Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2006
Χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο

Ψαλίδισμα ακόμη και στις ήδη κουτσουρεμένες δαπάνες για Πολιτισμό, Παιδεία, κ.ά. Ορθάνοιχτοι οι κρουνοί για τις κρατικές ενισχύσεις που λυμαίνονται οι εφοπλιστές με πρόσχημα τις «άγονες γραμμές»

Την τακτική της χρηματοδότησης με το «σταγονόμετρο» σε μια σειρά από κρατικούς φορείς και ιδρύματα συνεχίζει η κυβέρνηση και για το τρίτο τρίμηνο του 2006. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι σχετικές οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, για το «ψαλίδισμα» στις εκταμιεύσεις των σχετικών κονδυλίων (έχουν εγκριθεί με τον προϋπολογισμό του 2006, που αποτελεί νόμο του κράτους από το Δεκέμβρη του 2005). Οι οδηγίες για περικοπές εγκεκριμένων δαπανών, περιλαμβάνουν και την Παιδεία, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των καθηγητών και φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ που τις τελευταίες βδομάδες βρίσκονται στους δρόμους και αγωνίζονται ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για την παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας.

Εκτός από τα κονδύλια για την Παιδεία, η πολιτική ψαλιδίσματος περιλαμβάνει και εγκεκριμένες πιστώσεις για επιστημονικά ιδρύματα, κρατικά θέατρα κλπ. Αντίθετα, η κυβέρνηση φρόντισε - με προηγούμενες σχετικές αποφάσεις της - να αποδεσμεύσει το σύνολο των κονδυλίων που αφορούν λεγόμενες «διεθνείς υποχρεώσεις», όπως τα κονδύλια για τις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, τις «αποδόσεις στην ΕΕ» κ.ά.

Πρόκειται, δηλαδή, για επιλεκτική τακτική καρατόμησης δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Είναι ακόμη χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με τη χτεσινή υπουργική απόφαση αποδεσμεύεται το σύνολο (100%) των κονδυλίων για την «επιδότηση των άγονων γραμμών». Πρόκειται για τις κρατικές επιδοτήσεις που λυμαίνονται οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας και δεν είναι τυχαίο που δίνονται τώρα, ενόψει της αυξημένης κίνησης για το καλοκαίρι.

Η κυβερνητική απόφαση για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2006, που στάλθηκε στα υπουργεία και τις περιφερειακές υπηρεσίες, με οδηγίες για την εκταμίευση πόρων για το 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, προβλέπει τα παρακάτω:

  • «Εκταμίευση με το σταγονόμετρο» και μέχρι ποσοστό 75% - δηλαδή ψαλίδισμα 25% - των προβλεπόμενων πιστώσεων αφορά ανάμεσα σε άλλους: Εκπαιδευτικά ιδρύματα για δαπάνες φοιτητικής μέριμνας, επιχορηγήσεις σε μουσεία, το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το ΚΘΒΕ, τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), επιστημονικά ιδρύματα όπως ο «Δημόκριτος», το Αστεροσκοπείο Αθηνών.
  • Χρηματοδότηση το πολύ μέχρι 90% - ψαλίδισμα 10% - προβλέπεται για την προμήθεια επιστημονικών συγγραμμάτων και βοηθημάτων για σπουδαστές, για τον ΟΑΕΔ, για παιδικές κατασκηνώσεις, για τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ), για τα έξοδα λειτουργίας ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό κ.ά.

Μαχαίρι μπαίνει και στα προβλεπόμενα κονδύλια για τις περιφερειακές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, το πολύ μέχρι 75% εκταμιεύονται οι πόροι για λειτουργικές ανάγκες των ιδρυμάτων Πρόνοιας, επιχορηγήσεων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πλεονάσματα» στις πλάτες του λαού(2013-11-12 00:00:00.0)
Σφαγιάζονται οι κρατικές ενισχύσεις στις νομαρχίες(2006-07-22 00:00:00.0)
«Τσιγκουνιές» στη χρηματοδότηση για την Παιδεία(2006-03-31 00:00:00.0)
«Κόβονται» εγκεκριμένα κονδύλια(2005-10-05 00:00:00.0)
Επανέρχονται με νέες αντιλαϊκές συνταγές(2005-07-05 00:00:00.0)
Χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο(2005-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ