Ελλείψεις στις υποδομές της δημόσιας Yγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Ιατρεία ΙΚΑ) αλλά και σε προσωπικό, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Yγείας. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί και στη Θράκη, όπως και στις περισσότερες περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Πρόσφατα, οι συνδικαλιστές του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλαν ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού οι εργαζόμενοι εδώ και δύο χρόνια δεν μπορούν να πάρουν τις άδειες που δικαιούνται ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν να παίρνουν μέχρι και 60 ρεπό. Αναζητείται φόρμουλα, έτσι ώστε τους καλοκαιρινούς μήνες να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να πάρουν τις άδειές τους, παράλληλα όμως να διασφαλίζεται και η ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση του Νοσοκομείου Κομοτηνής, όπου οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό υπολογίζονται στο 40%, και στο ιατρικό περίπου στο 10%.
Η κατάσταση αυτή αντί να αντιμετωπίζεται με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, διαρκώς επιδεινώνεται, ώστε να έρθει σαν βούτυρο στο ψωμί η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.
Ετσι, την ίδια ώρα, σχεδιάζεται η παράδοση της σίτισης σε εργολάβους, και ήδη γίνεται η σχετική μελέτη. Αντίστοιχη είναι η επιδίωξη και για τις τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων. Στην Κομοτηνή, προγραμματίζεται από τη νέα χρονιά, να ανατεθεί σε ιδιωτικό συνεργείο η συντήρηση και η λειτουργία των υποδομών θέρμανσης, αφού το νοσοκομείο έβγαλε όλη την προηγούμενη χρονιά με 3 εργαζόμενους (έναν για κάθε βάρδια). Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου της Ξάνθης, με θερμαστές, ψυκτικούς, τεχνίτες, και εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων, να μην επαρκούν ούτε για τις προβλεπόμενες βάρδιες.
Η ανάλγητη πολιτική αναδεικνύεται με δραματικό τρόπο μέσα από το παράδειγμα του Θεραπευτηρίου χρόνιων παθήσεων παίδων που λειτουργεί στην Κομοτηνή. Νοσηλεύονται 50 παιδιά με ανίατες ασθένειες. Το 30% αυτών των παιδιών είναι τετραπληγικά. Θέλουν φροντίδα και εξειδικευμένη δουλιά (καθημερινή καθαριότητα, εργοθεραπεία, φυσιοθεραπεία κλπ.). Για τη φροντίδα των 50 παιδιών απασχολούνται συνήθως 2 νοσηλευτές σε κάθε βάρδια. Στο Θεραπευτήριο δουλεύουν δύο γιατροί και περίπου 10 εργαζόμενοι στις υπόλοιπες διοικητικές και τεχνικές θέσεις. Μάλιστα οι οικονομικές υπηρεσίες λειτουργούν με φαντάρους που κάνουν ειδική στρατιωτική θητεία.