Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Βουλή τα «ψίχουλα» για το 2006

«Ευνοημένο μόνο το κεφάλαιο» σημείωσε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης

Νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, την ώρα που οι εργαζόμενοι παίρνουν «αυξήσεις» που δεν καλύπτουν καν τον επίσημο πληθωρισμό, κατήγγειλε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο περιλαμβάνεται, σε μορφή τροπολογίας, η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στην εισοδηματική πολιτική, ο Αγγ. Τζέκης τόνισε πως «δεν καλύπτει όχι μόνο τον επίσημο πληθωρισμό, αλλά πολύ περισσότερο την πραγματική ακρίβεια που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά». Αναφερόμενος στο ποσοστό «αύξησης» του 3% στους μισθούς του Δημοσίου, είπε ότι «είναι πολύ μικρότερη η αύξηση, γιατί έχουμε και αλλαγή στη φορολογική κλίμακα» πράγμα που «σημαίνει ότι ο συνολικός παρακρατηθείς φόρος θα αυξηθεί, όπως και η μηνιάτικη παρακράτηση, που σημαίνει ότι δεν είναι ούτε το 3%, αλλά είναι σχεδόν το 2%».

Οσον αφορά το συζητούμενο νομοσχέδιο, που ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία ευρωπαϊκή οδηγία για τη φορολόγηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι «τις φοροδιευκολύνσεις, φοροαπαλλαγές, φοροασυλίες τις διευρύνει και σε άλλες μορφές εταιριών. Η οδηγία είναι κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες του ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων» εκτιμώντας πως «πρέπει να περιμένουμε το επόμενο βήμα της κυβέρνησης για ακόμη μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές».

Αναφορικά με την προκαταβολή φόρου των εταιριών, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να βάζουμε στο ίδιο σακί τις μεγάλες ανώνυμες εταιρίες και τις μικρομεσαίες», ενώ αναφέρθηκε και στην αλλαγή του τρόπου πρόσληψης για τους συμβούλους ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας «αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση του χρηματοοικονομικού συμβούλου», άρα δεν υφίσταται καν έλεγχος.

Στην αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνιος Μπέζας, ισχυριζόμενος ότι «με την πολιτική της ήπιας προσαρμογής, το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε περισσότερο από 2 εκατοστιαίες μονάδες». Οσον αφορά τις φορολογικές ρυθμίσεις, υποστήριξε ότι πρόκειται για... νομοθετικές προσαρμογές τεχνικού χαρακτήρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ