Τρίτη 20 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΛΙΕΙΣ
Νέο Ταμείο για το «ξεπάστρεμά» τους...

Με πιο γοργούς ρυθμούς προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση η λεγόμενη «επιχειρηματική αλιεία», με προφανή στόχο την εκδίωξη από το επάγγελμα των μικρών και μεσαίων ψαράδων. Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ από το Λουξεμβούργο ενέκριναν χτες τον κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Αλιευτικό Ταμείο (ΕΑΤ), το οποίο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο Χρηματοδοτικό Μέσο Προσανατολισμού της Αλιείας, από 1η Γενάρη 2007. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από το Συμβούλιο, το ΕΑΤ θα λειτουργήσει επί επτά έτη με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο νέος κανονισμός προβλέπει μια σειρά μέτρων, με κυριότερα:

  • Την ενίσχυση αντικατάστασης μηχανών, υπό τον όρο ότι η ισχύς των νέων μηχανών θα είναι είτε ισοδύναμη είτε μικρότερη από την υφιστάμενη.
  • Την αύξηση της ενίσχυσης και αποζημίωσης τόσο για την προσωρινή όσο και για την οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων.
  • Την ενίσχυση του τομέα της υδατοκαλλιέργειας, της μεταποίησης και της εμπορίας των αλιευτικών προϊόντων.

Οι τρεις παραπάνω άξονες, όπου θα κινηθεί η αλιευτική πολιτική της ΕΕ μέχρι το έτος 2013, είναι απολύτως σύμφωνοι με τη μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πολιτική. Μια πολιτική, χαρακτηριστικό στοιχείο της οποίας αποτελεί το γεγονός ότι το σύνολο των κονδυλίων διοχετεύτηκαν στην καταστροφή αλιευτικών σκαφών, στις υδατοκαλλιέργειες και στις μεγάλες αλιευτικές επιχειρήσεις και, φυσικά, για ...μελέτες και μια σειρά συνέδρια, ημερίδες και άλλες δράσεις προπαγανδιστικού χαρακτήρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ