Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Απλήρωτοι εδώ και μήνες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Από πρόσφατη κινητοποίηση καπνοπαραγωγών των Νομών Εβρου και Ροδόπης

Motion Team

Από πρόσφατη κινητοποίηση καπνοπαραγωγών των Νομών Εβρου και Ροδόπης
Κάθε όριο ασυδοσίας έχουν ξεπεράσει οι καπνέμποροι, αφού έχουν αφήσει απλήρωτους εδώ και μήνες χιλιάδες καπνοπαραγωγούς. Το ΚΚΕ, μέσω των βουλευτών του Αγγ. Τζέκη και Τ. Τσιόγκα, έκανε παρέμβαση για το πρόβλημα στη Βουλή, καταθέτοντας Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο κείμενο της Ερώτησης, τονίζεται:

«Απλήρωτοι παραμένουν ακόμα πολλές χιλιάδες καπνοπαραγωγοί και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος κάποιοι καπνέμποροι να μην τους πληρώσουν καθόλου, παρά τις εξευτελιστικές τιμές με τις οποίες πήραν την παραγωγή. Οι καπνέμποροι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τους παραγωγούς σε 30 ημέρες μετά την παράδοση των καπνών. Ωστόσο, οι περισσότεροι καθυστέρησαν να πληρώσουν εντός αυτής της προθεσμίας, ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα, ορισμένοι (Μιχαηλίδης, Πετρίδου, Γλεούδης, Κουτσουμπάς) δεν έχουν πληρώσει καπνά που παραδόθηκαν από το Μάρτη. Το πρόβλημα έχει ιδιαίτερη ένταση στη Θράκη, στην Κεντρική Μακεδονία και στην Αιτωλοακαρνανία - Φθιώτιδα. Η κατάσταση που βιώνουν οι καπνοπαραγωγοί είναι πολύ δύσκολη, αφού βασίζονται σε αυτά τα χρήματα για να τα βγάλουν πέρα τους επόμενους μήνες και όσο καθυστερούν οι πληρωμές δεν μπορεί να υπολογιστεί το μεταβλητό πριμ. Μαζί με όλα τ' άλλα, απογοητεύονται ακόμα περισσότερο όσοι από αυτούς σκέφτονται να συνεχίσουν την καπνοκαλλιέργεια. Η ασυδοσία των καπνεμπόρων καλύπτεται από τους σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ, αφού, ουσιαστικά, δεν προβλέπεται εναντίον τους καμία κύρωση μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Ανάλογη είναι η τακτική και της κυβέρνησης, που όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας των καπνοπαραγωγών, αλλά, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, συνδιαλέγεται με τους καπνεμπόρους και τις εκβιαστικές απαιτήσεις τους».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, «ποια μέτρα θα πάρει για την άμεση πληρωμή των καπνοπαραγωγών, καθώς και ποιες συνέπειες θα έχουν οι καπνέμποροι που προκάλεσαν το πρόβλημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ