Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Ανησυχίες από την έλευση αμερικανικού πολεμικού πλοίου

«Αραξε» στην περιοχή των Καλών Λιμένων προκαλώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κατοίκους των Καλών Λιμένων του Δήμου Μοιρών στο Νομό Ηρακλείου, η παρουσία και παραμονή, από την προηγούμενη Παρασκευή το πρωί, αμερικανικού πλοίου που έχει αγκυροβολήσει στα ανοιχτά της περιοχής. Σύμφωνα με τη Λιμενική Αρχή πρόκειται για ένα «εμπορικό πλοίο που βρίσκεται στην περιοχή απλά για επίσκεψη».

Το γεγονός έγινε γνωστό το Σάββατο το πρωί όταν ψαράδες της περιοχής προσπάθησαν να πάρουν τα καΐκια τους για ψάρεμα και δεν τους το επέτρεψαν άνδρες του Λιμενικού Σώματος για λόγους ασφαλείας. Οι ψαράδες αγανακτισμένοι επικοινώνησαν με τον δήμαρχο Μοιρών, Παναγιώτη Σφακιανάκη, ο οποίος αφού τους απάντησε ότι δεν είχε ο ίδιος καμία ενημέρωση ζήτησε αμέσως εξηγήσεις από τον κεντρικό λιμενάρχη.

Το πλοίο με την ονομασία «Τζον Μπόμπο», σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνει στην περιοχή για περίπου ένα μήνα, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τους σκοπούς της «επίσκεψής» του. Πρέπει να αναφέρουμε ότι όλη η ευρύτερη περιοχή που έχει καταπλεύσει το πλοίο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρία (security), που παρακολουθεί και αποτρέπει όποιον τυχόν πλησιάσει.

Στην περιοχή των Καλών Λιμένων, υπενθυμίζεται, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις ΣΕΚΑ του ομίλου Βαρδινογιάννη, απ' όπου εφοδιάζονται εμπορικά πλοία, καθώς και αμερικάνικα σκάφη με βάση συμφωνία και σύμβαση που έχει υπογράψει ο όμιλος με τον 6ο Αμερικανικό Στόλο για έξι μήνες. Το διαφορετικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το πλοίο που έχει νοικιάσει ο 6ος Στόλος, θα παραμείνει στην περιοχή για ένα περίπου μήνα, ενώ μέχρι σήμερα τα πλοία ανεφοδιάζονταν και απέπλεαν αμέσως. Πληροφορίες αναφέρουν πως το αμερικανικό πλοίο «Τζον Μπόμπο» μεταφέρει πολεμικό υλικό (τανκς, άρματα μάχης και συστήματα πυραύλων) προς άγνωστη κατεύθυνση.

Σε επικοινωνία που είχε ο «Ρ» με τον δήμαρχο Μοιρών, ο τελευταιος μεταξύ άλλων μας τόνισε πως η διαδικασία ενημέρωσης, τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και του Λιμενικού Ταμείου της περιοχής, είναι απαράδεκτη αφού, ουσιαστικά, ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή και ύστερα από την έντονη ανησυχία των κατοίκων για την παρουσία του πλοίου. «Ο κόσμος εύλογα ανησυχεί με την παρουσία του πλοίου και ιδιαίτερα ενόψει της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και την πιθανή επέμβαση των Αμερικανών στο Ιράν, που σίγουρα εγκυμονεί κινδύνους για τη Νότια Κρήτη και συνολικά για το νησί».

Ο δήμαρχος Μοιρών δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με τις εγκαταστάσεις του ΣΕΚΑ του ομίλου Βαρδινογιάννη, τον ανεφοδιασμό των πλοίων με τη συμφωνία με τους Αμερικάνους, δηλώνοντας πως «πιστεύει ότι η λογική της εταιρίας έχει ως σκοπό την ιδιωτικοποίηση της περιοχής, καταπατώντας στοιχειώδεις θεσμούς και νόμους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Αστακός και οι μαρίδες(2009-01-18 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την παραμονή του «Τζον Μπόμπο» στους Καλούς Λιμένες(2006-03-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-02-21 00:00:00.0)
Ομορφιά αλλά και ...παραφωνίες(2004-08-21 00:00:00.0)
Πλωτά μπλόκα στα λιμάνια(2000-10-05 00:00:00.0)
Ο Ομιλος Βαρδινογιάννη παίρνει τη γη από χιλιάδες αγρότες(1999-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ