Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
... Συνεχίζει η Ντόρα Μπακογιάννη

Πιο γρήγορους ρυθμούς στην ελληνοτουρκική προσέγγιση επιθυμεί η υπουργός Εξωτερικών

Ως συνέχεια στην εξωτερική πολιτική της χώρας προσπαθεί να εμφανίσει η Ντόρα Μπακογιάννη την επιθυμία της να «τρέξει» με πιο ταχείς ρυθμούς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η νέα υπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει στο «ξεπάγωμα» των επαφών Ελλάδας - Τουρκίας για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, με στόχο την επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου. Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ των «Νέων», η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σκοπεύει να προτείνει την επανάληψη των διερευνητικών επαφών από το σημείο που είχαν διακοπεί, δηλαδή από το φθινόπωρο του 2003. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι δυο πλευρές είχαν τότε συμφωνήσει να υπάρξουν επίσημες διμερείς επαφές για τα συναφή με την υφαλοκρηπίδα θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι διερευνητικές επαφές για τη διευθέτηση συνοριακών και άλλων συναφών διαφορών άρχισαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη και σταμάτησαν το φθινόπωρο του 2003, οπότε και αποφασίστηκε ότι η προώθηση των ζητημάτων του Αιγαίου θα πρέπει να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση. Μετά τη νίκη της ΝΔ και την υπουργοποίηση του Π. Μολυβιάτη, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, η Αθήνα μείωσε την ταχύτητα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, κάτι το οποίο σκοπεύει να αλλάξει η νέα υπουργός Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το δημοσίευμα των «Νέων», δεν απέρριψε το ενδεχόμενο του ξεπαγώματος του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αυτός ο διάλογος ουδέποτε σταμάτησε: «Είναι γνωστό, δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος, ότι και μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 συνεχίστηκε και συνεχίζεται από την ελληνική κυβέρνηση η διαδικασία των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, στο πλαίσιο μιας πολιτικής συνέχειας και συνέπειας όσον αφορά στην προσπάθεια εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ετσι, μεθαύριο, Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, όπως είχε προγραμματιστεί, πραγματοποιείται στην Αγκυρα, ο 33ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδος - Τουρκίας μεταξύ των Πρέσβεων, κ.κ. Αναστασίου Σκοπελίτη και Ali Tuygan».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ