Τρίτη 20 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΑΣΟΚ
Σταθερά στο πλευρό των βιομηχάνων

Νέα προνόμια ζητούν οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας

Θετικά βλέπουν τις απαιτήσεις των βιομηχάνων για επιτάχυνση της αντεργατικής επίθεσης οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, όπως αναδείχτηκε χτες και μέσα από την ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ). Στη Γενική Συνέλευση μίλησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, ενώ στην κλειστή συνεδρίαση που προηγήθηκε παραβρέθηκε και μίλησε η Αννα Διαμαντοπούλου για το ρόλο της περιφέρειας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Την προσήλωση της κυβέρνησης στη συνέχιση της πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων επανέλαβε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στη διάρκεια της ομιλίας του. Κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, το αναπτυξιακό πρότυπο που ακολουθεί σταθερά η κυβέρνηση στηρίζεται στο τρίπτυχο «επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια, ανταγωνιστικότητα», αναγκαία υπενθύμιση ότι οι ανάγκες και τα συμφέροντα των επιχειρήσεων βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος...

Ο Γ. Αλογοσκούφης έκανε μια εκτενή αναφορά των κυβερνητικών πεπραγμένων από την άνοιξη του 2004 έως και σήμερα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ για την ενίσχυση και επέκταση των επιχειρηματικών προνομίων (φορολογική μεταρρύθμιση, αναπτυξιακός νόμος, παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, Ασφαλιστικό τραπεζών, ιδιωτικοποιήσεις, ΣΔΙΤ, μέτρα στις πρώην ΔΕΚΟ). Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, ο Γ. Αλογοσκούφης εξήρε τη στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο - όπως είπε χαρακτηριστικά - «δείχνει να συμφωνεί ότι είναι επιτακτική η ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό μας σύστημα».

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Γ. Μυλωνάς, διαμαρτυρήθηκε για την αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντι στις απαιτήσεις τους για ένταση της επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. «Η κοινωνία παρασύρεται από επικοινωνιακές στρεβλώσεις, δεν κατανοεί ούτε τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε ούτε και την όλη διαδικασία παραγωγής πλούτου για όλη την κοινωνία ούτε και τους συντελεστές που είναι απαραίτητοι για συνεχή ανάπτυξη», είπε, και κάλεσε το κράτος να καλλιεργήσει στους πολίτες την εντύπωση ότι «οι επιχειρηματίες είναι άτομα που εργάζονται σκληρά και προσπαθούν να πετύχουν κάτι που θα ωφελήσει και τους ίδιους και την κοινωνία συνολικά», διαφορετικά προέβλεψε πως το μέλλον της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας θα είναι δυσοίωνο.

Οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας ζήτησαν, μεταξύ άλλων, νέα προνόμια με την «προώθηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης για συγκεκριμένες ομάδες του εργατικού δυναμικού», την «καλλιέργεια υγιούς επιχειρηματικού πνεύματος στα παιδιά από τη σχολική τους ηλικία». Απαίτησαν «άνοιγμα των αγορών, εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού και την προώθηση των προγραμματισμένων αποκρατικοποιήσεων με ταχείς ρυθμούς. Εκκίνηση του διαλόγου όλων των κοινωνικών εταίρων για την πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και τη λήψη των μέτρων που είναι αναγκαία για τη δημιουργία βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα. Στήριξη, οικονομική και ηθική, των καινοτομικών πρωτοβουλιών των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τον κλάδο τους, με κριτήριο μόνο την προστιθέμενη αξία στα προϊόντα που πρόκειται να παραχθούν. Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης όλων των υποδομών (βιομηχανικών, μεταφορικών, τηλεπικοινωνιακών, κλπ.)».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ