Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους ναυτεργάτες

Η σημερινή μέρα αναδεικνύεται ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της απεργιακής κινητοποίησης των ναυτεργατών, η οποία, αύριο τα χαράματα συμπληρώνει το τρίτο 48ωρο. Η λύσσα της κυβέρνησης και των εφοπλιστών να χτυπήσουν την απεργία αποτυπώνεται σε κάθε τους φανερή και υπόγεια παρέμβαση, από την πρώτη μέρα της κήρυξής της, το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Αποκορύφωμα αυτής της επίθεσης αποτελεί η χτεσινή κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τους ακτοπλόους εφοπλιστές σε βάρος των ναυτεργατών, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν, να ποινικοποιήσουν και τελικά να εκτονώσουν τον αγώνα των εργατών της θάλασσας.

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες υπονόμευσης της απεργίας τσακίστηκαν πάνω στην αποφασιστικότητα των απεργών ναυτεργατών, των εργαζομένων που συμπαραστέκονται στον αγώνα τους και στην ενεργή συμμετοχή των νησιωτών στην περιφρούρηση της απεργίας. Ιδιαίτερα η τελευταία αποτελεί στοιχείο που παραλύει κάθε προσπάθεια του υπουργείου να απομονώσει τους ναυτεργάτες, να κάμψει την κινητοποίηση, φέρνοντάς τους σε τεχνητή αντιπαράθεση με τους κατοίκους και τους παραγωγούς των νησιών.

Το κατευθυνόμενο κλίμα έντασης που έστησαν από το απόγευμα της Κυριακής η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και οι εφοπλιστές στο λιμάνι του Ηρακλείου, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκαλύψει την πραγματικότητα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι νησιώτες, ανάμεσά τους και οι κάτοικοι και παραγωγοί της Κρήτης, βρίσκονται στο πλευρό των αγωνιζόμενων ναυτεργατών, συνειδητοποιώντας ότι τα αιτήματα των εργαζομένων στα καράβια είναι και δικά τους αιτήματα. Και πως οι συνέπειες της φιλοεφοπλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως εκφράζεται και με το τελευταίο νομοσχέδιο, πλήττει τους ίδιους όσο και τους ναυτεργάτες.

Το νομοσχέδιο καταργεί τη δεκάμηνη υποχρεωτική δρομολόγηση των πλοίων, δίνει το δικαίωμα στους εφοπλιστές να αποφασίζουν με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία τους για το ποια πλοία, με ποια τιμή, με ποιες προϋποθέσεις και για πόσο χρόνο θα δρομολογούν από και προς τα νησιά, ιδιαίτερα τα πιο απομακρυσμένα. Μειώνει ακόμα περισσότερο τους όρους ασφάλειας στα πλοία. Χτυπάει ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα των ναυτεργατών, ολοκληρώνει το μαζικό διωγμό των εργατών από τα καράβια, υποβαθμίζει και ιδιωτικοποιεί τη ναυτική εκπαίδευση. Οι συνέπειές του θα είναι οδυνηρές και για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τους αγρότες των νησιών, που ήδη βιώνουν την απομόνωση, εξαιτίας της πολιτικής τόσο της προηγούμενης, όσο και της σημερινής κυβέρνησης.

Τώρα, είναι ανάγκη η αλληλεγγύη και ενεργή συμπαράσταση στους ναυτεργάτες να ενισχυθεί. Να εκφραστεί πολύμορφα, με την παρουσία στα λιμάνια, τη συμμετοχή στη μάχη της περιφρούρησης, με την απομόνωση εκείνων των «πρόθυμων» που παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και των ακτοπλόων εφοπλιστών, πρωτοστατώντας στην καλλιέργεια της αντιπαράθεσης με τους ναυτεργάτες. Το ατσάλωμα της ενότητας με τους νησιώτες και τους εργαζόμενους όλων των κλάδων και η ακόμα πιο αποφασιστική οργάνωση της απεργίας από τους ίδιους τους εργάτες της θάλασσας, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ