Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΡΙΑ ΖΕΥΓΩΛΗ
Συνεργασία στην κατεύθυνση Μετώπου

Η ομιλία της εκπροσώπου της Κομμουνιστικής Ανανέωσης

Εμείς, στην Κομμουνιστική Ανανέωση, πιστεύουμε ότι η βασική παράμετρος, η οποία καθορίζει την πολιτική που ασκείται στην ΤΑ, είναι το θεσμικό πλαίσιο που έχει επιβληθεί σε αυτήν κατά την τελευταία δεκαετία από την κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με τη συμφωνία και δυνάμεων πέρα αυτών και που αποτελεί σε μεγάλο βαθμό προσαρμογή στις οδηγίες της ΕΕ. Τα σχέδια «Καποδίστριας», «Πολιτεία», «Συμπολιτείες», «Θησέας», έχουν τροποποιήσει τα χαρακτηριστικά της σχετικής αυτονομίας της ως προς τον κρατικό μηχανισμό, με στόχο τη μετατροπή της σε μοχλό επιβολής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Η μεταφορά δημοσίων υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια) στην ΤΑ, χωρίς τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων, έχει ως αποτέλεσμα να υποχρεώνονται οι ΟΤΑ να επιβάλλουν νέους φόρους, κυρίως έμμεσους, που πλήττουν την εργατική τάξη και τα ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού, την ίδια ώρα που η φορολογία του κεφαλαίου μειώνεται. Η «ανταποδοτικότητα» είναι ο όρος που επινοήθηκε για να συγκαλύψει αυτή την υπερφορολόγηση.

Σε αυτά τα πλαίσια προωθήθηκε μέσω της ΤΑ (όπως και μέσω της «εθνικής ιδέας» των Ολυμπιακών Αγώνων) η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων διά των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, καθώς και η ένταση της αστυνόμευσης και καταστολής, μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας και των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας.

Ακόμα δυσμενέστερα για την εργατική τάξη και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα είναι όσα προετοιμάζονται μέσω της Σύμπραξης Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Πρόκειται για την εκχώρηση σχεδόν όλων των υπηρεσιών (ακόμα και της ίδιας της λειτουργίας των Δήμων) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για πληρωμή οιασδήποτε υπηρεσίας που το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει (υγείας, παιδείας και αθλητισμού κλπ) από τον «τελικό χρήστη», δηλαδή τον εργαζόμενο. Παράλληλα, με τις πέντε περιφέρειες που θα δημιουργηθούν, είναι πολύ πιθανό να έχουμε μετά το 2007 πέντε διαφορετικά ασφαλιστικά, φορολογικά, υγειονομικά συστήματα και πέντε περιφερειακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αντί μιας εθνικής.

Αποψη της Κομμουνιστικής Ανανέωσης είναι ότι αυτή η βαθιά ταξική πολιτική δεν μπορεί να βελτιωθεί με διαχειριστικές παρεμβάσεις. Μπορεί μόνο να ανατραπεί, με τη δημιουργία ενός Μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος. Ενός Μετώπου, που όχι μόνο θα αντισταθεί στις επιβαλλόμενες πολιτικές και θα τις αναχαιτίσει, αλλά θα θέσει επιτακτικά το ζήτημα της επαναδημοσιοποίησης του χώρου και των λειτουργιών που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Στην κατεύθυνση ενός τέτοιου Μετώπου προχωράμε σε κεντρική πολιτική συνεργασία για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές με το ΚΚΕ, με το οποίο συνεργαζόμαστε στο επίπεδο της ΤΑ για τρίτη τετραετία, με το ΔΗΚΚΙ, με το οποίο είχαμε σε αρκετές περιπτώσεις και την προηγούμενη τετραετία συνεργαστεί, και με την πρόσφατα δημιουργηθείσα Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών. Κοινή μας εκτίμηση είναι ότι πρέπει να διερευνήσουμε τη δυνατότητα διεύρυνσης των μετωπικών συμπαρατάξεων με παρεμβάσεις, κινήσεις, συσπειρώσεις, από τους χώρους της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας, που δραστηριοποιούνται στην ΤΑ, σε αντίθεση με την εφαρμοζόμενη πολιτική, δεδομένου ότι στο επίπεδο της ΤΑ υπάρχουν σχήματα σε ανάλογη κατεύθυνση.

Η Κομμουνιστική Ανανέωση πιστεύει ότι είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η ανάδειξη από τις εκλογές πλειοψηφιών που θα αγωνιστούν για την ανατροπή της πολιτικής και του ρόλου της ΤΑ. Πιστεύει, τέλος, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανταποκριθούμε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις απαιτήσεις των καιρών είναι η ανάδειξη και ενίσχυση των κινηματικών παρεμβάσεων που διαμορφώνονται, στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός δημοτικού, διεκδικητικού κινήματος. Ενός κινήματος που, συνδεόμενο με τα άλλα κινήματα και κυρίως με το εργατικό, θα μπορέσει να αναχαιτίσει και να ανατρέψει πολιτικές, να διεκδικήσει να καταγάγει επιμέρους νίκες και να συντελέσει έτσι στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε όφελος της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ