Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μονόδρομος η κλιμάκωση του αγώνα

Απεργούν σήμερα και αύριο στα λιμάνια όλης της χώρας. Ξανά στο εδώλιο τη Δευτέρα εργαζόμενοι αγωνιστές που συμμετείχαν στην περιφρούρηση της ναυτεργατικής απεργίας το 2002

Την ώρα που φουντώνει ο απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών, η κυβέρνηση - όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ - επιχειρεί να βαφτίσει«θύτες» τα θύματα του μακελειούστο λιμάνιτου Πειραιάτο 2002 (φωτ.)
Την ώρα που φουντώνει ο απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών, η κυβέρνηση - όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ - επιχειρεί να βαφτίσει«θύτες» τα θύματα του μακελειούστο λιμάνιτου Πειραιάτο 2002 (φωτ.)
Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα κρατήσουν τα πλοία οι ναυτεργάτες από σήμερα Πέμπτη μέχρι και το πρωί του Σαββάτου, στα πλαίσια της 48ωρης προειδοποιητικής απεργιακής κινητοποίησής τους. Κεντρικό αίτημα της απεργίας αποτελεί η άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή (ήδη συζητείται) με τον ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό τίτλο «Αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», με το οποίο σπεύδει να ικανοποιήσει μια σειρά από βασικές αξιώσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Ηδη κλιμάκια των ταξικών δυνάμεων βρίσκονται σε όλα σχεδόν τα λιμάνια της χώρας για τον καλύτερο συντονισμό του απεργιακού αγώνα. Το προωθούμενο νομοσχέδιο βάζει στο στόχαστρο το σύνολο των ναυτεργατών, των νησιωτών και των σπουδαστών, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις για τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να δέσει ακόμα περισσότερο τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο άρμα της εφοπλιστικής κερδοφορίας. Εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, εργαζόμενοι και συνταξιουχικά σωματεία ναυτεργατών της Χίου πραγματοποιούν αύριο συγκέντρωση στο λιμάνι, στις 12 το μεσημέρι.

Ξανά στο εδώλιο αγωνιστές εργαζόμενοι

Την ίδια ώρα που φουντώνει ο απεργιακός αγώνας και οι ταξικές δυνάμεις παλεύουν για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις κλιμάκωσής τους, η κυβέρνηση σέρνει για μια ακόμη φορά σε δίκη εργαζόμενους αγωνιστές. Την ερχόμενη Δευτέρα 20 Φλεβάρη, στο εδώλιο του κατηγορούμενου του Β΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά θα καθίσουν ξανά ο Γιώργος Τούσσας και τρεις ακόμα αγωνιστές, που μαζί με χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους περιφρούρησαν και στάθηκαν στο πλευρό των ναυτεργατών στην απεργία που είχαν κηρύξει τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» στις 29 Μάη του 2002.

Ο Γ. Τούσσας, τότε πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και σήμερα ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κυζίλης, ο Νίκος Αθανασέλος και ο Νίκος Τέγος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που τους προσάπτουν - μετά από εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά Γρηγόρη Πεπόνη - κατηγορούνται για δήθεν παρακώλυση συγκοινωνιών και για «κακώσεις» που προκάλεσαν σε λιμενικούς(!). Οταν δηλαδή έπεφταν θύματα της, πρωτοφανούς σε αγριότητα, καθαρά δολοφονικής επίθεσης που είχαν εξαπολύσει εκείνη την ημέρα οι δυνάμεις καταστολής, με εντολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επειδή περιφρούρησαν την απεργία και συμπαραστάθηκαν στον αγώνα των ναυτεργατών!

Είναι καθαρό ότι ταυτόχρονα με τους τέσσερις αγωνιστές, κυβέρνηση και εφοπλιστές επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν και όλους όσοι τολμούν να σηκώσουν κεφάλι απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που υφίστανται και δε διστάζουν να αγωνιστούν για τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, να συμπαρασταθούν στον αγώνα άλλων εργαζομένων. Επιπρόσθετα, επιδιώκουν να πλήξουν το ίδιο το δικαίωμα στην απεργία και να στείλουν μήνυμα στη νεολαία να «σκύβει το κεφάλι» στις εντολές της άρχουσας τάξης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ