Πέμπτη 1 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παράθυρο στη γνώση της ιστορικής Μακρονήσου

Παρουσίαση του Γ΄ Τόμου «Μακρόνησος Ιστορικός Τόπος»

Από τη χτεσινή παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη
Ενα ταξίδι μνήμης στο μαρτυρικό νησί της Μακρονήσου για τους παλιούς κι ένα ανοιχτό παράθυρο στη γνώση της πολιτικής ιστορίας αυτού του τόπου για τη νεολαία αποτέλεσε η εκδήλωση παρουσίασης του Γ΄ Τόμου του βιβλίου «Μακρόνησος Ιστορικός Τόπος» των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», που πραγματοποιήθηκε χτες αργά το απόγευμα στην πλατεία Αχειροποιήτου στη Θεσσαλονίκη από την ΚΟΘ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν όλοι εκείνοι οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που με τη γενναιότητά τους και το σοσιαλιστικό και πατριωτικό τους ήθος έγραψαν το πιο πολύτιμο κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Παραβρέθηκαν πολλοί Μακρονησιώτες αγωνιστές, αγωνιστές από τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ της Θεσσαλονίκης, νεολαία, εργαζόμενοι, καθώς και κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Θεοδόση Κωνσταντινίδη και Δημήτρη Γόντικα. Επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος με τη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ» Κώστας Δρούτσας κι ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης και νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Γιάννης Ζιώγας.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Γιώργος Τεμεκενίδης, στέλεχος του ΚΚΕ, φιλόλογος - ιστορικός και ο Πέτρος Τσιμούρης από τη «Σύγχρονη Εποχή», ενώ αποσπάσματα από το ποίημα του άγνωστου ποιητή Μακρονησιώτη και το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος» απάγγειλε ο ηθοποιός Κώστας Χαλκιάς.

Από καρδιάς μίλησε ο Γιώργος Χουρμουζιάδης για το περιεχόμενο του βιβλίου, που χτίστηκε με λόγια καρδιάς των ίδιων των ανθρώπων που μαρτύρησαν στη Μακρόνησο. Ολοκληρώνοντας κανείς το ταξίδι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου - σημείωσε - θέλει να ενωθεί με την αγωνιστική αρετή, που σε κάνει να υπερβαίνεις τον πόνο και θυσιαστείς, ακόμα, για τα ιδανικά του σοσιαλισμού και τις αξίες του αγώνα αυτού.

«Εδωσαν με την αυτοθυσία τους ολοφώτεινα παραδείγματα στους νεότερους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη στιγμή που ο βάρβαρος καπιταλισμός θα πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων της ιστορίας αναδεικνύοντας ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι μόνο επίκαιρος αλλά και αναγκαίος», σημείωσε στην ομιλία του ο Γιώργος Τεμεκενίδης.

Στο χώρο εκτέθηκε η διπλωματική εργασία του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με τίτλο: «Μακρόνησος» της Κέλλυς Παπαϊωάννου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ