Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χρειάζεται πολύ διάβασμα ακόμη...

Γρηγοριάδης Κώστας

Προφανώς και παρότι ακόμη και στον καιρό της χουντικής επταετίας ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος διάβαζε, δεν έχει μάθει ότι οι ιδεολογίες του ναζισμού και του κομμουνισμού όχι μόνο δεν έχουν τίποτε το κοινό, αλλά και είναι ριζικά αντίθετες. Χτες, λοιπόν, τις τσουβάλιασε και συμπλήρωσε ότι όπου έγιναν κυρίαρχες, οδήγησαν στη φυσική και πνευματική εξουθένωση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Θα προτείναμε στον κ. Χριστόδουλο να συμπληρώσει τις γνώσεις του με ορισμένα γνωστά σε όλους και πολύ απλά ιστορικά στοιχεία. Π.χ., σε ποια κατάσταση βρίσκονταν οι Ρώσοι τον καιρό του τσάρου, πού έφτασαν τον καιρό της Σοβιετικής Ενωσης και πού βρίσκονται σήμερα. `Η, ποιες ήταν οι σχέσεις του Χίτλερ και του Μουσολίνι με την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας και ποια στάση κράτησε η ηγεσία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στον καιρό της φασιστικής κατοχής στην Ελλάδα και ποια οι κομμουνιστές. Για να μην αναφερθούμε στα εκατομμύρια των κομμουνιστών, που έδωσαν και τη ζωή τους ακόμη, στους αγώνες κατά του φασισμού και στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Αν όλ' αυτά είναι δύσκολα ή πολλά, ας ακούσει τουλάχιστον αυτό, που κάθε καλόπιστος άνθρωπος -ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και θρησκευτικής πίστης - παραδέχεται σήμερα: Μόνο καλό δεν έφερε στους λαούς όλου του κόσμου η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και οι ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων.

Καθυστερημένη «ευαισθησία»

«...Με αφορμή την έναρξη της δραστηριότητάς της στη Ρωσία, η κατασκευαστική εταιρία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ θα φιλοξενήσει στη Γερακινή της Χαλκιδικής περίπου τριακόσια παιδιά, που έζησαν πριν από δυο χρόνια τα τραγικά γεγονότα στο Μπεσλάν της Οσετίας, όπου το σχολείο τους αιματοκυλίστηκε από Τσετσένους τρομοκράτες...». Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε ολοσέλιδο σχεδόν ρεπορτάζ στο χτεσινό «Εθνος», διανθισμένο με σχετικές φωτογραφίες και δηλώσεις εκατέρωθεν.

Σημειώνουμε το γεγονός γιατί αποτελεί άλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση της λεγόμενης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και, με άλλα λόγια, της υποκριτικής φιλανθρωπίας των κεφαλαιοκρατών και των πολιτικών εκπροσώπων τους. Πόσο μάλλον, όταν πετούν στα μούτρα του καθένα το: «Με αφορμή την έναρξη της δραστηριότητάς της στη Ρωσία». Προφανώς, εάν δεν υπήρχε η «αφορμή», η εταιρία δε θα προχωρούσε στη «φιλανθρωπία», όσα χρόνια και να περνούσαν...

Θυμίζουμε, τέλος, ότι η εταιρία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ είναι συμφερόντων Μπόμπολα, όπως και η εφημερίδα «Εθνος»...

Καλά λεφτά

Δύο νέα είδη ιατρικών μηχανημάτων, τον ανοιχτό μαγνητικό τομογράφο και τον υπερηχογράφο για τη διενέργεια ελαστογραφίας προωθεί στην ελληνική - όπως και στην ευρωπαϊκή - αγορά η γιαπωνέζικη εταιρία HITACHI. Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των Γιαπωνέζων στην Ελλάδα είναι η εταιρία «Παπαποστόλου, Κέντρο Ιατρικού Εξοπλισμού», που χτες παρουσίασε τη συνεργασία της με τη HITACHI σε συνέντευξη Τύπου.

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα στοιχεία που ακούστηκαν είναι ότι ένας υπερηχογράφος - που θα στοιχίζει κοντά στις 150.000 ευρώ - θα μπορεί να εγκατασταθεί μέχρι και στα ιδιωτικά ιατρεία. Επίσης, ένας τομογράφος του παραπάνω τύπου στοιχίζει κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Το «ψητό», όμως, βρίσκεται στην... παραγωγή. «Με πέντε τομογραφίες την ημέρα γίνεται απόσβεση της δαπάνης αγοράς. Από την έκτη και πάνω είναι κέρδος» αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Και πώς να μην είναι έτσι, όταν σε ένα ιδιωτικό κέντρο για μια τομογραφία πληρώνεις κοντά στα 420 ευρώ. Αλλά και όταν την κάνεις μέσω του Ταμείου σου (πχ ΙΚΑ), τότε και πάλι ο επιχειρηματίας εισπράττει από τον ασφαλιστικό φορέα κάπου 237 ευρώ. Ασε που πολλές φορές ο ασφαλισμένος τα πληρώνει από την τσέπη του και μετά παίρνει -μερικές φορές και μειωμένα- τα 237 ευρώ. Κάπως έτσι καταληστεύονται οι εργαζόμενοι και τα Ταμεία, από την εντεινόμενη πολιτική ιδιωτικοποίησης της Υγείας των κομμάτων του δικομματισμού.

Οι... ασύδοτοι

Με διάθεση... αυτοκριτικής τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος στο χτεσινό συνέδριο του «Εκόνομιστ», σημειώνοντας - με αφορμή τη συζήτηση για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία - ότι πρέπει «να κατέβουμε από το καλάμι μας». Η παρέμβασή του είχε να κάνει με την «έπαρση» που κατά τη γνώμη του χαρακτηρίζει την Ελλάδα στις επαφές της με άλλες χώρες της περιοχής, όπως και με τις 10 νέες χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ, μερικές από τις οποίες την έχουν ήδη ξεπεράσει.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι το δεύτερο στάδιο, μετά την απώλεια της έπαρσης, είναι η από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως «των περιστασιακών επιχειρηματιών, των ασύδοτων εργοδοτών, της εναρμόνισης των οικονομιών μας, της εγκληματικότητας, των ναρκωτικών».

Συμπέρασμα: Οι... μη ασύδοτοι μεγαλοβιομήχανοι του ΣΕΒ είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τους ομοϊδεάτες τους σε Βουλγαρία και Ρουμανία για να επιβάλουν την... ορθή επιχειρηματική πρακτική. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι «περιστασιακός επιχειρηματίας» ή «ασύδοτος», ιδίως οι ανταγωνιστές που έχουν βρει τρόπους να κερδίζουν με χτυπήματα «κάτω από τη μέση».

Είναι προφανές ότι η λέξη «ασυδοσία» είναι ακόμη μια λέξη που αλλιώς την εννοεί το μεγάλο κεφάλαιο και αλλιώς η εργατική τάξη, η οποία υφίσταται και τις συνέπειες.

Ακόμη πιο αντιλαϊκά

Ηταν πραγματικά πολύ αποκαλυπτική η προχτεσινή συνάντηση της τρίχρωμης (ΣΥΝ - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) ηγεσίας της ΤΕΔΚΝΑ με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά. Αποκάλυψε, συγκεκριμένα, ότι τα τρία αυτά κόμματα, διεκδικώντας ακόμη και νέες αρμοδιότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως οι τομείς της χωροταξίας, της πολεοδομίας και των αντιπλημμυρικών έργων, τελικά στοχεύουν στο να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικά τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο ευθύνης τους. Με τον τρόπο τους ομολογούν ότι θέλουν μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που να λειτουργεί ως ιμάντας για να φορτώνονται διαρκώς πρόσθετα «χαράτσια» στις πλάτες του λαού, ενώ, αντίθετα, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα θα βρίσκουν όλο και νέους τρόπους για να «φουσκώνουν» από τα κέρδη.

Αντί, λοιπόν, οι επικεφαλής της ΤΕΔΚΝΑ να διεκδικήσουν την εκτέλεση των αναγκαίων έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής, ενταγμένων σε έναν ενιαίο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό και να εκτελεστούν με κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού, έκαναν ακριβώς το αντίθετο: Απαίτησαν να τους εκχωρηθεί η αρμοδιότητα να κατασκευάζουν μόνοι τους οι δήμοι τα αντιπλημμυρικά έργα, γεγονός που αποδέχτηκε με πολύ μεγάλη χαρά η κυβέρνηση, περιλαμβάνοντας και σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, της πολιτικής αυτής που ακολουθούν κυβέρνηση και ηγεσία της ΤΕΔΚΝΑ; Ασφαλώς να επιβληθούν πρόσθετα «χαράτσια» στους δημότες, τα γνωστά και ως «πλημμυρόσημα»!

Αντί να πουν ένα βροντερό «όχι» στην καταστροφική για τα δάση και το περιβάλλον αναθεώρηση του Συντάγματος, που δρομολογεί η ΝΔ σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αυτοί ζητούν με την αναθεώρηση να έχουν πρωταρχικό λόγο στο χωροταξικό σχεδιασμό. Με άλλα λόγια διεκδικούν να αποκτήσουν το δικό τους ρόλο στην εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος. Να διαχειρίζονται τα δάση, τον αιγιαλό και την παραλία στη βάση της ανταποδοτικότητας και της εξυπηρέτησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μέσω των περιβόητων «Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα μισά από τα έργα που εντάχτηκαν μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα «Θησέας», έχουν αυτό ακριβώς το αντικείμενο: Την «αξιοποίηση» της δημοτικής περιουσίας για τουριστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες!

Στο πλαίσιο αυτό, αντί να διεκδικήσουν προγράμματα λαϊκής κατοικίας, απαιτούν «ξεκαθάρισμα πολεοδομικών αρμοδιοτήτων», ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση και εμπορευματοποίηση της γης και στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Ζητούν να τους «λυθούν τα χέρια», ώστε να χρησιμοποιούν απερίσπαστοι το σύστημα «μελέτη - κατασκευή» στα δημοτικά έργα, με τον κατασκευαστή «να κόβει και να ράβει» τη μελέτη στα μέτρα του και να εκμεταλλεύεται την κατασκευή για να κερδοφορεί, αφού οι χρήστες της θα πληρώνουν γι' αυτήν!

Πρόκειται, λοιπόν, για μια πολιτική που είναι διαμετρικά αντίθετη με τα λαϊκά συμφέροντα. Για μια πολιτική που θα δημιουργήσει «τερατογενέσεις» στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής, θα προσθέσει νέα «χαράτσια» στο λαό, θα ενισχύσει το κεφάλαιο και τα κέρδη του.

Να, επομένως, άλλος ένας λόγος για να ενισχυθούν στις εκλογές του προσεχούς Οκτώβρη τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και την Κομμουνιστική Ανανέωση. Να ένας ακόμη λόγος για να αντικρίσουν το «μαύρο» που τους αρμόζει οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Τα ... θαύματα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙ και τα λέει ο πρωθυπουργός; Η Νοτιοανατολική Ευρώπη - δήλωσε χτες - θα αποτελέσει το «οικονομικό θαύμα της επόμενης δεκαετίας». Με το ...«θαύμα» της κυβέρνησής του, όμως, και, μάλιστα, σ' αυτήν τη δεκαετία, τι θα γίνει; Για να μην αναφέρουμε και το γεγονός πως το «θαύμα» αυτό αποτελεί συνέχεια αυτού της προηγούμενης δεκαετίας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Περισσότερο ...μακρόσυρτο «θαύμα» δεν έχουμε ξαναδεί...

Αναγνωρίζουμε, πάντως, ότι οι κυβερνώντες έχουν δυνατότητες ...θαυματοποιού - ταχυδακτυλουργού. Εδώ, κατάφεραν να ...εξαφανίσουν τόσες βιομηχανίες από τη Βόρεια Ελλάδα και μετά να τις εμφανίσουν στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πέρα απ' αυτά, όμως, θυμίζουμε ότι τις χώρες, στις οποίες έχουν απονείμει κατά καιρούς το χαρακτηρισμό του «οικονομικού θαύματος», τις ...είδαμε και αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα θαύματα αφορούν τους κεφαλαιοκράτες και όχι τον κοσμάκη.

ΠΑΝΤΩΣ, τα Βαλκάνια είχαν την τιμητική τους χτες, αφού ασχολήθηκε μαζί τους και ο Γιώργος Παπανδρέου, για να διαπιστώσει ότι εγγύηση ειρήνης για την περιοχή είναι η «διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Τώρα, ποιο και τι «ειρηνικό» έχει κάνει η ΕΕ για τα Βαλκάνια, μόνον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μας το εξηγήσει. Εκτός κι αν είναι προσπάθεια ειρήνευσης η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ο βομβαρδισμός της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, η πολύμορφη ενίσχυση κάθε αποσχιστικής τάσης, η δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων και η παραμονή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ μειώθηκε και πάλι η ανεργία στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά, όμως, δεν τη «μείωσε» ούτε ο Σάββας Τσιτουρίδης, ούτε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. Το έκανε ο ίδιος ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ανακοινώνοντας με περηφάνια ότι το α` εξάμηνο του 2006 θα είναι στο 9,7%.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οπως καταλαβαίνετε, ο μόνος λόγος που εμείς συνεχίζουμε να βλέπουμε μιαν Ελλάδα γεμάτη ανέργους (και πολλαπλασιαζόμενους υποαπασχολούμενους) είναι ότι δεν έχουμε την τύχη να γνωρίζουμε τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.

Στα στοιχεία αυτά, τα λαϊκά στρώματα ζουν ζωή χαρισάμενη...

Καυχιέται για την ΟΝΕ

Γρηγοριάδης Κώστας

Να ξεχωρίσει κάποιες στιγμές από τη δεκαετή θητεία του, ζήτησε πριν από λίγες μέρες δημοσιογράφος του «FLASH 96», από τον Χρ. Πολυζωγόπουλο, με αφορμή την αποχώρησή του από τη ΓΣΕΕ.

Ιδού, λοιπόν, τι «ξεχωρίζει» ο απερχόμενος πρόεδρος της ΓΣΕΕ από τη δεκαετή θητεία του: «Είναι πολλές, ξέρετε, και οι πίκρες και οι χαρές. Εκείνο το οποίο με έκανε πολύ να δραστηριοποιηθώ και να συμβάλω με βάση το στόχο που είχε η χώρα μας ήταν η ένταξη στην ΟΝΕ, όπου τα συνδικάτα βάλανε πλάτη και μπήκε η χώρα μας και τώρα έχουμε τη συναλλαγματική σταθερότητα και την ισότιμη σχέση».

Να, λοιπόν, για ποιο πράγμα καυχιέται ο Χρ. Πολυζωγόπουλος. Για τον αγώνα του να μπει η χώρα στην ΟΝΕ. Για το γεγονός ότι, και με τη δική του συμβολή, τα συνδικάτα έβαλαν πλάτη και μπήκαμε ακόμα πιο βαθιά στη στρούγκα της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Το γεγονός ότι η διαδικασία ένταξης στην ΟΝΕ, αλλά και η μετέπειτα πορεία, έφεραν συμφορές στην εργατική τάξη, αυτό προφανώς ουδόλως ενοχλεί τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Δεν τον ενοχλεί, επίσης, ότι ΟΝΕ σημαίνει χειρότερες συνθήκες εργασίας, αμοιβής και ασφάλισης για εκατομμύρια εργαζόμενους της χώρας μας. Δε χρειάζεται, λοιπόν, εμείς να γράψουμε τίποτα περισσότερο για το ρόλο της συγκεκριμένης πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ. Τον ομολογούν οι ίδιοι ευθαρσώς. Αποδεικνύεται, έτσι, πόσο δίκαιη είναι η κριτική που ασκούν οι ταξικές δυνάμεις στη συγκεκριμένη πλειοψηφία και, κυρίως, τι πραγματικά υπηρετεί η τελευταία: Την αντιλαϊκή πολιτική της ΟΝΕ.

Ο βασικός στόχος

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ενεργή συζήτηση που αφορά την αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος, η οποία θα επιτρέψει τη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα στην ανώτατη εκπαίδευση». Το απόσπασμα είναι από το κείμενο παρουσίασης του ελληνικού συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης και των προωθούμενων από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων στη σύνοδο των υπουργών του ΟΟΣΑ και υπογράφεται από τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αθ. Κυριαζή.

Οπως καταλαβαίνετε, η κυβέρνηση τα λέει καθαρά και ξάστερα. Τουλάχιστον, στους συνδαιτυμόνες της υπουργούς του ΟΟΣΑ, στο Λαγονήσι. Στους... ιθαγενείς μιλά για αναβάθμιση, για μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, κλπ., κλπ. Ολα όσα σχετικά προωθούνται, μέχρι και η αναθεώρηση του Συντάγματος, έχουν ως βασικό στόχο την ολοκληρωτική παράδοση της ανώτατης εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα. Κι αυτό δεν είναι μόνον ή κυρίως, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τα οποία μπορεί και να μην ιδρυθούν ποτέ. Ο πρώτιστος στόχος βρίσκεται στην πολύ μεγαλύτερη, απ' ό,τι μέχρι σήμερα, ιδιωτικοποίηση των υπαρχόντων δημόσιων πανεπιστημίων. Εστω και διατηρώντας τα τελευταία τον τυπικά δημόσιο χαρακτήρα τους. Αλλωστε, μόνο ζημιά δε θα έχουν οι κεφαλαιοκράτες, όταν ο λαός πληρώνει για τη λειτουργία των δήθεν δημόσιων πανεπιστημίων κι αυτοί ελέγχουν και προσπορίζονται τα οφέλη...

Προς «Διαπορών»

Εφημερίδα «Αυγή»

Η στάση της γαλλικής αστυνομίας απέναντι στον Γ. Δραγασάκη, απαράδεκτη καθ' όλα, όπως έγραψε και ο «Ριζοσπάστης», άσχετα ότι μπορεί να αποδοθεί και σε λάθος. Επομένως, τουλάχιστον, αβάσιμα και εμπαθή τα σχόλιά σας. Απ' την άλλη, ο γραμματέας της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, δε συνελήφθη κατά λάθος, αλλά δικάζεται με κατασκευασμένες και βαριές κατηγορίες, ότι δήθεν προκάλεσε με πρόθεση επικίνδυνη σωματική βλάβη στον υποδιοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας. Σημειωτέον, ότι τότε γινόταν διαδήλωση κατά του πολέμου, η οποία κτυπήθηκε από ασφαλίτες. Σημειωτέον, επίσης, ότι για το θέμα αυτό ο «Ριζοσπάστης» γράφει επί τέσσερις συνεχείς μέρες (και στην πρώτη σελίδα). Και σεις τσιμουδιά, έστω για τα μάτια του κόσμου, να γράψετε κάτι στην εφημερίδα σας...

Μόνο τα ... γιοφύρια λείπουν

Με στόχο την ακόμα παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η υποστηριζόμενη από το ΠΑΣΟΚ υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά, Φώφη Γεννηματά, συναντήθηκε προχτές με τους προέδρους του Βιοτεχνικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Οπως είπε, «συζητήσαμε ζητήματα που αφορούν την πάταξη της γραφειοκρατίας, αλλά και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Και δεσμεύτηκε: «Συμφωνήσαμε ότι η συνεργασία μας θα είναι συστηματική και ότι μπορούμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και ιδίως των νέων ανθρώπων». Με αυτό τον τρόπο, η Φ. Γεννηματά έκανε ξεκάθαρο, για ποιους «δούλεψε» επί τέσσερα χρόνια και για ποιους θα δουλέψει σε περίπτωση επανεκλογής της.

Την ίδια μέρα, ο υποψήφιος υπερνομάρχης με τη ΝΔ, Αργύρης Ντινόπουλος, συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και αμέσως μετά μοίρασε υποσχέσεις: «Θα επιδιώξω», είπε, «τα 500 καινούρια λεωφορεία που πρόκειται να δρομολογηθούν από τον ΟΑΣΑ, να πάνε σε υποβαθμισμένες περιοχές, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί ο κόσμος»... Αλήθεια, τα ...γιοφύρια πότε θα τα φτιάξει..;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να το πληρώσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Προβληματισμό και συζητήσεις έχει πυροδοτήσει η ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ από τις οποίες προκύπτει ότι χιλιάδες υποψήφιοι δε θα συμπληρώσουν καν μηχανογραφικό. Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ έχουν επιδοθεί στη γνωστή ταχτική συγκάλυψης της ουσίας ενός ζητήματος, όπως αυτό της Παιδείας, με μια αντιπαράθεση αποπροσανατολισμού των λαϊκών οικογενειών και των νέων γύρω από τα αποτελέσματα των εξετάσεων, προκειμένου να μείνει στην άκρη το μεγάλο ζήτημα του ποιο είναι το περιεχόμενο της Παιδείας και ποιων τους στόχους και τα συμφέροντα υπηρετεί. Και ταυτόχρονα να κρύψουν τις ευθύνες τους για την προώθηση μιας ακόμη πιο ταξικής, υποβαθμισμένης, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες και ταγμένης στην υπηρεσία του κεφαλαίου Παιδείας. Η καθιέρωση της βάσης του 10 και οι όποιες αλλαγές έγιναν στο εξεταστικό, δεν άλλαξαν σε τίποτα αυτήν την πολιτική, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να την εμφανίσει ως βήμα ποιοτικής αναβάθμισης, ενώ το ΠΑΣΟΚ κρύβει τη δική του αντιεκπαιδευτική πολιτική πίσω από τις τάχα διαμαρτυρίες για τους χιλιάδες που μένουν εκτός πανεπιστημίων.

Το «δεκάρι» των εξετάσεων δεν αποτιμά βεβαίως το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών, καθώς πρόκειται για κατατακτήριες στις σχολές εξετάσεις σε ένα σχολείο όπου δεν παρέχει πραγματική μόρφωση. Με αυτό το δεδομένο δεν έχει νόημα η ύπαρξη αυτής της βάσης και πρέπει να καταργηθεί. Μεταθέτει στους μαθητές που υποβάλλονται στην ψυχοφθόρα διαδικασία των εξετάσεων, τους γονείς που χάνουν το λογαριασμό με τα φροντιστήρια, την ευθύνη, για την «αποτυχία» εισαγωγής σε κάποια σχολή, για να βγουν λάδι οι αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές. Αποτελεί έμμεσο τρόπο να καταργηθούν κάποια περιφερειακά τμήματα σχολών της ανώτατης εκπαίδευσης που ιδρύθηκαν χωρίς υποδομή, χωρίς περιεχόμενο, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των «τοπικών παραγόντων», σχολές χωρίς επιστημονικό και επαγγελματικό αντίκρισμα. Η βάση του δέκα, επίσης, οδηγεί τους «απορριφθέντες» στην πόρτα των κάθε λογής ιδιωτικών αδιαβάθμητων ΙΕΚ και κολεγίων, οι απόφοιτοι των οποίων γίνονται έρμαια της πιο άγριας εργασιακής εκμετάλλευσης, καθώς το εκπαιδευτικό σύστημα δεν προσφέρει άλλη διέξοδο σε δημόσιες επαγγελματικές σχολές μετά από ένα ενιαίο δωδεκάχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο, που να δίνει πραγματική μόρφωση. Την ίδια στιγμή, οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν στην ανώτατη εκπαίδευση υψώνουν νέα ταξικά εμπόδια στις σπουδές, για όσα παιδιά λαϊκών οικογενειών καταφέρουν να εισαχθούν στα ανώτατα ιδρύματα - παραμάγαζα των επιχειρήσεων που θέλουν να φτιάξουν.

Τα συμφέροντα των εργαζομένων έρχονται αντικειμενικά σε σύγκρουση με αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο όλο και περισσότερο μετατρέπεται μέσα από το περιεχόμενό του σε μηχανισμό αναπαραγωγής και εξυπηρέτησης της ιδεολογίας και της πολιτικής του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ παράλληλα απομυζά ένα τεράστιο κομμάτι του φτωχού λαϊκού εισοδήματος και ετοιμάζει εργαζόμενους αναλώσιμους στις αδηφάγες ορέξεις του κέρδους από την εκμετάλλευσή τους. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο πρέπει να καταδικάσουν αυτήν την πολιτική και τους υπηρέτες της, αλλά να ενταχτούν στον πολιτικό αγώνα για την ανατροπή της. Οι προσεχείς τοπικές εκλογές είναι η ευκαιρία να βάλουν στο προσκήνιο τις ανάγκες τους, καταδικάζοντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με την ενίσχυση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ