Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ
Με λιγότερο από το μισό προσωπικό

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ

Με λιγότερο απ' το μισό προσωπικό που προβλέπει ο οργανισμός του λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, όταν τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός στην περιοχή φτάνει τις 60.000 λόγω του τουρισμού.

Τα σοβαρά αυτά προβλήματα διαπίστωσε κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Εύβοιας του ΚΚΕ που, με επικεφαλής τον Τάσο Χρονά, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του Κόμματος, επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας. Ενώ ο οργανισμός προβλέπει 21 γιατρούς, στο ΚΥ υπηρετούν μόλις οκτώ (ο ένας με απόσπαση από το νοσοκομείο Χαλκίδας). Μάλιστα, υπηρετεί μόνο ένας γιατρός γενικής ιατρικής, όταν ο οργανισμός προβλέπει 11. Οι υπόλοιποι είναι «επί θητεία». Από τους 17 αγροτικούς γιατρούς υπάρχουν μόνο οκτώ, ενώ στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό που απαιτούνται 22 υπηρετούν 16. Επίσης, αν και προβλέπονται απ' τον οργανισμό του ΚΥ, δεν υπάρχουν μαίες, κοινωνικοί λειτουργοί και φυσιοθεραπευτές.

Το ΚΥ Ιστιαίας καλύπτει τέσσερις δήμους με 40 χωριά. Στο ΚΥ το 2004 εξετάστηκαν 34.411 ασθενείς και 42.820 το 2005. Τα έκτακτα περιστατικά ήταν 7.300 το 2004 και 9.690 το 2005.

Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι πολλοί ασθενείς να χρειάζεται να διακομιστούν για νοσηλεία στο νοσοκομείο της Χαλκίδας που βρίσκεται σε απόσταση 135 χιλιομέτρων. Μάλιστα, ο μοναδικός οδηγός ασθενοφόρου εργάζεται εθελοντικά και εκτός ωραρίου κάθε φορά που χρειάζεται επείγουσα διακομιδή.

«Η κατάσταση που επικρατεί στο ΚΥ της Ιστιαίας αντανακλά τη γενικότερη άσχημη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας στην οποία το έχουν οδηγήσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων», υπογράμμισε ο Τ. Χρονάς προς τους εργαζόμενους, για να καταλήξει: «Χρειάζεται άμεσα η αναβάθμιση του ΚΥ, η πρόσληψη προσωπικού και εξασφάλιση εξοπλισμού για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού. Σας καλούμε μαζί με τους κατοίκους της περιοχής να συντονίσουμε τη δράση μας και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών να στείλουμε το μήνυμα σ' αυτούς που μας θέλουν συνέχεια ασθενείς χωρίς γιατρειά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ