Πέμπτη 1 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Ολα για την απρόσκοπτη δράση του κεφαλαίου

Η υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε σαν επιλογές της κυβέρνησης τη στρατηγική των Ελλήνων καπιταλιστών - και όχι μόνον - για παραπέρα διείσδυση και εκμετάλλευση των λαών των Βαλκανίων

Τα γνωστά φληναφήματα περί του ελληνικού ρόλου στα Βαλκάνια επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε ομιλία της, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Στην ομιλία της, η υπουργός Εξωτερικών τοποθέτησε τις επιλογές της κυβέρνησης για την οικονομική διπλωματία, στο πλαίσιο που, όπως είπε, «περιγράφει η διεθνής οικονομική πραγματικότητα, δηλαδή την παγκοσμιοποίηση και τον ανταγωνισμό». Με άλλα λόγια, η υπουργός «εκλαΐκευσε» και παρουσίασε ως ελληνικές στρατηγικές τις απαιτήσεις και αξιώσεις του ελληνικού - και όχι μόνον - κεφαλαίου.

Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για ένα νέο οικονομικό περιβάλλον που επηρεάζει τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και την εξωτερική πολιτική της χώρας. Περιγράφοντας αυτό το περιβάλλον, η Ντόρα Μπακογιάννη προχώρησε σε τέσσερις διαπιστώσεις:

  • «Η εξωστρέφεια είναι ανάγκη επιβίωσης για την ελληνική οικονομία.
  • Η διεθνής ανάπτυξη δεν είναι σήμερα ομοιόμορφη.
  • Οι ελληνικές επιχειρήσεις - ακόμα και οι μεγαλύτερες - είναι μικρές όταν καλούνται να ανταγωνιστούν στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον.
  • Η αύξηση της σημασίας και του κόστους της ενέργειας και γενικότερα των πρώτων υλών δεν είναι παροδική».

Οπως σημείωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, «η προσπάθεια της οικονομικής μας διπλωματίας στρέφεται στον υπόλοιπο κόσμο με δύο στόχους: Τη σταδιακή διαμόρφωση ενός ενιαίου οικονομικού χώρου στα Βαλκάνια, για να έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αναπτυχθούν, σε έναν ευρύτερο γεωγραφικά χώρο 60 εκατομμυρίων καταναλωτών, και την ανάπτυξη σημαντικών οικονομικών σχέσεων με γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και ιδίως με οικονομίες που διατηρούν μακροχρονίως μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης όπως η Κίνα, ή με αυτές που διαθέτουν σημαντικό ενεργειακό πλούτο όπως οι οικονομίες της Μέσης Ανατολής, η Ρωσία και άλλες αναπτυσσόμενες αγορές».

Στο πλαίσιο αυτών των επιλογών η υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε τις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση:

- Πρώτον, η δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, που περιλαμβάνει όλους τους κοντινούς και μακρινούς Βαλκάνιους γείτονές μας και που θα αντικαταστήσει τις πολύπλοκες διμερείς μεταξύ τους συμφωνίες.

- Δεύτερος στόχος μας είναι η προώθηση των μεγάλων αξόνων μεταφορών που διασυνδέουν ολόκληρη την περιοχή.

- Τρίτος στόχος μας είναι η δημιουργία ενιαίας αγοράς ενέργειας. Προσπάθεια που ως χώρα προωθούμε δυναμικά και εμείς, ως υπουργείο Εξωτερικών, συνεργαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με το υπουργείο Ανάπτυξης.

- Τέταρτος στόχος μας η δημιουργία μεγάλων ενεργειακών αξόνων, που υπερβαίνουν βέβαια τα Βαλκάνια και διασυνδέουν ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.

- Πέμπτος, και τελευταίος, στόχος μας είναι η προώθηση πολιτικών ενοποίησης του Βαλκανικού Οικονομικού Χώρου σε πολλαπλούς τομείς, μέσω της αναπτυξιακής βοήθειας που διαχειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ