Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΟΗΕ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Αντίθετες οι ΗΠΑ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι ΗΠΑ αντιδρούν (και...) στο προσχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για την αντικατάσταση της υπό διάλυση «Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» από ένα νέο 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον το αποκάλεσε «απαράδεκτο», δηλώνοντας πως η χώρα του θα το καταψηφίσει εάν τεθεί (πιθανώς εντός της βδομάδας) προς ψήφιση στο Σώμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Μπόλτον απαίτησε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών - μελών του ΟΗΕ και όχι μέσω «συντονιστών», ισχυριζόμενος πως υπάρχουν «σοβαρές ανεπάρκειες και ελλείψεις» στο προσχέδιο απόφασης. Ζήτησε, έτσι, αναβολή της ψήφισης του προσχεδίου απ' τη Γενική Συνέλευση «για κάποιους μήνες».... Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στη Ν. Υόρκη, φαίνεται πως οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν να μην έχουν δυνατότητα ένταξης στο υπό συγκρότηση Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσες χώρες - μέλη του ΟΗΕ παραβιάζουν «κατάφωρα» τα ανθρώπινα δικαιώματα (μήπως εννοούν τον εαυτό τους;). Διαφωνούν, επίσης, και με τον αριθμό των μελών του, ζητώντας να συγκροτείται από 30 αντί των 47 που προτείνεται στο προσχέδιο απόφασης...

Ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ανταπάντησε στον Τζον Μπόλτον, λέγοντας ότι «πρόκειται για ένα σχέδιο που θα ενισχύσει τους μηχανισμούς του ΟΗΕ» και κάλεσε την Ουάσιγκτον να συμπαραταχτεί με «την τεράστια πλειοψηφία χωρών που είναι έτοιμες να δεχτούν το προσχέδιο απόφασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ