Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Προετοιμάζεται νέα ... «πορτοκαλί επανάσταση»

Οι αρχές ανακάλυψαν προκατασκευασμένη δημοσκόπηση exit-polls που θα έβγαινε τη μέρα των εκλογών

Το σχέδιο για άλλη μια «πορτοκαλί επανάσταση», αλά Ουκρανία, δηλαδή χρηματοδοτούμενη από τους ιμπεριαλιστές ανατροπή, είναι σε πλήρη εξέλιξη στη Λευκορωσία. Το βράδυ της Κυριακής (26/2) η κρατική τηλεόραση της χώρας παρουσίασε τα συμπληρωμένα εκ των προτέρων πρωτόκολλα δημοσκόπησης exit-polls, με ημερομηνία 19/3 (την ημέρα των προεδρικών εκλογών) που ανήκουν στο λιθουανικό παράρτημα της αμερικανικής εταιρίας δημοσκοπήσεων «Gellap». Σύμφωνα με τα προκατασκευασμένα στοιχεία της αμερικανο - κατασκευασμένης δημοσκόπησης, θα εμφανιζόταν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Α. Μιλινκέβιτς να έχει ποσοστό 53,7%, ενώ ο νυν Πρόεδρος Α. Λουκασένκο ποσοστό 41,3%, ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Γκραμάντα», Α. Κοζούλιν θα είχε ποσοστό 3,8% και ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου δημοκρατικού κόμματος Σ. Γκαϊντούκεβιτς ποσοστό 1,2%.

Οπως μεταδίδει το «Ιντερφάξ», τα κατασκευασμένα πρωτόκολλα κατασχέθηκαν στα γραφεία της οργάνωσης «Παρτνιόρστβο» («συνεργασία») από τις αρχές της Λευκορωσίας. Στην τηλεόραση παρουσιάστηκαν στιγμιότυπα από την είσοδο των αστυνομικών αρχών στο χώρο όπου βρίσκονταν τα κατασκευασμένα στοιχεία του exit-polls.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο Β. Ναντσοτσάεφ, επικεφαλής του τμήματος πληροφόρησης και κοινωνικών σχέσεων «Επιτροπή κρατικής ασφάλειας» της Λευκορωσίας σημείωσε πως η οργάνωση «Παρτνιόρστβο» χρηματοδοτείται από το «αμερικανικό εθνικο - δημοκρατικό ινστιτούτο» και διείσδυσε στη Λευκορωσία μέσω του ανάλογου παρατήματος που έχει στο Κίεβο της Ουκρανίας. Οι αρχές ασφαλείας της Λευκορωσίας προχώρησαν στη σύλληψη των 4 ηγετικών στελεχών της οργάνωσης με την κατηγορία της «συγκρότησης οργάνωσης, με στόχο την καταπάτηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των πολιτών».

Αμεση ήταν η αντίδραση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, που καταδίκασε τη σύλληψη, σημειώνοντας πως «τέτοιες ενέργειες ενισχύουν τις υπάρχουσες αμφιβολίες για την ετοιμότητα των αρχών της Λευκορωσίας να πραγματοποιήσουν τις προσεχείς εκλογές στη βάση των διεθνών προτύπων και των υποχρεώσεων απέναντι στον ΟΑΣΕ». Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ζήτησε την «άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων» και απείλησε πως θα κινητοποιήσει «τη διεθνή κοινότητα ενάντια σε όσους καταπατούν τα δικαιώματα των πολιτών τους».

Ξεκίνησε ο ραδιοσταθμός της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας

Στο μεταξύ, την Κυριακή εμφανίστηκε και δήθεν «ανεξάρτητος» ραδιοσταθμός, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο την ανατροπή του Λουκασένκο στις προσεχείς εκλογές. Ο ραδιοσταθμός εκπέμπει τόσο στα λευκορώσικα, όσο και στη ρωσική γλώσσα και εκτός των πληροφοριακών, προπαγανδιστικών ειδήσεων θα έχει και αθλητικές ειδήσεις και μουσική. Η εκπομπή προς τη Λευκορωσία γίνεται από τη γειτονική Λιθουανία. Η ΕΕ χρηματοδότησε το ραδιοσταθμό με το αρχικό ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, σχολιάζοντας την παραπάνω είδηση, δήλωσε πως τόσο η τηλεόραση όσο και το ραδιόφωνο της Λευκορωσίας είναι έτοιμα να αποκρούσουν την ξένη ιδεολογικο - πολιτική επίθεση. «Ο χώρος της ενημέρωσης της Λευκορωσίας δέχεται όλο και ισχυρότερη επίδραση από το εξωτερικό, και προβάλλει νομοτελειακά το ερώτημα αν το εθνικό σύστημα των ραδιοτηλεοπτικών μέσων είναι σε θέση να αποκρούσει αυτές τις πληροφοριακές επιθέσεις και να περάσει σε επιθετικές αντι-προπαγανδιστικές κινήσεις. Πρέπει ευθέως να δηλώσω πως αυτόν τον πόλεμο ακόμη δεν τον χάσαμε», δήλωσε ο Λουκασένκο.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ