Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δικομματική σφραγίδα στο έλλειμμα του ΝΑΤ

Τα υπερπρονόμια των εφοπλιστών βάζουν σε κίνδυνο τις συντάξεις των ναυτεργατών, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, κατά τη χτεσινή συζήτηση Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή

Η κυβέρνηση όχι μόνον δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση των παροχών στους δικαιούχους του ΝΑΤ, αλλά αντίθετα θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επιδότηση των εφοπλιστών και το χάρισμα χρεών, στραγγαλίζοντας το ταμείο των απόμαχων ναυτικών. Αυτό προέκυψε με σαφήνεια από την απάντηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, στη σχετική Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ, Βέρας Νικολαΐδου, που συζητήθηκε χτες στη Βουλή.

Οπως παραδέχτηκε κυνικά ο Μ. Κεφαλογιάννης, το ΝΑΤ «οδηγείται εδώ και πολλά χρόνια στα πρόθυρα της χρεοκοπίας». Οσον αφορά το αίτημα για σύνταξη στα 1.050 ευρώ, ο υπουργός δήλωσε προκλητικά ότι «εάν έχετε κάνει έναν υπολογισμό του τι σημαίνει, να μου το πείτε και μένα». Συνέδεσε, μάλιστα, τα έσοδα του ταμείου με τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι «τα έσοδα του ΝΑΤ δεν μπορούν να αυξηθούν, αν δε φέρουμε νέα πλοία στην ελληνική σημαία». Εκανε επίσης λόγο για «έξυπνες πολιτικές επιδότησης της εργασίας», παρουσιάζοντας σαν παράδειγμα την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, όπως στην περίπτωση των κρουαζιερόπλοιων!

«Δε νομίζω να πιστεύετε ότι ικανοποίησε η απάντησή σας» δήλωσε ανταπαντώντας η Βέρα Νικολαΐδου, τονίζοντας πως «την πρώτη απάντησή σας την ετοιμάζουν οι ίδιοι οι ναυτεργάτες με την πανεργατική κινητοποίηση που έχουν εξαγγείλει».

Αναφερόμενη στην κατάσταση του ΝΑΤ, τόνισε πως «δε λέτε όλη την αλήθεια», προσθέτοντας πως «κανείς δε θα αμφισβητήσει ότι υπήρχε μια πολιτική του ΠΑΣΟΚ την οποία όμως εσείς τη συνεχίζετε», αναφερόμενη και στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που «πνίγει μια σειρά από δικαιώματα των ναυτεργατών». Παράλληλα αναφέρθηκε σε έκθεση επιστημονικού συνεργάτη του ΝΑΤ, η οποία προέκυψε στη σημερινή χρονική συγκυρία, αναρωτώμενη για τη σκοπιμότητά της. «Μήπως γιατί υπάρχει διάθεση να παραγραφούν τα χρέη των εφοπλιστών;» ρώτησε χαρακτηριστικά η Βέρα Νικολαΐδου.

Οσον αφορά τα έσοδα του ΝΑΤ, η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «αν αυτά που χρωστάνε οι εφοπλιστές κατατεθούν στο ταμείο, δε θα υπάρχει πρόβλημα για τις συντάξεις», αντίθετα όμως «φτάσαμε στο σημείο να τους επιδοτούν μέσα από το ταμείο». Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι «με τις σημερινές ανάγκες ενός συνταξιούχου, τα 1.050 ευρώ είναι το μίνιμουμ που μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς κάποια πράγματα», τονίζοντας ότι αυτά μπορούν να προκύψουν από τα οφειλόμενα των εφοπλιστών, αρκεί να «μην τους τα χαρίζετε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ