Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες ταραχές στη φυλακή - κολαστήριο

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συνεχίζονταν χτες οι συγκρούσεις στη μεγαλύτερη φυλακή του Αφγανιστάν, Πουλ-ι-Τσαρκί, όπου το Σάββατο σημειώθηκε στάση από 1.500 κρατουμένους, περιλαμβανομένων και 300 φερόμενων ως «μελών της αλ Κάιντα». Οι νέες ταραχές σημειώθηκαν μερικές ώρες μόλις αφ' ότου οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο, σύμφωνα με το BBC.

Οι ταραχές, που ξέσπασαν όταν οι κρατούμενοι απαίτησαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετωπίστηκαν με κατασταλτικά μέτρα. Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, καθώς και Βρετανοί κομάντος, είχαν περικυκλώσει το κατ' ευφημισμόν σωφρονιστήριο, ενώ χτες ένα μη-επανδρωμένο αεροσκάφος των αμερικανικών δυνάμεων πραγματοποιούσε πτήσεις πάνω από τη φυλακή.

Αργά τη Δευτέρα, είχε ανακοινωθεί ότι συμφωνήθηκε η παροχή νερού και τροφίμων στους κρατούμενους και η μεταφορά κάποιων σε άλλες πτέρυγες. Ομως χτες κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι στασιαστές κρατούμενοι «υπαναχώρησαν» από τη συμφωνία. Οι ίδιες πηγές είπαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις «άνοιξαν πυρ όταν ορισμένοι κρατούμενοι επιχείρησαν να αποδράσουν».

Κατά ορισμένες πληροφορίες, μετά την απόδραση επτά Ταλιμπάν από τη διαβόητη φυλακή, το Γενάρη, οι αρχές απαίτησαν από τους κρατουμένους να φορούν γυαλιστερές πορτοκαλί στολές για να είναι ορατοί και τη νύχτα, κατά τα πρότυπα του Γκουαντάναμο, πράγμα στο οποίο αντιτάχθηκαν οι φυλακισμένοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ