Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σχέδια οριστικού κατακερματισμού της Δυτικής Οχθης

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Αποφασισμένη να προσαρτήσει παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης εντός των «τελικών συνόρων» που οραματίζεται, εμφανίζεται η ισραηλινή ηγεσία. Αυτό υποστήριξε ο νυν υπουργός Αμυνας και στέλεχος του «Καντίμα», Σαούλ Μοφάζ που δήλωσε ότι το Ισραήλ θα κρατήσει υπό τον έλεγχό του τους εποικισμούς Μάαλε Αντουμίμ και Γκους Ετζιόν (ανατολική και νότια Ιερουσαλήμ), Αριέλ, Κεντουμίμ και Καρνέι Σομρόν, στη βόρεια Δυτική Οχθη και Κυριάτ Σέφερ (ανατολικά του Τελ Αβίβ). Κάτι τέτοιο, φυσικά, οδηγεί στον πλήρη κατακερματισμό της Δυτικής Οχθης.

Κατά τα άλλα, η Ουάσιγκτον καλωσόρισε την απόφαση της ΕΕ να αποδεσμεύσει 120 εκατομμύρια ευρώ, που θα χορηγηθούν κατευθείαν είτε στον ΟΗΕ είτε σε όσους χρωστά η Παλαιστινιακή Αρχή, μιλώντας για «θετική απόφαση». Σε ανάλογο μήκος κύματος και η γαλλική προεδρία που εκτίμησε ότι «δεν πρέπει να στραγγαλιστεί ο παλαιστινιακός λαός», επικρίνοντας εμμέσως την παρακράτηση τελών και ΦΠΑ που εφαρμόζει η ισραηλινή κυβέρνηση. Σήμερα, η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου, όπως κατέστησε σαφές, δεν πρόκειται να επιδιώξει αντιπαράθεση με την ΕΕ για το θέμα της αποδέσμευσης των χρημάτων.

Κατά τα άλλα, και το Γραφείο του ΟΗΕ για το συντονισμό ανθρωπιστικών επιθέσεων επιβεβαίωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή καταρρέει εντός των ημερών, αν δεν εκπονηθεί σχέδιο σταθερής οικονομικής βοήθειας, ενώ ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε νέα επιδρομή στη Νάμπλους, όπου συνέλαβε 7 Παλαιστινίους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ