Την πλήρη στήριξη του Οργανισμού στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης μετέφερε χτες στον υπουργό Απασχόλησης ο Ανχελ Γκουρία
Τα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η αναγκαιότητα για το κεφάλαιο να προχωρήσουν με γρηγορότερους ρυθμούς και με την πλήρη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις γυναίκες και τους νέους εργαζόμενους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη με τον νέο γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία.
Ο Σάββας Τσιτουρίδης εξήρε το «συμβουλευτικό» ρόλο του ΟΟΣΑ στις προωθούμενες αντιασφαλιστικές αλλαγές, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα προχωράει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της και έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις στο χώρο της εργασίας και στο χώρο του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης». Από την πλευρά του, ο γγ του ΟΟΣΑ σημείωσε με νόημα «την πρόθεση και την επιθυμία του Οργανισμού και των υπηρεσιών του να στηρίξουν τον υπουργό σ' αυτήν την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης», προσθέτοντας απροκάλυπτα ότι «χρειαζόμαστε ένα σταθερό και βιώσιμο σύστημα ασφάλισης, το οποίο δε θα πρέπει να πιέζει αρκετά τα δημοσιονομικά, δε θα πρέπει να δημιουργεί προβλήματα στις δαπάνες».
Δίνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές των μεταρρυθμίσεων, ο Ανχελ Γκουρία στοχοποίησε τα δικαιώματα των άνεργων νέων, των γυναικών και των ηλικιωμένων, κάνοντας λόγο για «κίνητρα» που πρέπει να δοθούν, προκειμένου να βρουν εργασία. Γεγονός που, τουλάχιστον για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους και άνεργους, παραπέμπει ευθέως σε παράταση του εργάσιμου βίου μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ειδικά για τις γυναίκες προανήγγειλε νέες ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ισχυριζόμενος ότι «πρέπει να συμφιλιώσουν την καριέρα τους με την οικογενειακή ζωή και με το να είναι μητέρες».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Σ. Τσιτουρίδης ευλόγησε τα γένια της κυβέρνησης για την αντεργατική νομοθεσία με την οποία φιλοδώρησε το κεφάλαιο από τη μέρα που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ενώ επιχείρησε για μια ακόμη φορά να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων, λέγοντας ότι οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό «θα είναι ήπιες, θα μεσολαβήσουν μεταβατικές περίοδοι και κανείς από τους εργαζόμενους δεν πρόκειται να δει τη μοίρα του να δυσχεραίνει σε σχέση με το σύστημα το οποίο βιώνει σήμερα». Για το σύνολο των αλλαγών τόνισε την αναγκαιότητα «να ανεβάσουμε ταχύτητα», ζητώντας «την αρωγή των κοινωνικών εταίρων» και δηλώνοντας τη βεβαιότητά του ότι «στο προσεχές διάστημα η καλή συνεργασία κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων θα φέρει και καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα αυτό»...