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται αντιμέτωπο «με νέες μορφές απειλών και κινδύνων»(!), δίχως να τις προσδιορίσει...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ