Σάββατο 8 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
Δυσπιστούν στη διεύρυνση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ολο και πιο αρνητικοί εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι στη Διεύρυνση της ΕΕ, σύμφωνα και με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, που δημοσιοποιήθηκε προχτές στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την τελευταία στατιστική, στην ΕΕ των 25, υπέρ της Διεύρυνσης δηλώνει το 45%, ενώ κατά τάσσεται το 42%. Το φθινόπωρο η αναλογία διαμορφωνόταν 49% υπέρ και 39% κατά. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Ευρωβαρόμετρο και στη σημαντική μεταστροφή των Ελλήνων. Το ποσοστό των Ελλήνων που αντιτίθενται στη Διεύρυνση αυξήθηκε κατά 18%, αγγίζοντας το 42%, έναντι του 56%, που εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της ένταξης νέων μελών.

Αυτή τη συμπεριφορά των Ελλήνων την αποδίδουν «σε πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την προσχώρηση της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, καθώς και στις συζητήσεις γύρω από την Τουρκία που έχουν επηρεάσει την κοινή γνώμη»...

Ωστόσο, αρνητικό κλίμα βάσει των στοιχείων δημιουργείται και στην Τουρκία, με τους υποστηρικτές της ένταξης να έχουν πάψει να αποτελούν την πλειοψηφία. Υπέρ της «Διεύρυνσης της Ενωσης» και επομένως της μελλοντικής εισόδου της χώρας τάσσεται το 45% των Τούρκων, ποσοστό μειωμένο κατά 7%, ενώ κατά της ένταξης δηλώνει το 29% ή 3% περισσότερο από τα στοιχεία του φθινοπώρου. Αυξημένοι κατά 4% εμφανίζονται όσοι αμφιταλαντεύονται και οι οποίοι αποτελούν το 25% των Τούρκων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Μάρτη - Απρίλη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 29.220 ατόμων σε όλα τα κράτη - μέλη και τις υποψήφιες χώρες, εκ των οποίων τα 1.000 στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ