Σάββατο 8 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεν ανεχόμαστε εκβιασμούς και πιέσεις

Η Τουρκία δεν πρόκειται να ανεχθεί πιέσεις, εξαιτίας της μη τήρησης των υποχρεώσεών της στην ΕΕ όσον αφορά την έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ενισχύει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για μια προσπάθεια συνολικής επίλυσης του Κυπριακού.

Τη θέση θέση αυτή εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, εμφανώς ενθαρρημένος από τη στήριξη που του πρόσφερε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις.

«Η στρατηγική του προέδρου Παπαδόπουλου είναι να μεταφέρει το ζήτημα από τον ΟΗΕ στην ΕΕ, αλλά η Τουρκία δεν μπορεί να εκβιαστεί ή να πιεστεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Α. Γκιουλ, μιλώντας την επομένη της συνάντησής του με την Κ. Ράις στο ίδρυμα «Μπρούκινγκς» της Ουάσιγκτον. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε και σε ερώτηση για το Κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε «μακροχρόνιο πρόβλημα», σημειώνοντας ότι το «σχέδιο Ανάν» υποστηρίχτηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και προσέφερε ευκαιρία επίλυσης του προβλήματος, αλλά απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά στο δημοψήφισμα του 2004. Στη συνέχεια τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι το υπερψήφισαν, δεν ανταμείφθηκαν με τον τερματισμό της απομόνωσής τους, την οποία είχε υποσχεθεί η ΕΕ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ εργάζεται σκληρά για την επίλυση του προβλήματος και σημείωσε ότι «επιθυμία της Τουρκίας είναι να συνυπάρχουν ειρηνικά η Ελλάδα, η Τουρκία και ενωμένη η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Α. Γκιουλ χαιρέτισε το «όραμα στρατηγικής συνεργασίας» που υπέγραψε στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κ. Ράις. Η συμφωνία αυτή αποδεικνύει ότι «πετύχαμε να σφυρηλατήσουμε μια σχέση γερή και ισχυρή» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι προβλέπει την ενίσχυση της συνεργασίας σε πολλά «καυτά θέματα της εποχής μας», όπως είναι «η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, η διευθέτηση της αραβοϊσραηλινής διένεξης, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και η ενεργητική ασφάλεια».

Στο Κουρδικό ανέφερε ότι η Τουρκία αναμένει από τις ΗΠΑ να πράξουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του ΡΚΚ, καθώς «το Βόρειο Ιράκ χρησιμοποιείται ως ασφαλές καταφύγιο από τους τρομοκράτες του ΡΚΚ». Ανέφερε ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των εθνικών ομάδων στο Ιράκ και δεν επιθυμεί καμία ομάδα να επιβάλει τα δικά της σχέδια για το καθεστώς του Κιρκούκ, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δε θα χαθεί η ευκαιρία για την επίλυση του προβλήματος με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οπως δήλωσε ο Α. Γκιουλ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών έθεσε το θέμα της απρόσκοπτης λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γκιουλ τόνισε ότι οι θρησκευτικές ελευθερίες αποτελούν βασική αρχή της δημοκρατίας και η τουρκική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα θεμελιώδες νομοσχέδιο που, όπως προέβλεψε, θα εγκριθεί από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και θα επιλύει πολλά από τα προβλήματα των μειονοτήτων. Το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί συνταγματικό θέμα και πρόθεση της κυβέρνησής του είναι να επιλυθεί, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Α. Γκιουλ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ