Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Μαζικές εκκαθαρίσεις σε εξέλιξη

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ήδη προσανατολίζονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, η ιδιοκτήτρια (γερμανική) εταιρία των ναυπηγείων, Thyssen Krupp, μετά τις εκατό περίπου απολύσεις εργαζομένων ορισμένου χρόνου που πραγματοποίησε από τον Οκτώβρη και μέχρι τα Χριστούγεννα, αναμένεται στο τέλος της βδομάδας να προχωρήσει σε άλλες 45 περίπου. Ομως δε σταματά εδώ. Ηδη, από χτες, άρχισε να καλεί εργαζόμενους στα γραφεία της και να απαιτεί «οικειοθελείς αποχωρήσεις», διαφορετικά θα τους απολύσει, με το πρόσχημα ότι «δεν υπάρχουν δουλιές».

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι 1.650 εργαζόμενοι περίπου στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ετοιμάζονται άμεσα να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες με κεντρικό αίτημα να μπει τέλος στις απολύσεις. Επιπρόσθετα, οι ταξικές δυνάμεις απαιτούν να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου και να γίνει αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για θέματα προστασίας και ασφάλειας της ζωής των εργαζομένων.

Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ναυπηγείο αποδεικνύει την καταστροφική για τους ίδιους τους εργαζόμενους στάση που επέδειξαν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, οι οποίες, όπως επισημαίνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ), με τις αποφάσεις που πήραν όχι μόνο «στήριξαν το ξεπούλημα των ναυπηγείων και δεν αντέδρασαν στα σχέδια της νέας εργοδοσίας για δήθεν "πλεονάζον" προσωπικό αλλά και συμφώνησαν στις "οικειοθελείς" απολύσεις ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο στην υλοποίηση των αντεργατικών σχεδίων της εργοδοσίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ