Πέμπτη 1 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ
Σε αναζήτηση ρόλου...

Ενδεικτική της ...«υπαρξιακής αναζήτησης» των εκπροσώπων των Κοινοβουλίων σε κορυφαίο επίπεδο, λόγω της συνεχούς εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε υπερεθνικούς οργανισμούς και κέντρα αποφάσεων, είναι η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ολοκληρώνεται σήμερα, στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Τάλιν.

Τη συντριπτική πλειοψηφία των παρεμβάσεων των προέδρων απασχόλησε το θέμα της αναβάθμισης της λεγόμενης κοινοβουλευτικής διπλωματίας καθώς και οι όποιες νέες μορφές εμπλοκής του κοινοβουλευτικού θεσμού στις δομές άσκησης πολιτικής από τις εθνικές κυβερνήσεις. Υπήρξαν προτάσεις για συμμετοχή κοινοβουλευτικών εκπροσώπων σε διεθνείς συναντήσεις και διεθνείς οργανισμούς, με παραπληρωματικό όμως χαρακτήρα. Κεντρικό επιχείρημα των προτάσεων αυτών ήταν ο ισχυρισμός ότι οι «κοινοβουλευτικοί» μεταφέρουν στις διακρατικές σχέσεις τη δυναμική της άμεσης εκλογής τους από το εκλογικό σώμα ενώ ταυτόχρονα μπορούν να αποτελούν «γέφυρα ενημέρωσης». Ουσιαστικά οι αναφορές αυτές δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά έμμεση παραδοχή των φαινομένων τόσο της υποβάθμισης των εθνικών Κοινοβουλίων όσο και του ελλείμματος «νομιμοποίησης» των διακρατικών διαδικασιών που ακολουθούνται, κυρίως στο πλαίσιο της ΕΕ.

Από ελληνικής πλευράς η πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα, επέλεξε να εστιάσει την παρέμβασή της στο θέμα της «πολιτικής ενσωμάτωσης» των μειονοτήτων εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών.

Η πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι «οι μειονότητες, θρησκευτικές, φυλετικές ή πολιτιστικές», είναι προτιμότερο να «εκφράζονται μέσα από τα κόμματα με εμφανή πολιτικοϊδεολογική ταυτότητα», αφού «οι επιμέρους διαφορετικότητες αντικατοπτρίζονται στον πολιτικό λόγο που διαμορφώνεται από τα κόμματα στα εθνικά Κοινοβούλια». Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή της στην «επί τούτω συγκρότηση αυτοτελών κομμάτων που εκπροσωπούν αμιγώς τη θρησκευτική, φυλετική ή πολιτισμική ταυτότητα των μελών τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ