Σάββατο 4 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Οξυγόνο» της πολιτικής μας οι συνεργασίες αλλά όχι αυτοσκοπός!

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιόφωνο της ΕΤ-3

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, να εγκαταλείψουν μαζικά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ μπροστά και στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, επισήμανε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο της ΕΤ-3 και τους δημοσιογράφους Β. Πλάκα και Χρ. Ταχιάου. Αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα των συμμαχιών τονίζοντας πως για το ΚΚΕ οι συνεργασίες είναι το οξυγόνο στην πολιτική του πρόταση αλλά όχι αυτοσκοπός, ενώ έθιξε και ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα όπως το Ασφαλιστικό. Παραθέτουμε τα σχετικά αποσπάσματα:

-- Να ξεκινήσουμε με τα εργασιακά - ασφαλιστικά που κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Είναι και η μελέτη - έρευνα της ομοσπονδίας προσωπικού στους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής που καταδεικνύει για άλλη μια φορά το πρόβλημα που υπάρχει στα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση κατά τη γνώμη σας ορθώς ανοίγει το διάλογο για το Ασφαλιστικό;

-- «Ολες αυτές οι έρευνες οι οποίες δημοσιοποιούνται, ασχολούνται με τα νούμερα και όχι με το πολιτικό ζήτημα που προκάλεσε αυτά τα νούμερα. Με την πολιτική που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση και γενικότερα την κοινωνική πολιτική. Εμείς δε λέμε αν τα νούμερα είναι σωστά ή όχι. Αυτό που λέμε είναι πως οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο και επομένως δε νοείται να υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία χρεοκοπημένα ή να γίνεται λόγος για την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων και του μέσου όρου ζωής».

-- Δεν πρέπει όμως έστω και υπό αυτές τις προϋποθέσεις δηλαδή να μην αυξηθούν οι εισφορές ή τα όρια συνταξιοδότησης, να γίνει μια συζήτηση, ένας διάλογος;

-- «Εμείς δε δεχόμαστε καμία συζήτηση και κανένα διάλογο που φορτώνει το πρόβλημα στους εργαζόμενους. Ας βρουν πώς θα χρηματοδοτήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Δε φταίνε οι εργαζόμενοι γι' αυτή την κατάσταση. Εμείς ζητάμε το αντίθετο: Να μειωθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, να μην αυξηθούν οι εισφορές και προοπτικά να μην υπάρχουν εισφορές. Ο εργαζόμενος προσφέρει με τον πλούτο που παράγει. Αυτό πρέπει να του επιστραφεί με κοινωνικές υπηρεσίες, σε σύνταξη κλπ».

-- Πάμε στα άλλα θέματα της επικαιρότητας, στο θέμα του Καποδίστρια. Το ΚΚΕ γιατί ψήφισε την τροπολογία;

-- «Μην περιοριστείτε μόνο στην ψήφο. Κάναμε μια ολόκληρη τοποθέτηση στη Βουλή η οποία είναι πολύ πιο ουσιαστική. Καταρχήν εμείς είχαμε αντιδράσει στον "Καποδίστρια", διότι όλες αυτές οι συνενώσεις δεν απέβλεπαν σε μια περιφερειακή αναπτυξιακή φιλολαϊκή πολιτική, αλλά ήθελαν μέσω των συνενώσεων να διαμορφώσουν καλύτερους μηχανισμούς, ούτως ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλει στις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση.

Δεύτερο: Ακόμα κι όταν οι συνενώσεις χρειάζονται δεν μπορεί να γίνουν με ένα διοικητικό μέσο, χωρίς να πάρεις υπόψη παραδόσεις, συναισθηματισμούς. Βέβαια, οι αντιδράσεις σε πολλές περιοχές δεν είναι μόνο από το συναίσθημα. Εχει να κάνει με το ότι υπάρχουν περιοχές με κάποια περιουσία κτηματική, άλλες δεν έχουν και φοβούνται ότι θα χαθεί η περιουσία. Βέβαια, δεν καταλαβαίνουν οι κάτοικοι, οι απλοί άνθρωποι, ότι είτε η περιουσία τους είναι σε μία κοινότητα, είτε είναι σε πέντε δήμους, αυτοί δεν πρόκειται να έχουν λόγο σε αυτήν. Ψηφίσαμε λοιπόν, διότι εντάσσεται στο πνεύμα που είχαμε ότι οι συνενώσεις έπρεπε να είναι εθελοντικές. Ταυτόχρονα, είπαμε όμως ότι δεν μπορεί το κυρίως θέμα να είναι αυτό. Είναι αποπροσανατολισμός, γιατί είτε έχουμε πέντε χιλιάδες κοινότητες, είτε έχουμε 1.000 δήμους στη θέση τους, η λεγόμενη αναπτυξιακή πολιτική δεν αλλάζει χαρακτήρα. Και τέλος πρέπει να πω ότι δυστυχώς σε αυτούς που πρωτοστατούν και σε τέτοια πράγματα, ανάμεσά τους υπάρχουν - ελπίζω να είναι λίγοι - και ορισμένοι οι οποίοι βλέπουν τα πράγματα με τον εξής τρόπο: Να εκμεταλλευτούμε εμείς π.χ. παραλίες. Η εκμετάλλευση των παραλιών δεν μπορεί να είναι από ιδιώτες».

Οι εργαζόμενοι να εγκαταλείψουν μαζικά
το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ

-- Ενόψει της κάλπης του Οκτωβρίου για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, τι λέει το ΚΚΕ για τις συνεργασίες; Ενας απλός πολίτης θα έλεγε: στην Ελλάδα έχουμε δύο μεγάλα κόμματα της αριστεράς, το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ, γιατί δε βρίσκουν μια κοινή βάση, και επειδή υπάρχει και η πρόταση του κ. Κωνσταντόπουλου που τη γενικεύει, όχι μόνο στην Αυτοδιοίκηση και στη γενική αντιπολιτευτική τακτική...

-- «Οι εργαζόμενοι, δεν είναι ούτε πολίτες ούτε δημότες. Είναι εργαζόμενοι. Ανήκουν σε μια τάξη ή σε ένα κοινωνικό στρώμα. Οι εργαζόμενοι λοιπόν, που θέλουν να αδυνατίσουν και τα δύο κόμματα να μην τα ψηφίσουν. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ και να ανησυχεί για τη συνεργασία ΚΚΕ - ΣΥΝ. Το πρώτο πράγμα λοιπόν, είναι να εγκαταλείψουν μαζικά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Μαζικά!

Δεύτερο. Οι συνεργασίες για μας είναι το οξυγόνο στην πολιτική μας πρόταση. Αλλά οι συνεργασίες δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν είναι για να βγάλουμε «θεσούλες». Πώς είναι δυνατόν να συνεργαστούμε με τον ΣΥΝ στον οποίο άλλοι μεν ανοιχτά και επίσημα, άλλοι διά της διολίσθησης, έχουν τα μάτια στραμμένα στο πώς θα γίνει "τσόντα" στη σοσιαλδημοκρατία, στο ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή πρέπει να πάμε μαζί, να μπούμε σε ένα λεωφορείο και να πάμε μαζί; Αμα θέλουν, ας πάνε μόνοι τους»!

-- Αυτό εξυπηρετεί και η πρόταση του κ. Κωνσταντόπουλου;

-- «Βεβαίως. Αθωώνει το ΠΑΣΟΚ. Τόσα χρόνια τι έλεγε ο κ. Κωνσταντόπουλος στη Βουλή, για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ; Αλλαξε; Ας υποθέσουμε πως το ΠΑΣΟΚ έκανε έναν αυτομετασχηματισμό και απέρριπτε όλη την προηγούμενή του πολιτική, πως το ΠΑΣΟΚ έκανε μια ριζική αλλαγή στην πολιτική του, πράγμα βεβαίως που δεν μπορεί να κάνει. Αλλά και τότε δε θα έπρεπε να περάσει και κάποιος χρόνος να δεις αν είναι ειλικρινής αυτή η αλλαγή; Το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται την πολιτική του, υπερασπίζεται τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση... Τι λέει: Εγώ θα τα κάνω με κοινωνικό πρόσωπο. Αυτά που έλεγε η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση».

-- Εδώ στη Θεσσαλονίκη υποψήφιος δήμαρχος θα είναι και ο κ. Καρατζαφέρης. Εχουν υψωθεί οι τόνοι απέναντί του και από το ΚΚΕ. Λέτε πως παίζει κάποιο παιχνίδι, είναι επικίνδυνη υποψηφιότητα και δεν έχει αγνές προθέσεις;

-- «Δεν είναι μια αντιπαράθεση που έχει στενό αντικείμενο τη μάχη των τοπικών εκλογών».

-- Μήπως αυτά εκφράζουν και κάποια ανησυχία του Κόμματός σας;

-- «Είμαστε υποχρεωμένοι ως Κόμμα, από τη στιγμή που ο κ. Καρατζαφέρης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο προσκήνιο, να ανοίξουμε ένα μέτωπο με το κόμμα αυτό. Δεν έχουμε κάτι προσωπικό με τον κ. Καρατζαφέρη. Είναι φορέας αντιδραστικών, εθνικιστικών, ρατσιστικών, αντικομμουνιστικών απόψεων και αυτό δε θα μας ενοχλούσε τόσο - δικαίωμά του είναι - όσο το ότι βλέπουμε πως ελίσσεται συνεχώς και στόχος του δεν είναι απλώς να πάρει ψήφους. Θέλει - και το έχει πει δημόσια - να παίξει μέσα στο πολιτικό σκηνικό είτε ως "τσόντα" του ΠΑΣΟΚ, είτε ως "τσόντα" της ΝΔ. Εμείς θέλουμε να προειδοποιήσουμε το λαό για το εξής: Οτι αυτά τα φιλολαϊκά τα οποία λέει είναι μια αποκριάτικη μάσκα. Μακάρι να εμφανιστούν στην πολιτική ζωή του τόπου και άλλες πολιτικές δυνάμεις, που δε θα συμφωνούν με μας σε όλα, αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα, που όμως να έχουν μια πολιτική φιλολαϊκή σε γνήσια αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Τι να το κάνουμε που κάνει κριτική στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ και την ίδια ώρα είναι έτοιμος να πάει να συνεργαστεί μαζί τους. Ανάχωμα είναι. Και αν ήταν ένα συνηθισμένο ανάχωμα θα κάναμε την ίδια κριτική που κάνουμε σε άλλα κόμματα. Οι απόψεις του όμως δεν είναι αυτές που φαίνονται».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπαίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες(2011-02-12 00:00:00.0)
Τι απάντησε και τι δεν απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ(2009-09-23 00:00:00.0)
Δεδηλωμένος ως «τσόντα»(2008-09-12 00:00:00.0)
Εμπόδια στην εναλλαγή τους(2007-04-13 00:00:00.0)
Επιμένει ότι η τσόντα είναι «κοινωνική παρέμβαση»(2006-11-04 00:00:00.0)
Ο Καποδίστριας, ο Καραϊσκάκης και ...το γκολφ(2006-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ