Σάββατο 8 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πολιτικές ασφυξίας

Μπορεί η Αθήνα να διαθέτει τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο (μόλις 2 τ.μ., έναντι 9 τ.μ. που θεωρείται διεθνώς ανεκτό για τις μεγαλουπόλεις), αλλά η κυβέρνηση «αγρόν αγοράζει». Αντίθετα, συνεχίζει το πογκρόμ κατά των ελεύθερων χώρων της Αττικής (Ελαιώνας, Γουδί, Ελληνικό, περιβάλλοντες χώροι Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων κλπ.), παραδίδοντάς τους στην τσιμεντοποίηση και στην άγρια εκμετάλλευση από τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου.

Τελευταίο παράδειγμα, έκταση 20 στρεμμάτων του περιβάλλοντα χώρου του ΟΑΚΑ στο Μαρούσι, ο οποίος παραδίδεται στη HELEXPO προκειμένου να διαμορφώσει εκθεσιακό κέντρο με συνολική στεγασμένη επιφάνεια 15.000 τ.μ. Σημειώνεται ότι η HELEXPO, παραχώρησε το κτίριό της στο Μαρούσι για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Αντί, λοιπόν, να της επιστραφεί το ίδιο ή μέρος του ή κάποια από τις υπάρχουσες άλλες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, η κυβέρνηση προτίμησε να «φυτεύσει» άλλη μια εγκατάσταση στον ελεύθερο χώρο του ΟΑΚΑ!

Με τέτοια μανία κατά των ελεύθερων χώρων, τελικά οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου πολύ σύντομα θα αναγκαστούν να κυκλοφορούν με αντιασφυξιογόνα. Εκτός κι αν «πιάσουν από το λαιμό», όπως λέει ο λαός, όλους αυτούς που μας κυβερνούν και τους υπόλοιπους που τους σιγοντάρουν ή τους ανέχονται, με πρώτη ευκαιρία τις εκλογές του Οκτώβρη...

Δε βαρέθηκαν το ίδιο τροπάρι;

Η ΑΚΟΑ - λέει - αναλαμβάνει πρωτοβουλία και καταθέτει προς τις άλλες δυνάμεις του χώρου πρόταση για την «ανασύνθεση και επανίδρυση της αριστεράς». Οπως εκτιμήθηκε από την Πολιτική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΚΟΑ, «η αριστερά έχει ανάγκη να ξαναστοχαστεί τον εαυτό της: τη μέχρι τώρα πορεία, το παρόν και το μέλλον της, χρειάζεται να ανανεωθεί και ν' αλλάξει ριζικά». Παρακάτω, «η αριστερά χρειάζεται να θέσει τον εαυτό της σε μια επίπονη διαδικασία αναστοχασμού, για να ανακτήσει, κοινωνικούς δεσμούς με βάθος και διάρκεια, καθώς και ριζικά ανανεωμένη, θεωρητικά, ιδεολογικά και πολιτικά, φυσιογνωμία».

Αν δεν κάνουμε λάθος, οι παλιότεροι της ΑΚΟΑ έχουν κλείσει κοντά 40 χρόνια σε διαδικασίες αναστοχασμού, αναθεώρησης, ανανέωσης κλπ, κλπ. Ακόμη κι αν δε βαρέθηκαν, μετά από τόσες δεκαετίες, τόσο θετικά εκτιμούν τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα «επίπονων διαδικασιών», ώστε θέλουν να τις συνεχίσουν;..

Επιπλέον εμπόδια...

Επιπρόσθετα εμπόδια στους νέους γιατρούς για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής, την ώρα μάλιστα που η χώρα μας έχει τεράστια ανάγκη αυτής της ειδικότητας, βάζει το υπουργείο Υγείας.

Στις 29 και 30 Ιούνη είχαν οριστεί από το υπουργείο Υγείας οι εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής, οι οποίες, ωστόσο, ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή, έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που έκρινε την εξεταστική επιτροπή ως παράνομη. Μετά τη λήξη της θητείας της προηγούμενης επιτροπής το υπουργείο Υγείας συγκρότησε καινούρια, για την οποία όμως το ΔΣ της Ελληνικής Ενωσης Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, επειδή ο πρόεδρος ήταν μέλος ΔΕΠ άλλης ειδικότητας (συγκεκριμένα, καθηγητής Παθολογίας) και όχι Γενικής Ιατρικής. Η υπόθεση εκδικάστηκε δικαιώνοντας την ΕΛΕΓΕΙΑ, ενώ η οριστική δικάσιμος θα γίνει το Σεπτέμβρη.

Το υπουργείο Υγείας όφειλε και μπορούσε να δώσει λύση - έστω και προσωρινή - προκειμένου οι εξετάσεις να διεξαχθούν ομαλά. Αντί γι' αυτό, οι 74 γιατροί - υποψήφιοι από όλη την Ελλάδα ειδοποιήθηκαν μεταξύ τους για τη μη διενέργεια των εξετάσεων μόλις μια μέρα πριν, χωρίς να υπάρξει καμία προσπάθεια για επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο. Στην ουσία η κυβέρνηση όχι μόνο υποβάλλει τους γιατρούς σε ταλαιπωρία, αλλά δημιουργεί ένα ακόμα εμπόδιο στην απόκτηση της συγκεκριμένης ειδικότητας με δεδομένες μάλιστα τις μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευμένους Γενικούς Γιατρούς για τον τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η ανάπτυξη της καταλήστευσης

Ιδού πώς συντελείται η διαβόητη πολιτική ανάπτυξης της κυβέρνησης. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, στον ενάμιση χρόνο του ισχύοντος σήμερα «αναπτυξιακού νόμου» εγκρίθηκαν 1.241 επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία έχουν ήδη επιδοτηθεί με 1,9 δισ. ευρώ και δημιουργούν 6.424 νέες θέσεις εργασίας. Ακόμη κι αν λογαριάσουμε ως πραγματικό το προαναφερόμενο νούμερο των θέσεων εργασίας, τότε μια απλή διαίρεση μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η δημιουργία κάθε νέας θέσης εργασίας επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με το τεράστιο ποσό των 300.000 ευρώ ή 102 εκατομμύρια δραχμές.

Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν τους αετονύχηδες κεφαλαιοκράτες για να παριστάνουν τους επιχειρηματίες, να τους εκμεταλλεύονται και να τους καταληστεύουν. Και να σκεφτείτε ότι, σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη, βρίσκεται ήδη στα σκαριά νέος «αναπτυξιακός νόμος», ο οποίος θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις κρατικές επιδοτήσεις και θα ισχύσει από την 1η Γενάρη του 2007...

Δήμαρχοι επιχειρηματίες

Το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των αποφοίτων του Λυκείου και των οικογενειών τους, με αφορμή τη βάση του 10, παίρνει καθαρά προεκλογικές πελατειακές διαστάσεις. Το χορό σέρνουν από κοινού στο πλαίσιο της ΚΕΔΚΕ οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ που ζητούν από την κυβέρνηση να μην ελαττωθεί η φοιτητική μετανάστευση προς την επαρχία για σπουδές, να μη χάσουν τους φοιτητές που τους βλέπουν στις πόλεις τους ως πελάτες, ως πορτοφόλια έτοιμα για αφαίμαξη. Η ντροπή θα έπρεπε να ξεχειλίζει!

Κι όμως, οι τοπάρχες των παραπάνω πολιτικών δυνάμεων ούτε καν κοκκινίζουν... Προκειμένου να τσιμπήσουν κάποια ψήφο από μερικούς μαγαζάτορες και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, νομιμοποιούν πλήρως τη φοιτητική μετανάστευση που κοστίζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ στις λαϊκές οικογένειες.

  • Νομιμοποιούν την υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης με σχολές που μπορεί να μην έχουν κανένα λόγο ύπαρξης, να μην έχουν καν σχέση με την επιστήμη, να μην έχουν υποδομές, μόνιμο προσωπικό, κ.ο.κ. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η «έδρα» του Τμήματος να είναι στην πόλη τους, κι ας μαθαίνουν τα παιδιά ...τρίχες!
  • Η υποκρισία φαίνεται κι αν κανείς αναλογιστεί ότι στις επαρχιακές πόλεις όπου λειτουργούν ανώτατα ιδρύματα ή ΤΕΙ η ανεργία συνεχίζει να είναι στα ύψη, οι συνθήκες ζωής του λαού δε βελτιώνονται από τον ερχομό ξένων φοιτητών
  • Φυσικά, πουθενά στην ανακοίνωσή τους δε συντάσσονται με τα αιτήματα του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος για ανέγερση νέων εστιών και πλήρη κάλυψη με αυτό τον τρόπο των αναγκών σε στέγαση, για δωρεάν σίτιση σε πανεπιστημιακές λέσχες, για δωρεάν συγκοινωνίες και μεταφορές... γιατί, πολύ απλά, αυτά τα αιτήματα θα μείωναν τα κέρδη τους από τους φοιτητές - πελάτες!

Μάλιστα, ο ΣΥΝ έφτασε στο σημείο να ψέξει το ΚΚΕ γιατί δε στηρίζει «κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στην υλοποίηση του αιτήματος για κατάργηση της βάσης του 10», αλλά κάνει κριτική στην ΚΕΔΚΕ. Το ΚΚΕ ζήτησε καθαρά και ξάστερα την κατάργηση της βάσης του 10 στις επικρατούσες συνθήκες γιατί δεν έχει κανένα νόημα η ύπαρξή της στις συγκεκριμένες εξετάσεις κατάταξης (και όχι αποτίμησης του επιπέδου μόρφωσης και των γνώσεων των μαθητών). Επίσης, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός συστήματος δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών υψηλού επιπέδου, μετά το σχολείο, για όσους δε συνεχίζουν στην ανώτατη εκπαίδευση. Αυτά, όμως, δεν έχουν καμιά σχέση με τις κερδοσκοπικές και σε βάρος του λαού λογικές της ΚΕΔΚΕ, ούτε βέβαια με τις λογικές που εκφράζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για να υποβαθμιστεί η ανώτατη εκπαίδευση από το επίπεδο της επιστήμης στο επίπεδο της κατάρτισης και να είναι αυτή η μοναδική διέξοδος συνέχισης των σπουδών μετά το σχολείο. Αδιέξοδη διέξοδος. Γιατί ούτε μόρφωση προσφέρει ούτε σίγουρη δουλιά για τους νέους, παρά μόνο ευάλωτους αναλώσιμους στην πιο άγρια εκμετάλλευση των εργοδοτών. Γι' αυτό οι λαϊκές οικογένειες, οι νέοι και οι νέες, πρέπει να τους πληρώσουν στις τοπικές εκλογές με το νόμισμα που τους πρέπει. Τσακίζοντάς τους πολιτικά με την ενίσχυση των αγωνιστικών συνδυασμών συνεργασίας που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, η Κομμουνιστική Ανανέωση.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Τα αποπροσανατολιστικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ένα επίσημο αίτημα παραίτησης υπουργού, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, διά στόματος του προέδρου του. Αυτή τη φορά, ζητά το «κεφάλι» του Γ. Ορφανού, λόγω των χειρισμών του στην υπόθεση της ΕΠΟ, ενώ συνεχίζει να θέλει την παραίτηση της Μ. Γιαννάκου.

Δεν έχουμε, βέβαια, κανένα άγχος με την όποια σύνθεση της κυβέρνησης. Ομως, αυτή η αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση έχει καταντήσει εκνευριστική.

Για πόσο καιρό νομίζει το ΠΑΣΟΚ ότι θα κρύβει τη σύμπλευσή του με την πολιτική της κυβέρνησης, με τέτοιου είδους απαιτήσεις; 'Η, μήπως, νομίζει ότι δεν καταλάβαμε την άποψή του για τον αθλητισμό τις τελευταίες μέρες; Να μακροημερεύουν οι ΠΑΕ και οι ιδιοκτήτες τους ζητά. Οπως ακριβώς και η ΝΔ.

Στο μόνο που είχε κάποιο δίκιο ο Γ. Παπανδρέου, είναι στο γεγονός ότι συσχέτισε την ιστορία της ΕΠΟ με αυτήν του «βασικού μετόχου». Μόνο που παρέλειψε να πει ότι, για μια ακόμη φορά, τα πολυεθνικά συμφέροντα που εκπροσωπούνται από ένα υπερεθνικό κέντρο εξουσίας επέβαλαν αυτό που ήθελαν.

Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε αυτή του «βασικού μετόχου», εκτέθηκαν εξίσου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για το ρόλο που παίζουν και τα συμφέροντα με τα οποία συναλλάσσονται και, τελικά, εκπροσωπούν.

Οσο για το επίπεδο των χειρισμών - χωρίς να είναι το σημαντικότερο - καλύτερα να μην το πολυκουβεντιάζουμε. Οι ανοησίες - εκατέρωθεν - διαδέχονταν η μια την άλλη.

ΠΑΝΤΩΣ, ΔΕΝ είναι και πολύ ευγενικό, όταν απευθύνεσαι σε αριστούχους μαθητές να λες ...ψέματα. Για τον πρωθυπουργό μιλάμε, που υποστήριξε ότι με τις επιλογές της η κυβέρνηση προσπαθεί για την «αναβάθμιση» της Εκπαίδευσης.

Είμαστε βέβαιοι ότι δε χρειάζεται να είναι κανείς ενήλικος για να κατανοήσει πως η παράδοση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στους ιδιώτες μόνο καλό δεν πρόκειται να κάνει.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλωστε, τα παιδιά των γυμνασίων και λυκείων που απευθύνθηκε έχουν αρκετά καλή εικόνα για το τι σημαίνει ιδιωτικό και δημόσιο σχολείο και το τι σημαίνει ταξικότητα στη μόρφωση.

Οι «συκοφαντίες»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ωστε έτσι έχουν τα πράγματα; Ωστε η συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη κριτική και αποκάλυψη της πολιτικής του ΣΥΝ αποτελεί μια επιχείρηση συκοφάντησής του; Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά αυτό ισχυρίζεται ο Ν. Βούτσης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας του ΣΥΝ. Και τότε, γιατί δεν απαντά σε ένα έστω σημείο των «συκοφαντιών»; Γιατί δε δίνει μια συγκεκριμένη και χειροπιαστή απόδειξη του ισχυρισμού του; Η απάντηση είναι προφανής.

Μια και ξύνονται στην γκλίτσα του τσομπάνη, όμως, ας προσθέσει άλλη μια «συκοφαντία» σε όσες έχει μέχρι σήμερα υπόψη του: Την παραμικρή διαφορά δεν είχε η τοποθέτηση του ΣΥΝ με την αντίστοιχη του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του αθλητικού νομοσχεδίου και των διαβόητων τροπολογιών Ορφανού. Για «προχειρότητα και συνεχείς αναδιπλώσεις της κυβέρνησης» έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΝ Ασ. Ξηροτύρη, ενώ δεν ξέχασε να τονίσει πως «η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη και εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου». Ούτε μια κουβέντα δεν είπε για την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και τη μετατροπή του σε αντικείμενο κερδοσκοπίας. Προφανώς, στο πλαίσιο ενός ...ανθρώπινου καπιταλισμού θα υπάρχει χώρος και για ποδόσφαιρο, όπου θα κυριαρχούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, το κέρδος και όλα τα συμπαρομαρτούντα, αλλά με θεσμούς και κανόνες «υγείας» και «καθαρότητας»...

«Απεριόριστες Δυνατότητες»

«Το πρόγραμμα "Απεριόριστες Δυνατότητες" και η συνεργασία του δήμου Αθηναίων με τη "Microsoft Ελλάς", αποδεικνύει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνύπαρξης (!) ενός Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μιας ιδιωτικής επιχείρησης, στη βάση ενός κοινωνικού εκπαιδευτικού σκοπού». Τα παραπάνω είπε ο δήμαρχος της Αθήνας Θ. Μπεχράκης (ΝΔ), σε πρόσφατη εκδήλωση του δήμου και της «Microsoft», με θέμα το πρόγραμμα «Απεριόριστες Δυνατότητες» εκμάθησης υπολογιστών για μετανάστες.

Τι σημαίνει αυτό; Μα φυσικά ότι οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα - με τη μία ή την άλλη μορφή - ήδη προωθούνται σε όλο και περισσότερες δραστηριότητες της Αυτοδιοίκησης. Στην προκειμένη περίπτωση για «εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς σκοπούς». Και από τη στιγμή που ο Δήμος Αθήνας, ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, «ανοίγει δρόμους» για ακόμη μεγαλύτερη συνύφανση των ιδιωτών με το δημόσιο τομέα, τότε μην απορήσετε αν δείτε περισσότερους δήμους να εφαρμόζουν αντίστοιχα «προγράμματα». Αλλωστε, όπως είπε και ο δήμαρχος, «υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνύπαρξης». Πάντως, το βέβαιο είναι ότι από όλη αυτή τη «συνύπαρξη», ανοίγονται όντως απεριόριστες δυνατότητες, αλλά για την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου...

«Διεκδικήσεις» και...

Δεν είναι μόνο ο Σάββας Ξηρός απ' τον οποίο η διοίκηση του Ευαγγελισμού διεκδικεί με αγωγή - για δεύτερη μάλιστα φορά - 30.000 ευρώ για την 40ήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο. Υπάρχουν και άλλες αποφάσεις της διοίκησης του Ευαγγελισμού - με τις οποίες διαφώνησε ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των γιατρών - για να διεκδικήσουν δικαστικά τα νοσήλια από ασθενείς που δεν πλήρωσαν για τη νοσηλεία (επειδή λόγου χάρη ήταν μετανάστες και δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη). Μάλιστα, παλιότερα, η διοίκηση του Ευαγγελισμού είχε αποφασίσει να στραφεί - χωρίς να το πράξει τελικά - και κατά γιατρών για τα υλικά που χρησιμοποίησαν σε παρόμοιες περιπτώσεις νοσηλείας ασθενών.

Και δεν είναι μόνο ο Ευαγγελισμός που μετέρχεται αυτή την πρακτική της διεκδίκησης νοσηλίων από ασθενείς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Παλιότερα, το ΚΑΤ ζήτησε με ένταλμα νοσήλια από συνταξιούχο του ΟΓΑ που είχε αποδημήσει εις τόπον χλοερόν.

Ολες αυτές οι «διεκδικήσεις» νοσηλίων αποτελούν τις παρενέργειες της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας και της λειτουργίας των νοσοκομείων ως επιχειρηματικές μονάδες, που θα πρέπει να έχουν έσοδα απ' τα ασφαλιστικά ταμεία είτε απ' τους ίδιους τους ασθενείς. Γι' αυτό και η χώρα μας έχει την πρωτοκαθεδρία στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας, που την τελευταία δεκαετία παραμένουν σταθερά πάνω από 45% επί των συνολικών δαπανών.

... η δωρεάν Υγεία

Τη διεκδίκηση των νοσηλίων για τον Σάββα Ξηρό απ' τη διοίκηση του «Ευαγγελισμού» κατάγγειλε με ανακοίνωσή της και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), ως επιπόλαιη, απολιτική και τελικά ανώφελη. «Αντιπαρατίθεται στη λογική της δωρεάν περίθαλψης στο ΕΣΥ», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ για τη διεκδίκηση των νοσηλίων και υπογραμμίζει: «Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να παρέχει αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας σε όλους δωρεάν. Το όλους δεν είναι σχήμα λόγου, και ο Σ. Ξηρός επιπλέον ήταν κρατούμενος. Αρα σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να πληρώσει νοσήλια».

Χωρίς να διαφωνούμε με όσα σημειώνει η ΕΙΝΑΠ, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι για να είναι πραγματικά δωρεάν η παροχή υπηρεσιών Υγείας θα πρέπει να απαλλαγεί απ' τη λογική της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής νοοτροπίας και το κόστος των υπηρεσιών να το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός μέσα από ένα καθολικό δημόσιο σύστημα Υγείας. Και γι' αυτά η ΕΙΝΑΠ - παρά τις διακηρύξεις της περί δωρεάν - δεν παίρνει θέση. `Η μάλλον λέει ότι πρέπει να πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία - κάτι που δεν είναι δωρεάν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αξιώνουν τα πάντα

Δυσαρεστημένοι από τον τρόπο λειτουργίας του κράτους δηλώνουν εμποροβιομήχανοι, τραπεζίτες και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι αυτό το κράτος - που διαμορφώθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τις δικές τους υποδείξεις - τους προσφέρει «γην και ύδωρ». Ομως, δεν τους αρκούν όσα αποσπούν μέχρι σήμερα. Θέλουν κι άλλα. Ετσι, την περασμένη Τετάρτη, σε ημερίδα με θέμα για ένα «αποτελεσματικότερο κράτος», διατύπωσαν και δημόσια τις προτάσεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, του γνωστού ΙΟΒΕ. Χωρίς να μασάνε τα λόγια τους, ξεκαθάρισαν ότι με τον όρο «αποτελεσματικότερο κράτος» εννοούν πως θέλουν την κρατική μηχανή να είναι 100% κάτω από τον έλεγχό τους.

Θα αναρωτηθεί κανείς: Μα, τι άλλο θέλουν οι κεφαλαιοκράτες; Δεν τους αρκούν οι παχυλές κρατικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις, που εισπράττουν από τα ταμεία του κράτους, ενώ την ίδια ώρα σφαγιάζονται οι δαπάνες για μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές κλπ.; Δεν τους αρκεί η φορολογική ασυλία που απολαμβάνουν, την ίδια ώρα που υπερφορολογούνται τα λαϊκά εισοδήματα; Δεν τους αρκεί η κερδοσκοπική ασυδοσία που τους διασφάλισαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τους νόμους για την «απελευθέρωση», με τους οποίους φουσκώνουν ανεξέλεγκτα τις τιμές;

Οχι, δεν τους αρκούν. Θέλουν τα πάντα. Θέλουν να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη διαμόρφωση των μέτρων και πολιτικών που θεσπίζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Και δεν το έκρυψαν. Ετσι, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΙΟΒΕ (χρηματοδοτείται από τους εμποροβιομήχανους, τους τραπεζίτες και άλλους επιχειρηματικούς φορείς για την προάσπιση των συμφερόντων τους), το 'παν ορθά κοφτά: Αξιώνουν «τη θέσπιση Επιτελικού Κέντρου υψηλών προδιαγραφών, που θα λειτουργεί ως σύμβουλος στρατηγικής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού».

Οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου και το ΙΟΒΕ υποστηρίζουν πως για να γίνει «αποτελεσματικότερο κράτος», θα πρέπει να κατοχυρωθεί και νομοθετικά το ...«δικαίωμα» στους κεφαλαιοκράτες να υπαγορεύουν στον εκάστοτε πρωθυπουργό και την κυβέρνηση την πολιτική που θα εφαρμόσουν. Αξιοποιώντας, παράλληλα, την παρουσία τόσο των στελεχών της κυβέρνησης, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εν πολλοίς και αυτοί συμφωνούν με τις αναλύσεις τους, ζήτησαν - πάλι στο όνομα του «αποτελεσματικότερου κράτους» - να προχωρήσουν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό, στην Παιδεία κλπ., με ...διάλογο και τη μεγαλύτερη δυνατή «κοινωνική συναίνεση»!

Οπως ήταν αναμενόμενο, αμέσως μετά και αφού οι μεγαλοεπιχειρηματίες διατύπωσαν ολόκληρο τον κατάλογο με τις σύγχρονες απαιτήσεις τους για το ...«αποδοτικότερο κράτος», ο Γ. Αλογοσκούφης και ο Πρ. Παυλόπουλος έσπευσαν να τους συγχαρούν για τον προβληματισμό τους και να δηλώσουν ότι συμφωνούν! Κάτι που προέκυψε και από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ. Το «ως εδώ και μη παρέκει», στις όλο και πιο προκλητικές αξιώσεις των κεφαλαιοκρατών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, μπορούν και πρέπει να το πουν οι θιγόμενοι από αυτήν την πολιτική. Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι μπορούν και πρέπει να πουν «στοπ», με τους διεκδικητικούς αγώνες τους, με τον πολιτικό αγώνα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Και πρέπει να κάνουν τώρα ένα μεγάλο βήμα με την ψήφο τους στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αποδυναμώνοντας τους συνδυασμούς που στηρίζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια συνεργασίας, που από κοινού στηρίζουν το ΚΚΕ και οι άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ